Dolores O'Riordan, vokal the Cranberries, umrla u 46 godini

Dolores O’Riordan, vokal multiplatinastog benda the Cranberries, je umrla u 46 godini.

Vijest je potvrđena od njenog publiciste, ali nije naveden uzrok smrti. O’Riordan, koja je prekinula turneju ponovo ujedinjenih Cranberries u 2017 je bila u Londonu kako bi snimala u studiju novi materijal.

Publicista je opisao smrt kao ”iznenadnu” i dodao: “Članovi porodice su bili užasnuti kad su čuli za vijest i traže privatnost u ovom teškom trenutku za njih.”

Policija je potvrdila vijest i izjavila kako je tijelo ‘O Riordanove nađeno u Park Lane hotelu. ”U ovom trenutku smrt tretiramo kao neobjašnjivu’.

Irski predsjednik Michael D. Higgins je izrazio ”veliku tugu””. Za sve one koji prate i podržavaju irsku muziku, irske muzičare i scensku umjetnost, njena smrt će biti veliki gubitak”.

Muzičari su počeli da odaju priznanje, uključujući i irskog tekstopisca Hoziera, koji je rekao da je “šokiran i tužan”, kao i da ga je O'Riordanin glas “bacio u pitanje kakav glas može da zvuči kao u tom kontekstu rocka. Ja nikad čuo da neko koristi svoj glas kao instrument na taj način”. Irski rokeri Kodaline su izjavili kako su bili ” apsolutno šokirani kad su čuli za vijest”, a pop pjevačica Maggie Rodgers je rekla:” Glas Dolores O'Riordan mi je pomogao da razumijem svoje mjesto u svijetu.” Jim Corr iz irske grupe the Corrs je prenio svoje “najdublje saučešće ” porodici O'Riordan.

Duran Duran tour menadžer Don Burton koji je bio sa O’Riordan u braku više od 20 godina prije nego što su se razveli 2014, rekao je da je ”slomljen” vijestima. O’Riordan i Burton su dobili troje djece: Taylor Baxtera, Molly Leigh i Dakotu Rain.

O’Riordan koja je rođena u Limericku 1971, pridružila se the Cranberries – kada su se zvali Cranberry Saw Us – 1990, i nastupala je sa njima sve do 2008 kada su uzeli pauzu. Vođeni O’Riordaninim iskrenim vokalom i zapadnoirskim akcentom, postali su izuzetno uspješni sa obije strane Atlantika.

Prvi hit im je bila romantična pjesma Linger, koja je dospjela u Top 10 u US i Irskoj, I No 14 u UK. O’Riordan je za Guardian prošle godine rekla kako je bila ”šutnuta, javno, u discu. Sve je tako dramatično kad imate 17, i to sam i prenijela u pjesmu.”

Postigli su veliki uspjeh sa albumom Everybody Else is Doing It, So Why Can’t We?, kao i sljedećim, iz 1994’s No Need to Argue. Vodeći single sa No Need to Argue – Zombie pokazao je novu stranu benda a O’Riordanin glas je bio – heavy, izmučen, ta himnična pjesma filovana nasiljem, je napisana u osvit 1993 IRA napada u Warringtonu kada je su ubijeni trogodišnji Jonathan Ball i  dvanaestogodišnji Tim Parry.

No Need to Argue je prodat u preko 17 miliona kopija, uključujući 7 miliona samo u US, što ih je cementiralo kao jednu od najvećih alternativnih grupa koji su u 1990-tim prodali preko 40 miliona albuma. The Cranberries su snimili još tri albuma prije nego su uzeli odmor 2008, kako bi O’Riordan snimila dva solo albuma. Bend se okupio opet 2009, inicijalno samo kako bi nastupao uživo, ali je novi materijal ipak realizovan u još dva albuma, uključujući i album iz  2017’s Something Else.

Evropska turneja benda iz 2017 je otkazana zbog  O’Riordaninih problema sa leđima: izjavljeno je da je otkazivanje urađeno na savjet O’Riordanih doktora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *