Danil Harms – Jedno pismo

Jedno pismo, Danil Harms

Klaudija Vasilievna

Ispalo je da nije tako jednostavno napisati Vam pismo koje sam Vam obećao. U čemu uopšte da se razotkrivam? I gde mi je sad ona krasnorječivost kojom sam se hvalio? Zato jednostavno odustajem od onakvog pisma kakvo sam Vam obećao i jednostavno Vam pišem pismo do srca i drage volje. Neka pismo bude podeljeno na tri dijela, od kojih bi prvi bio – nježan, drugi – šaljiv, a treći – ozbiljan. Ako u ovakvu tvorevinu i uđe dio onoga što sam obećao, to, u svakom slučaju, neće biti nekim mojim posebnim nastojanjem. Ispuniću samo jedno obećanje: ubaciću pismo u poštansko sanduče tačno 21. septembra 1933. godine.

Dio 1 (nježni)

Mila Klaudija Vasilievna, ovaj dio mora biti nježan. To i nije tako teško jer je u mom odnosu prema Vama zaista zavladala prosto nevjerovatna nježnost. Dovoljno je samo da napišem sve ono što mi pada na pamet kada mislim na Vas (a to nije tako teško jer na Vas mislim neprestano), i pismo će samo po sebi ispasti još nježnije.
Ni sam ne znam kako se to dogodilo, ali jednog prekrasnog dana Vi odjednom više niste bili Vi, mada ne zato što ste postali dio mene ili ja dio Vas, ili oboje dio nečega što je ranije bilo dio mene samog, ako već i sam nisam bio tek šestica koja je, sa svoje strane, bila tek dio… Oprostite, ali ova misao je ispala prilično komplikovana, tako da sam se zapetljao. Sve u svemu, Klaudija Vasilievna, jedno mi možete vjerovati: nikada nisam imao takvog prijatelja niti sam sanjao o tome, smatrajući da onaj dio (opet taj dio!) mene samoga koji sebi traži prijatelja može smatrati preostali dio nečim što je kadro da na najbolji mogući način izrazi ideju prisutnosti i takve otvorenosti, takve iskrenosti, takvog samoodricanja, tj. odricanja (već osjećam da sam zapucao daleko i da opet počinjem da se zapetljavam), takvog dirljivog sustizanja najskrivenijih misli i osjećanja kakvi su u stanju da ganu… Ne, opet sam se spetljao. Najbolje da Vam sve kažem u dvije-tri riječi: prema Vama, Klaudija Vasilievna, osjećam beskonačnu nježnost!
Sada prelazimo na drugi dio.

Dio 2 (šaljivi)

Kako je jednostavno posle ,,nježnog dijela”, koji traži svu onu prefinjenost duševnih previranja, napisati ,,šaljivi dio”, za koji nije potrebna toliko duševna prefinjenost koliko britka pamet i hitra misao. Uzdržavam se od krasnorječivih fraza, koje mogu da izgovorim u povećim vremenskim razmacima usled svoje zlosrećne mucavosti, smjesta usmjeravam svu svoju pažnju na Vas i kličem: ,,O kako ste Vi prelijepi, Klaudija Vasilievna!”
Neka mi je Bog u pomoći da doreknem do kraja sledeću misao i da ne zapnem u sredini. Dakle, pošto sam se prekrstio, počinjem: Draga Klaudija Vasilievna, volio bih da otputujete u Moskvu jer kad biste ostali ovde (skrati!), ja bih za najkraće vrijeme zaboravio (još više skrati!), ja bih se zaljubio u vas i zaboravio sve oko sebe! (Dorekao sam.)
Koristeći se punim uspjehom i ne želeći da pokvarim utisak koji ostavlja drugi dio, brzo prelazim na treći dio.

Dio 3 (kako je i predviđeno – ozbiljan)

Draga Klaudija Vasilievna, pišite mi što prije kako Vam je pošlo u Moskvi. Mnogo sam Vas se zaželio. Strašno je kad čovjek pomisli kako se na sve brzo privikava, ili, tačnije, kako zaboravlja ono za čim je nekad žudio. Ali dovoljno je da se čovjek jednom toga ovlaš prisjeti, i sve želje ponovo se razbuktavaju samo ako su ikada, makar za trenutak, bile istinite. Ne vjerujem u dopisivanje sa ljudima koje poznajem, brže i bolje mogu se dopisivati ljudi koji se međusobno ne poznaju, i zato ne tražim da mi pišete pisma po nekim ,,pravilima i formama”. Ali ako biste mi s vremena na vrijeme poslali papirić sa Vašim imencetom, bio bih Vam veoma zahvalan. Razumije se, kad biste mi poslali cijelo pismo, bio bih, još više, veoma dirnut.
Još nisam bio kod Litejnih Švarcovih, ali kada budem otišao, prenijeću im sve što ste me zamolili.
A tek život! Kako je život poskupio! Praziluk na pijaci ne košta više 30, već 35, ili čak svih 40 kopejki!
Daniil Harms, 20. septembar 1933. Peterburg

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *