Carlos Saura – Najznačajniji španski filmski reditelj prije pojave Almodovara

Carlos Saura, (Huesca, Aragonija 4. januara 1932.), španski filmski reditelj i scenarist. Rođen je u umjetničkoj porodici. Brat, Antonio Saura, bio je slikar a majka je bila pijanistkinja.

Saura je završio za reditelja u Madridu 1957. U početku je neoralizam uticao na njegove filmove, no kasnije se mogao primijetiti uticaj mističnog stila Luisa Buñuela.

Dobitnik je mnogobrojnih internacionalnih filmskih nagrada.

Filmografija

  • 1956. – El pequeño río Manzanares
  • 1957. – La tarde del domingo
  • 1958. – Cuenca
  • 1960. – Los golfos
  • 1964. – Llanto por un bandido
  • 1966. – La caza
  • 1967. – Peppermint Frappé
  • 1968. – Stress-es tres-tres
  • 1969. – La madriguera
  • 1970. – El jardín de las delicias
  • 1973. – Ana y los lobos
  • 1974. – La prima Angélica
  • 1976. – Cría cuervos
  • 1977. – Elisa, vida mía
  • 1978. – Los ojos vendados
  • 1979. – Mamá cumple cien años
  • 1981. – Deprisa, deprisa
  • 1981. – Bodas de sangre
  • 1982. – Dulces horas
  • 1982. – Antonieta
  • 1983. – Carmen
  • 1984. – Los zancos
  • 1986. – El amor brujo
  • 1988. – El dorado
  • 1989. – La noche oscura
  • 1990. – ¡Ay, Carmela!
  • 1992. – El Sur (TV)
  • 1992. – Maratón
  • 1992. – Sevillanas
  • 1993. – ¡Dispara!
  • 1995. – Flamenco
  • 1996. – Taxi
  • 1997. – Pajarico
  • 1998. – Esa luz!
  • 1998. – Tango
  • 1999. – Goya en Burdeos
  • 2001. – Buñuel y la mesa del rey Salomón
  • 2002. – Salomé
  • 2004. – El séptimo día
  • 2005. – Iberia
  • 2007. – Fados
  • 2009. – Io, Don Giovanni
  • 2010. – Flamenco, Flamenco
  • 2015. – Argentina
  • 2016. – Jota de Saura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *