Takeshi Kitano – Najpoznatije medijsko lice Japana

Takeshi Kitano (北野 武; Kitano Takeshi) (Adachi, Tokio, 18. januar 1947.) jedno je od najpoznatijih japanskih medijskih lica. Uz režiju i glumu, vrijedan je novinski kolumnista, pisac, pjesnik, slikar te sudjeluje u nekoliko TV emisija na japanskoj televiziji. Slavu koja ga danas prati, kao i svoj nadimak Beat, stekao je ranih sedamdesetih u manzai-komediji, kao polovina dua “Two Beats”, koji publiku šarmiraju svojim brzopoteznim prepucavanjem i satiričnim humorom.

Filmska karijera

U osamdesetim Kitano glumi u mnogim filmovima, od kojih je najpoznatiji “Sretan Božić gospodine Lawrence” (“Merry Christmas Mr. Lawrence”) Nagishe Oshime. Njegovo portretisanje narednika Hare dozirajući brutalnost i patos postaće jedan od lajtmotiva njegovih kasnijih samorežirajućih radova.

1989. Kitano se okitio još jednom profesionalnom titulom -rediteljskom. Trebao je glumiti u policijskom trileru veterana gangsterskog filma Kinji Fukasakua, no kad potonji odlazi s filmskog projekta, producenti rediteljsku palicu nude Kitanu. On prerađuje scenario, a rezultat je poznat kao film “Nasilni policajac” (“Violent Cop”), delirično nasilno remek-djelo koje mu donosi međunarodne pohvale. Tim filmom Kitano definiše svoj rediteljski stil karakteriziran dugim kadrovima, minimalnim dijalogom i čvrstom kompozicijom.

Uvodi i svojevrsnog, šakama sklonog antiheroja, osobu koja će se, uz varijacije, pojavljivati u kasnijim njegovim radovima. Ta, ne baš laka mješavina komedije i brutalnosti postaće trade mark njegovih kasnijih krimića: “Boiling Point”, “Sonatine” i “Vatromet” (“Hana-bi”) (pobjednički film venecijanskog Filmskog festivala 1997.).

Iako ponajprije poznat po svojim kriminalnim epskim pričama, Kitano je našao vremena i za laganu dramu o gluvonijemom skupljaču smeća koji uči surfovati u filmu “Scene uz more” (“Scene By The Sea”), za slap-stick komediju satiričnog pogleda na japansku kulturu u “Getting Any?” (“Jesi li šta…?”) te za “Djeca se vraćaju” (“Kids Return”), priču o odrastanju dvoje školskih propalica.

Karijera i život su mu umalo završili 2. avgusta 1994. kad je stradao u saobraćajnoj nesreći. Gotovo šest nedjelja oporavljao se od ozljeda glave, a slijedilo je još nekoliko mjeseci fizikalne terapije. Tokom oporavka Kitano igra malu ulogu u filmu Takashi Ishiija “Gonin”, u kojem njegov lik ima povez preko očiju, ostatak iz realnosti u kojoj zamalo nije pobjegao smrti, lako su međunarodna prikazivanja njegovih prethodnih filmova postigla pozitivne kritičarske iskaze, naišla su na prosječan odaziv publike.

2000. Kitano se našao vrlo blizu holivudskog uspjeha svojim prvim međunarodnim filmom “Brother”.

2001. pojavljuje se u kontroverznom japanskom hitu “Battle Royale“, filmu o srednjoškolcima koji su dovezeni na ostrvo kako bi ubili jedan drugog.

Godinu posle, prvi put u šest godina, Takeshi Kitano je ostao iza kamere. Film “Dolls” je bio njegov deseti scenarističko-rediteljski film. U svom sljedećem filmu, “Zatoichi” Kitano potpisuje scenario, režiju, a igra i naslovni lik. Film je klasičan samurajski ep o slijepom ubici što se očajnički trudi ostati vjeran i dostojan strogih samurajskih pravila. Uvriježeno je pravilo da se kao Beat Takeshi potpisuje pod svoje glumačke, a s Takeshi Kitano pod svoje rediteljske filmove.

Kitano je imao i svoj komični serijal, na svoj način sličan “Igrama bez granica“: “Takeshijev dvorac” (Takeshi's Castle).

Filmografija

Kao glumac

 2019 Idaten: Tokyo Olympic banashi (TV Mini-Serija)
 2018 Analog
 2017 Outrage Coda
 2017 Hagoku (TV Film)
Urata
 2017 Ghost in the Shell
Aramaki (kao ‘Beat’ Takeshi Kitano)
 2016 Yakuza 6: The Song of Life (Video igra)
Toru Hirose (glas)
 2016 Doctor X: Gekai Daimon Michiko Special (TV Film)
Kantaro Kurosu (kao Beat Takeshi)
 2015 Aka medaka (TV Film)
Danshi
 2015 Mozu the Movie
Daruma
 2014 Black Gospel (TV Film)
Fujisawa
 2013 FNS 27 HRS Television 27 (TV Film)
Don Kayakuda / Rokuro Uchida / Nô Ushida
 2012 Beyond Outrage
Otomo
 2012 Dearest
Teruo Sugino (kao Bîto Takeshi)

 2010 Kenji Onijima Heihachirou (TV Serija) (kao Beat Takeshi)- Episode #1.1 (2010) … (kao Beat Takeshi)

 2010 Kikoku (TV Film)

 2010 Outrage
Ôtomo (kao Beat Takeshi)
 2009 Kochira Katsushika-ku Kameari kôen mae hashutsujo (TV Serija)
Kitano

Epizoda #1.1 (2009) … Kitano (kao Beat Takeshi)
 2008 Achilles and the Tortoise
Machisu Kuramochi
 2008 The Monster X Strikes Back: Attack the G8 Summit
Take Monster (glas, kao Beat Takeshi)
 2007 Dots and Lines (TV Mini-Serija)
Jûtarô Torikai (kao Beat Takeshi)
 2007 Glory to the Filmmaker! (kao Beat Takeshi)
 2007 To Each His Own Cinema
The projectionist (segment “Rencontre unique”) (kao Beat Takeshi)
 2007 Wada Akiko satsujin jiken (TV Film)
 2005 Takeshis’
Beat Takeshi / Mr. Kitano (kao Beat Takeshi)
 2004 Blood and Bones
Joon-pyong Kim
 2004 Izo (kao ‘Bîto’ Takeshi)
 2003 The Blind Swordsman: Zatoichi
Zatôichi / Ichi (kao Beat Takeshi)
 2003 Battle Royale II
Kitano (kao Beat Takeshi)
 2003 Musashi (TV Serija)
Shinmen Munisai
 2002 Kichiku (TV Film) (kao Beat Takeshi)
 2001 Hyaku-nen no monogatari (TV Serija)
 2000 San Oku En Jiken (TV Film)
 2000 Battle Royale
Kitano-sensei (kao Bito Takeshi)
 2000 Brother
Aniki Yamamoto (kao ‘Beat’ Takeshi)
 1999 Gohatto
Captain Toshizo Hijikata (kao ‘Beat’ Takeshi)
 1999 Kikujiro
Kikujiro (kao Beat Takeshi)
 1998 Tokyo Eyes
Yakusa
 1997 Fireworks
Yoshitaka Nishi (kao Beat Takeshi)
 1995 The Five
Ichiro Kyoya (kao Beat Takeshi)
 1995 Johnny Mnemonic
Takahashi (kao Takeshi)
 1994 Getting Any?
Scientist
 1993 Kyôso tanjô
Daisuke Shiba
 1993 Sonatine
Aniki Murakawa
 1992 Erotic Liaisons
Okuyama
 1992 Dioxin from Fish!
Azuma (kao Beat Takeshi)
 1991 Kimu no sensô (TV Film)
 1990 Boiling Point
Uehara (kao ‘Beat’ Takeshi)
 1990 Hoshi wo tsugu mono
Yama no ojichan
 1989 Violent Cop
Azuma (kao Beat Takeshi)
 1988 Anego
Shoji Sugimoto, Hitman (kao ‘Beat’ Takeshi)
 1986 Comic Magazine
Police (kao Beat Takeshi)
 1986 Shimura Ken no Bakatonosama (TV Serija)
 1985 Yasha
Yajima (kao Beat Takeshi)
 1985 Kanashii kibun de joke
Hiroshi Igarashi (kao Beat Takeshi)
 1983 Mosquito on the Tenth Floor
A man at a race horse track (kao Beat Takeshi)
 1983 Merry Christmas Mr. Lawrence
Sgt. Gengo Hara (kao Takeshi)
 1982 Keiji yoroshiku (TV Serija)
 1981 Sukkari… sono ki de! (kao Beat Takeshi)
 1981 Manon
Shinobu
 1981 Danpu wataridori
Police 1
 1981 Quiz!! Magazine ‘81 (TV Serija)
Emcee – Lično
 1980 Makoto-chan
 1969 Go, Go, Second Time Virgin
Gang member (nepotpisan)

Kao reditelj

 2018 Analog
 2017 Outrage Coda
 2010 Outrage
 2007 To Each His Own Cinema (segment “Subarashiki kyûjitsu”)
 2005 Takeshis’
 2002 Dolls
 2000 Brother
 1999 Kikujiro
 1997 Fireworks
 1996 Kids Return
 1994 Getting Any?
 1993 Sonatine
 1989 Violent Cop

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *