Diane Keaton – ,,Al Pacino je čovjek mog života”

Diane Keaton (rođena 5. januara 1946. kao Diane Hall), američka filmska glumica, rediteljka i producentkinja. Keaton je karijeru započela u pozorištu, a filmski debi je ostvarila 1970. Njena prva veća uloga bila je ona Kay Adams u Kumu (1972.), ali filmovi koji su joj oblikovali karijeru su oni koje je snimila s rediteljem Woodyjem Allenom, počevši sa Zasviraj ponovo, Sam (1972.). Njena sljedeća dva filma, Spavač (1973.) i Ljubav i smrt (1975.), predstavila su je kao komičarku. Njen četvrti film s Allenom, Annie Hall (1977.), joj je donio Oscar za najbolju glavnu glumicu.

Keaton je kasnije proširila svoj repertoar, kao što se to može vidjeti u Tražeći g. Goodbara (1977.) i u svojim ulogama koje su joj donijele nominacije za Oscara za Crvene (1981.) i Marvinovu sobu (1996.). Neki od njenih popularnijih kasnijih filmova su Nevjestin otac (1991.) i Klub prvih supruga (1996.). Filmovi u kojima je nastupila u Sjevernoj Americi su zaradili preko 1,1 milijardu dolara. Osim glume, bavi se fotografisanjem, nekretninama i povremenim pjevanjem.

Rani život i školovanje

Rođena je kao Diane Hall u Los Angelesu, Kalifornija, kao najstarije od četvoro djece. Njen otac Jack Hall (1921.-1990.) je bio inženjer, a njena majka Dorothy Keaton (rođena 1921.) domaćica i fotografkinja amaterka. Njen otac je došao iz irskoameričke katoličke porodice, a majka iz metodističke. Keaton je pod majčinim uticajem odgojena kao metodista. Želja za glumačkom karijerom javila se kad je vidjela majku kako osvaja dramsku nagradu “Gđa. Los Angeles” za domaćice. Keaton je tvrdila da ju je teatralnost događaja inspirisala da postane pozorišna glumica. Kao jednu od inspiracija, navela je i Katharine Hepburn, kojoj se divi zbog uloga snažnih i nezavisnih žena.

1964. je maturirala u Santa Monica High School u Santa Ani, Kalifornija. Tokom boravka u srednjoj školi je sudjelovala u pjevačkim i glumačkim sekcijama i nastupila kao Blanche DuBois u školskoj produkciji Tramvaja zvan čežnja. Nakon mature je pohađala Santa Ana College, a kasnije Orange Coast College kao studentkinja glume, ali je odustala nakon godinu dana kako bi se bavila zabavnom karijerom na Manhattanu. Nakon pridruženja organizaciji Actor's Equity, uzela je prezime Keaton, majčino djevojačko prezime, jer je tamo već bila registrovana jedna Diane Hall.

Keaton je glumu počela studirati u Neighborhood Playhouseu u New Yorku. Prvo je počela studirati po Meisner tehnici, grupnoj glumačkoj tehnici koju je u dvadesetim popularisao Sanford Meisner, njujorški reditelj glume.

1968. je postala zamjena u produkciji originalnog broadwayskog mjuzikla Kosa. Stekla je ”loše ime” jer se nije htjela svući u djelovima mjuzikla kad je cijela glumačka postava nastupala gola, iako je to ostavljeno na volju glumaca. (Oni koji su nastupali goli dobili su dodatnih 50 dolara). Nakon devetomjesečne produkcije Kose, prijavila se za ulogu u produkciji Zasviraj ponovo, Sam Woodyja Allena. Nakon što umalo nije odbijena jer je bila previsoka (1,73 cm, 5 više od Allena), dobila je ulogu.

Karijera
1970-te

Nakon što je nominovana za nagradu Tony u Zasviraj ponovo, Sam, Keaton je ostvarila filmski debi u Ljubavnicima i drugim strancima. Nastavila je s gostujućim ulogama u televizijskim serijama Love, American Style i Night Gallery. Između filmova, Keaton se pojavila u nizu reklama za dezodoranse.

Slavu je stekla ulogom Kay Adams, djevojke Michaela Corleonea (kojeg je glumio Al Pacino) u blockbusteru Francisa Forda Coppole iz 1972., Kum. Coppola je naglasio da je Keaton prvi put vidio u Ljubavnicima i drugim strancima te da ju je angažovao zbog njene ekscentrične reputacije koju je htio da unese u ulogu. (Keaton tvrdi da je u to vrijeme bila nazivana “šašavom glumicom” filmske industrije”). Njena uloga u filmu djelomično je temeljena na njenom stvarnom iskustvu snimanja filma, što je opisala kao biti “žena u svijetu muškaraca”. Kum je 1972. osvojio Oscar za najbolji film.

Dvije godine poslije je reprizirala svoju ulogu u Kumu II. Prvo nije bila sklona ideji o repriziranju uloge, navevši “Isprva sam bila skeptična o igranju Kay u nastavku Kuma. Ali nakon što sam pročitala scenario, lik se doimao puno snažniji nego u prvom filmu.” U nastavku se njen lik dramatično promijenio jer je bio više ozlojeđen muževljevim aktivnostima. Iako je s oba filma stekla slavu, važnost njenog lika bila je minimalna. Time je napisao da je bila “nevidljiva u Kumu i blijeda u Kumu II“.

Keatonini drugi filmovi sedamdesetih su uključivali mnoge saradnje s Woodyjem Allenom. Iako je u vrijeme kad su snimali filmove njihova veza bila gotova, glumila je mnoge ekscentrične likove u nekoliko njegovih humorističnih i dramskih filmova uključujući Spavača, Ljubav i smrt, Interijere, Manhattan i filmsku verziju Zasviraj ponovo, Sam, koju je režirao Herbert Ross. Allen je u svojoj ranoj karijeri Keaton nazvao svojom muzom.

1977. Keaton je nastupila s Allenom u romantičnoj komediji Annie Hall, u kojoj je igrala jednu od svojih najslavnijih uloga. Annie Hall je napisao i režirao Allen, njen ljubavnik u to vrijeme, a za film se vjeruje da je autobiografija njegove veze s Keaton. Allen je djelomično lik Annie Hall temeljio na Keaton (“Annie” je njen nadimak, a “Hall” njeno originalno prezime). Allen je u ulogu ubacio mnoge od Keatononih manira i njen smisao za humor na vlastiti račun. Keaton je rekla kako je Allen od lika stvorio njenu “idealizovanu verziju”. Film je postigao veliki komercijalni i kritički uspjeh i osvojio Oscar za najbolji film. Keatonina uloga donijela joj je Oscar za najbolju glavnu glumicu. Časopis Premiere 2006. je naveo Keatoninu ulogu u Annie Hall kao 60. najbolju svih vremena.

Keatonina ekscentrična odjeća u Annie Hall, koja je sastojala većinom od starinske muške odjeće, uključujući kravatu, vestu, vrećaste pantalone i šešire s obodom, učinila ju je modnom ikonom kasnih sedamdesetih. Većina odjeće koja se može vidjeti u filmu je bila Keatonina, koja je bila poznata po svom nestašnom načinu odijevanja i prije Annie Hall, iako su na kostimima u filmu radili Ruth Morley i Ralph Lauren. Ubrzo nakon objavljivanja filma, među ženama su postala popularna ženska odijela. Keaton je reprizirala svoju pojavu iz Annie Hall na dodjeli Oscara 2003. kad je došla u muškom smokingu i polucilindru. Postala je česta meta modnog kritičara Mr. Blackwella, našavši se pet puta na njegovom popisu najgore odjevenih.

Fotografija Douglasa Kirklanda s njom našla se 26. septembra 1977. na naslovnici Timea s pričom koja je opisuje kao “najduhovitiju ženu koja trenutno radi na filmu.” Kasnije te godine je napustila komične uloge i prihvatila onu u drami Tražeći g. Goodbara, temeljenoj na romanu Judith Rossner. U filmu je glumila katoličku učiteljicu za gluvu djecu koja živi dvostrukim životom, provodeći noći u barovima za samce i upuštajući se u promiskuitetni seks. Isto izdanje Timea pohvalilo je njen izbor uloga i kritikovalo ograničene uloge koje su dostupne glumicama u američkim filmovima:

“Glumac može biti pilot, boriti se u ratu, ubiti negativca, utjeloviti veliku zvjerku u biznisu ili politici. Za muškarce se pretpostavlja da su interesantni. Glumice mogu glumiti ženu, kurvu, zatrudniti, izgubiti dijete i, da vidimo … Za žene se pretpostavlja da su zatupljene. … Sada pažljivi posmatrač može istaknuti nekoliko novih filmova čiji reditelji misle da se žene same mogu rvati s dramskom težinom produkcije. Onda je tu Diane Keaton u Tražeći g. Goodbara. Kao Theresa Dunn, Keaton dominira ovom riskantnom, nasilnom dramatizacijom romana Judith Rossner iz 1975. o učiteljici koja kruži barovima za samce.”

Osim glume, Keaton je rekla “imam dugogodišnju ambiciju da budem pjevačica.” U sedamdesetim je imala kratku, nerealizovanu karijeru kao pjevačica. Njena prva ploča bila je snimak originalne postave Kose 1971. 1977. je počela snimati pjesme za svoj samostalni album, ali on nikad nije objavljen.

Keaton je više uspjeha postigla s fotografijom. Kao i lik u Annie Hall, Keaton je fotografisanje bilo dugogodišnji hobi, zanimanje koje je pokupila kao tinejdžerka od majke. Dok je krajem sedamdesetih putovala počela je svoju razbibrigu uzimati ozbiljnije. “Rolling Stone me zvao da fotografišem za njih, i mislila sam, ‘Čekaj malo, što mene zanima u ovim predvorjima, i ovim čudnim plesnim dvoranama u ovim starim hotelima.’ Pa sam ih počela slikati,” objasnila je 2003. “Ta mjesta su bila napuštena, i mogla sam se ušunjati tamo kad sam htjela i nikog nije bilo briga. Bilo je tako lako i mogla sam sve sama napraviti. Bila je to pustolovina za mene.” Reservations, njena kolekcija fotografija hotelskih interijera, objavljena je 1980. u obliku knjige.

1980-te

Nakon Manhattana 1979., Keaton i Woody Allen su okončali svoj dugi radni odnos te će to biti njihova zadnja velika saradnja sve do 1993. Keaton se 1978. upustila u vezu s Warrenom Beattyjem, a dvije godine posle on ju je angažovao za ulogu u Crvenima. U filmu je glumila Louise Bryant, novinarku i domaćicu iz 1917., koja napušta muža kako bi radila s radikalnim novinarom Johnom Reedom (Beatty), i kasnije odlazi u Rusiju kako bi ga pronašla gdje piše hroniku Ruskog građanskog rata. New York Times je napisao da je Keaton bila “ništa manje nego veličanstvena kao Louise Bryant – prekrasna, sebična, duhovita i poletna. To je najbolje djelo koje je ostvarila do sada.” Keaton je za film zaradila svoju drugu nominaciju za Oscara.

Beatty je uzeo Keaton nakon što ju je vidio u Annie Hall, budući da je htio njenu prirodnu nervozu i nesiguran stav prema ulozi. Produkcija Crvenih odgađana je nekoliko puta od svojeg početka 1977. Keaton je zamalo napustila projekt kad je pomislila da nikad  neće biti dovršen. Snimanje je konačno počelo dvije godine posle. U priči Vanity Faira 2006., Keaton je opisala svoju ulogu kao “nekog ko želi biti poseban, ali je vjerojatno običan … Znala sam što znači biti izuzetno nesiguran.” Pomoćnik reditelja Simon Relph kasnije je rekao kako je Louise Bryant bila jedna od njenih najtežih uloga, i da “je umalo ostala slomljena.”

Mala bubnjarka (1984.) je bio Keatonin prvi i neuspješni izlet u žanr akcijskog trilera. Mala bubnjarka bio je i komercijalni i kritički promašaj, a kritičari su naglašavali kako Keaton ne pristaje taj žanr. Dvije godine posle je nastupila s Jessicom Lange i Sissy Spacek u Zločinima srca, humorističnoj adaptaciji drame Beth Hanley. 1987. je nastupila u Baby Boom, svojoj prvoj saradnji sa scenaristkinjom i producentkinjom Nancy Meyers. Glumila je ženu s karijerom s Manhattana koja se iznenada mora brinuti za malo dijete. Iste se godine pojavila u cameo ulozi u Allenovom filmu Dani radija, kao pjevačica u noćnom klubu. Dobra majka je bio krivi korak za Keaton. Film je bio komercijalno razočaranje, a neki kritičari su posebno kritikovali njenu glumu.

Keaton je 1987. režirala i montirala svoj prvi film, dokumentarac nazvan Raj o mogućnosti života posle smrti, koji je podijelio kritičare. Sljedeće četiri godine Keaton je režirala muzičke spotove za pjevače kao što je Belinda Carlisle, dva televizijska filma s Patriciom Arquette i epizode serije China Beach i Twin Peaks.

1990-te

U devedesetim se počela pojavljivati u zrelijim ulogama, često igrajući žensku glavu porodice iz srednje klase. Deceniju je započela s The Lemon Sisters, slabo ocijenjenom humornom dramom u kojoj je nastupila i koju je producirala, a koja je godinu dana nakon završetka bila odgođena. 1991. je nastupila sa Steveom Martinom u porodičnoj komediji Nevjestin otac. Umalo nije ni dobila ulogu jer je komercijalni podbačaj Dobre majke doveo do zategnutih odnosa između nje i studija Walt Disney Pictures, koji je finansirao oba filma. Nevjestin otac je bio njezin prvi veliki hit nakon četiri godine komercijalnih razočaranja.

Keaton je tu ulogu reprizirala u nastavku, kao žena koja ostaje trudna u srednjim godinama u isto vrijeme kad i njena kćerka. U recenziji San Francisco Examinera su je opet usporedili s Katharine Hepburn: “Ne oslanjajući se više na nesigurnost koja se probila u sve njene karakterizacije od sedamdsesetih, sada je postala Katharine Hepburn sa snažnim majčinskim instiktom, jer je ona lijepa i inteligentna glumica koja ne mora biti gruba ni oštra kako bi dokazala svoju ženstvenost.”

Keaton je 1990. u Kumu III reprizirala ulogu Kay Adams. Smješten 21 godinu nakon događaja iz drugog nastavka, film je uključivao Keaton kao otuđenu bivšu ženu Michaela Corleonea. Kritike filma i Keaton ponovno su bile usmjerene na njenu nevažnost u filmu. Washington Post je napisao: “Iako je ona autoritativna u ulozi, Keaton pati od nevažnosti osim da prigovara Michaelu za njegove grijehe iz prošlosti.” 1993. je nastupila u Tajnovitim ubistvima na Manhattanu, svojem prvom filmu s Woodyjem Allenom nakon 1979. Uloga je bila namijenjena za Miu Farrow, ali ova je odustala od projekta nakon prekida veze s Allenom.

  1. 1995. je režirala film Neznani junaci, svoj prvi dugometražni film objavljen u kinima, prema memoarima Franza Lidza. U njemu su nastupili Nathan Watt kao dječak u šezdesetim čija majka (Andie MacDowell) obolijeva od raka. Kako se njena bolest pogoršava, a njegov otac izumitelj (John Turturro) postaje sve distanciraniji, dječak je poslat da živi s dva ekscentrična strica (Maury Chaykin i Michael Richards). Za razliku od Lidzove knjige, Keaton je radnju iz New Yorka premjestila u Južnu Kaliforniju svojeg djetinjstva. Iako film nije postigao značajniji finansijski uspjeh, film i režija su dobili pohvale od kritike.

Keatonin najuspješniji film decenije bio je Klub prvih supruga. Nastupila je s Goldie Hawn i Bette Midler kao trio “prvih supruga”: srednjovječne žene koje su se razvele od svojih muževa jer su oni tražili mlađe žene. Keaton je izjavila da joj je snimanje ovog filma “spasilo život”. Film je postigao veliki uspjeh zaradivši 105 miliona dolara u sjevernoameričkim kinima te je postao kultan među srednjovječnim ženama. Recenzije su bile uglavnom pozitivne za Keaton i njene koleginice, a u San Francisco Chronicleu je nazvana “vjerojatno najboljom filmskom komičarkom u ovom trenutku.”

  1. 1996. se u Marvinovoj sobi pojavila kao žena oboljela od leukemije. Bila je to adaptacija drame Scotta McPhersona. Meryl Streep je glumila njenu otuđenu sestru. Keaton je za film zaradila svoju treću nominaciju za Oscara. Iako hvaljen od kritike, film nije objavljen u velikom broju bioskopa, što je Keaton koštalo Oscara. Izjavila je kako je najveći izazov za ulogu bio shvatanje mentaliteta osobe koja se suočava sa smrtnom bolešću.
2000-te

Keatonin prvi film 2000. bio je Taj vražji telefon s Meg Ryan i Lisom Kudrow. Keaton je i režirala film, uprkos tvrdnji iz 1996. da nikada više neće režirati u filmu, rekavši “kao reditelj automatski imaš različite ciljeve. Ne mogu razmišljati o režiranju kad glumim.” Film je bio drama o tri sestre koje se nose sa senilnošću i iznenadnom smrti njihovog starog oca. Kritike su bile slabe, a film je u Sjevernoj Americi zaradio 36 milijuna dolara.

  1. je ponovno nastupila s Warrenom Beattyjem u filmu Ljubav i drugi poroci, kritičkom i komercijalnom fijasku. Budžet je iznosio oko 90 miliona dolara, ali film nije bio dovoljno zapažen te je zaradio samo 7 miliona u sjevernoameričkim bioskopima. Peter Travers iz Rolling Stonea napisao je kako film “ne zaslužuje kritiku nego osmrtnicu”.
  2. i 2002. je nastupila u četiri niskobudžetna televizijska filma. U religioznoj drami Sister Mary Explains It All je igrala fanatičnu časnu sestru, osiromašenu majku u drami Na tankom ledu, i knjigovođu u mafijaškoj komediji Plan B. U Crossed Over je glumila Beverly Lowry, ženu koja sklapa neobično prijateljstvo s prvom i jedinom ženom smaknutom u Teksasu, Karlom Faye Tucker.

Keatonin prvi veći hit nakon 1996. došao je s filmom Nancy Meyers iz 2003., Ljubav nema pravila, s Jackom Nicholsonom. Nicholson (66) i Keaton (57) su se činili kao hrabar izbor za glavne uloge u romantičnoj komediji. 20th Century Fox, studio koji je trebao distribuirati film, navodno ga je odbio producirati bojeći se da su glavni glumci prestari da bi bili isplativi. Keaton je to komentarisala u Ladies’ Home Journal: “Gledajte, ljudi moje i Jackove dobi su dublji, osjećajniji, jer imaju životnog iskustva. Imaju mnogo nade i strasti – zašto se ne bi zaljubili? Zašto filmovi ne bi to prikazivali?” Keaton je glumila srednjovječnu dramaturginju koja se zaljubljuje u mnogo starijeg dečka svoje kćeri. Film je ostvario veliki komercijalni uspjeh, zaradivši 125 miliona dolara samo u Sjevernoj Americi. Roger Ebert je napisao da su “Keaton i Nicholson unijeli toliko iskustva, znanja i humora u svoje likove da film funkcioniše na način na koji se scenarijem uopšte nije računalo.” Sljedeće godine Keaton je za ulogu četvrti put nominovana za Oscara.

Keaton se bavi i producentskim radom na filmovima i televizijskim serijama. Producirala je Foxovu seriju Pasadena, koja je 2001. otkazana nakon samo četiri prikazane epizode, ali se 2005. prikazala u potpunosti na kablovskoj televiziji. 2003. je producirala dramu Gusa Van Santa Slon, o oružanom nasilju u školama. “Kao odrasla sam dužna razmišljati o svojim odgovornostima i pokušati shvatiti što se događa s mladim ljudima.”

Izvan filmske industrije, Keaton je nastavila svoju fotografsku karijeru. 1987. je za Vanity Fair govorila o svojoj kolekciji: “Imam veliku zbirku fotografija – scena ljubljenja iz filmova, filmova koje volim. Vizuelne stvari su za mene ključne.” Objavila je nekoliko kolekcija svojih fotografija, a radila je i kao urednica na kolekciji starinskih fotografija.

Istaknula se i kao agent za nekretnine. Prodala je nekoliko imanja u Južnoj Kaliforniji nakon što ih je renovirala i redizajnirala. Jedna od njenih klijentkinja je Madonna, koja je za 6,5 miliona dolara 2003. od Keaton kupila imanje na Beverly Hillsu.

Privatni život
Veze i porodica

Keatonina najpoznatija veza bila je ona s rediteljem Woodyjem Allenom iz sedamdesetih. Prvi put su se sreli na njenoj audiciji za brodwaysku produkciju Zasviraj ponovo, Sam, ali se nisu upoznali sve do večere nakon ponoćne probe. Allen tvrdi da ga je privukao njen smisao za humor. Kratko su živjeli zajedno tokom prikazivanja komada Zasviraj ponovo, Sam na Broadwayu, ali je njihova veza postala manje formalna u vrijeme kad se snimala filmska verzija, 1972. Između 1971. i 1993. zajedno su snimili osam filmova. Nakon što je njihova veza završila 1979. počela je hodati s Warrenom Beattyjem, svojim kolegom iz Crvenih.

Veza s Beattyjem učinila ju je čestom temom tabloida i medija uopšte, uloga na koju nije bila naviknula. (Kako je izbjegavala javna pojavljivanja, Vanity Fair ju je 1985. nazvao najodbojnijom zvijezdom poslije Grete Garbo“). Beatty i Keaton prekinuli su ubrzo nakon snimanja Crvenih. Vjerovalo se da je zato kriva zategnutost u međusobnim odnosima prouzročena mnogim produkcijskim problemima. Keaton je ostala u kontaktu i s Beattyjem i Allenom, a Allena opisuje kao jednog od najbliskijih prijatelja. Keaton je bila u vezi i s Alom Pacinom, svojim kolegom iz trilogije Kum. Veza je završila je tokom snimanja trećeg dijela.

Diane Keaton je otkrila da nije dobro postupila kada je bilo pitanje udaje.

“To nije najgora tragedija koja se dogodila, ali žalim što nisam pronašla muškarca sa kojim ću dijeliti život. Šteta je ne pronaći čovjeka koji bi bio dobar otac. Život bi mi sigurno bio bolji“, rekla je glumica.

Kada su u pitanju veze Dajan tvrdi da nije bila realna.
“Mislila sam da treba uvijek da budem zaljubljena. Nisam bila praktična jer na kraju najvažnije je da se vi i vaš partner dobro razumijete“. Al Pacino je ostao jedina žal u njenom životu. Bili su u vezi pet godina.
“Oboje smo bili vrlo nerealni. On možda više od mene. Činilo mi se da i nije toliko bio zainteresovan za vezivanje i da ne bi podnio brak“, tvrdi Diane i kaže kako je jedino on neko sa kim je željela da održi vezu.

Diane Keaton je majka dvoje djece: djevojčice nazvane Dexter (posvojene 1996.) i dječaka Dukea (posvojenog 2001.).

Religijski pogledi

Keaton je izjavila da je producirala svoj dokumentarac Raj iz 1987. zato što “Sam uvijek bila religiozan tip … Primarno sam za religiju bila zainteresovana jer sam željela otići u raj”, ali je takođe izjavila da je agnostik.

Iako odgojena kao metodista, u televizijskom intervjuu u oktobru 2002., Keaton je rekla kako se trenutno smatra ateistom.

Woody Allen jednom je rekao za nju, “Vjeruje u Boga, ali vjeruje i to da radio radi zato što se u njemu nalaze sićušni ljudi.”

Nagrade i nominacije
Oscari
BAFTA nagrade
Emmy nagrade
  • Nominovana: Najbolja glavna glumica u miniseriji ili specijalu, Amelia Earhart: The Final Flight (1995.)
Zlatni globusi
Filmografija
2017 Hampstead
Emily Walters
 2016 The Young Pope (TV Serija)
Sister Mary
 2016 Finding Dory
Jenny (glas)
 2015 Love the Coopers
Charlotte
 2014 5 Flights Up
Ruth Carver
 2014 And So It Goes
Leah
 2013 The Big Wedding
Ellie
 2012 Darling Companion
Beth
 2011 Tilda (TV Film)
Tilda Watski
 2010 Morning Glory
Colleen Peck
 2008 Smother
Marilyn Cooper
 2008 Mad Money
Bridget Cardigan
 2007 Mama's Boy
Jan Mannus
 2007 Because I Said So
Daphne Wilder
 2006 Surrender, Dorothy (TV Film)
Natalie Swerdlow
 2005 Terminal Impact
Narrator
 2005 The Family Stone
Sybil Stone
 2003 Something's Gotta Give
Erica Barry
 2003 On Thin Ice (TV Film)
Patsy McCartle
 2002 Crossed Over (TV Film)
Beverly Lowry
 2001 Plan B
Fran Varecchio
 2001 Sister Mary Explains It All (TV Film)
Sister Mary Ignatius
 2001 Town & Country
Ellie
 2000 Curb Your Enthusiasm (TV Serija)
Diane Keaton
 2000 Hanging Up
Georgia Mozell
 1999 The Other Sister
Elizabeth Tate
 1997 Northern Lights (TV Film)
Roberta Blumstein
 1997 The Only Thrill
Carol Fitzsimmons
 1996 Marvin's Room
Bessie
 1996 The First Wives Club
Annie MacDuggan Paradis
 1995 Father of the Bride Part II
Nina Banks
 1994 Amelia Earhart: The Final Flight (TV Film)
Amelia Earhart
 1993 Look Who's Talking Now
Daphne (glas)
 1993 Manhattan Murder Mystery
Carol Lipton
 1992 Running Mates (TV Film)
Aggie Snow
 1991 Father of the Bride
Nina Banks
 1990 The Godfather: Part III
Kay Adams Michelson
 1989 The Lemon Sisters
Eloise Hamer
 1988 The Good Mother
Anna Dunlop
 1987 Baby Boom
J.C. Wiatt
 1987 Radio Days
New Year's Singer
 1986 Crimes of the Heart
Lenny Magrath
 1984 Mrs. Soffel
Kate Soffel
 1984 The Little Drummer Girl
Charlie
 1982 Shoot the Moon
Faith Dunlap
 1981 The Wizard of Malta
Narrator
 1981 Reds
Louise Bryant
 1979 Manhattan
Mary
 1978 Interiors
Renata
 1977 The Godfather Saga (TV Mini-Serija)
Kay Adams Corleone
 1977 Looking for Mr. Goodbar
Theresa
 1977 Annie Hall
Annie Hall
 1976 Harry and Walter Go to New York
Lissa Chestnut
 1976 I Will… I Will… For Now
Katie Bingham
 1975 Love and Death
Sonja
 1973 Sleeper
Luna Schlosser
 1972 Play It Again, Sam
Linda
 1972 The Godfather
Kay Adams
 1971 Men of Crisis: The Harvey Wallinger Story (TV Spot)
Renata Wallinger
 1971 Mannix (TV Serija)
Cindy Conrad
 1971 The F.B.I. (TV Serija)
Diane Britt
 1970 Night Gallery (TV Serija)
Nurse Frances Nevins (segment “Room with a View”)

(1970) … Nurse Frances Nevins (segment “Room with a View”)
 1970 Love, American Style (TV Serija)
Louise (segment “Love and the Pen Pals”)

Love and the Champ/Love and the Pen Pals (1970) … Louise (segment “Love and the Pen Pals”)
 1970 Lovers and Other Strangers
Joan Vecchio

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *