Bob Dylan – Blood on the Tracks

Blood on the Tracks je petnaesti studijski album američkog pjevača-tekstopisca Boba Dylana, objavljen 20 Januara, 1975 za Columbia Records.

Album je bio Dylanov povratak u Columbia Records nakon dva albuma objavljena za Asylum Records. Dylan je počeo snimanje albuma u New Yorku u septembru 1974. U decembru, maloprije nego što je Columbia htjela da objavi album, Dylan je odlučio da resnimi dosta materijala u studiju u Minneapolisu. Konačno, album je finalno sadržio 5 pjesama iz New Yorka i 5 iz Minneapolisa.

Blood on the Tracks je u početku dobio pomiješane kritike, da bi kasnije od strane kritike i fanova bio proglašen za jedan od njegovih najboljih albuma. Pjesme sa albuma su odraz tenzija u Dylanovom privtnom životu, uključujući i otuđenje od tadašnje supruge Sare. Jedno od njihove djece, Jakob Dylan, je opisao pjesme kao “razgovor mojih roditelja”. Album je posmatran kao izvanredan primjer konfesionalnosti autora, i nazivan ”naiskrenijim, najpoštenijim prikazom ljubavne afere ikada zabilježenim na magnetofonskoj traci.” U intervjuima, Dylan je negirao da su pjesme sa albuma autobiografske. has denied that the songs on the album are autobiographical. 2003, album je rangiran kao no.16 na Rolling Stonovoj listi 500 najboljih albuma svih vremena, a 2004, je zauzeo 5 mjesto na Pitchforkovoj listi top 100 albuma u 1970-im.

Album je dostigao #1 na Billboardovoj 200 listi i #4 na UK listi albuma. Single “Tangled Up in Blue” je bio #31 na Billboardovoj Hot 100 single listi. Ovaj album je i dalje jedan od Dylanovih najprodavanijih studijskih izdanja, sa duploplatinastom US sertifikacijom od Recording Industry Association of America (RIAA). 2015, album je uveden u Grammy kuću slave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *