Boris Lainer – Legendarni bubnjar Azre

Borislav (Boris) Leiner [~ lâjner] (Čakovec, 28. januar 1957.),  i hrvatski i jugoslovenski muzičar. Kao bubnjar svirao je u mnogim rock grupama (Haustor, Azra, Vještice itd.). Uz muziku bavi se i kiparstvom.

Biografija

Rođen je 28. januara 1957. u Čakovcu. Bubnjeve svira od svoje petnaeste godine. Po dolasku u Zagreb na studije upoznao je Branimira Štulića, koji je 1978. stvorio Azru.

Leiner se Azri priključio 1979. nakon čega je uslijedilo zlatno razdoblje benda. U to vrijeme je svirao i u Haustoru. 1983. osnovao je reggae bend Naturalna mistika.

Iste je godine sa Štulićem otišao u Holandiju, gdje je nastavio studije kiparstva. Na akademiji je izradio Štulićev portret, a kasnije je u svom zagrebačkom ateljeu napravio i njegovu bistu.

Nakon izlaska albuma Krivo srastanje, koji je doživio loše kritike, krenuli su na turneju po Jugoslaviji i pokušali izlazak u Evropu, no bez uspjeha.

Posle koncerta u zagrebačkom Domu sportova 1987. na kojem je snimljena Zadovoljština napustio je Azru. Od 1987. zajedno s Maksom Juričićem i Srđanom Saherom svira u grupi Vještice.

1990. je otišao u Prag, a nakon toga u Kopenhagen i Berlin. Svirao je u nekoliko belgijskih i danskih grupa. U Evropi snima dva albuma sa sastavima Freedom Lovers i Love Sister Hope. U Berlinu 1992. organizovao je manifestaciju Rock Against The War (Rockom protiv rata), s podnaslovom Tko to tamo peva?, na koju su bile pozvane najbolje rock grupe iz svih jugoslovenskih republika. Održana su dva koncerta u Pragu i jedan u Berlinu. Na koncertima su nastupili EKV, Vještice, Električni orgazam, Partibrejkers i Ritmutituki, dok su LET 3 i Zabranjeno pušenje svoj nastup otkazali. Koncerti su prošli veoma posjećeno. Prenosio ih je MTV, a u Zagrebu OTV.

Od sredine 1990-ih aktivan je u mnogim hrvatskim bendovima. S Darkom Rundekom snimio je dva albuma. 2000. objavio je album Bioritam i postao član Diva-Dodola Folk Orchestra.

U beogradskom KST-u svirao je 20. oktobra 2001. na koncertu pod nazivom Pozdrav Azri. U zagrebačkoj Tvornici održao je 3. novembra 2002. koncert Tribute to Azra pod nezvaničnim nazivom Džoni, vrati se na kojem je izložio Štulićevu bistu. Štulić je to prokomentarisao: »Leiner je taj koji je postavio onu bistu na pozornicu, jer bi on i htio da budem mrtav.« A Leiner je na to odgovorio: »Mi radimo kult njegove ličnosti, a ne želimo ga pokopati.«

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *