Džon Forsajt – Biografija

Džon Forsajt (engl. John Forsythe; 29. januar 1918, Pens Grouv, Nju Džerzi – 1. april 2010) američki glumac.

Ostvario je niz zapaženih uloga kako u pozorištu, tako i na filmu i televiziji. Forsajt je postao poznat kao glas Čarlija u tv seriji i filmu Čarlijevi anđeli, mada mu je najveću slavu donijela uloga naftnog tajkuna Blejka Karingtona u tv seriji Dinastija.

Djetinjstvo

Džon je rođen u Pens Grovu, Nju Džerzi. Njegov otac je bio posrednik na njujorškoj berzi, tako je da je Džon zajedno sa dvoje mlađe braće odrastao u Bruklinu za vrijeme velike ekonomske krize znane kao Velika depresija. Posle završene srednje škole, sa 16. godina upisuje fakutet u Sjevernoj Karolini, a u 18. godini radi kao komentator bejzbol utakmica na stadionu Ebets Fild.

Filmska karijera i učešće u ratu

Na očev predlog počinje da se bavi glumom, iako se u početku opirao tome. Godine 1939. na jednom snimanju upoznaje glumicu Parker Makormik, sa kojom se ubrzo i ženi. 1943. dobijaju sina Dela, ali se iste te godine Džon razvodi od nje.

Potpisavši ugovor sa kompanijom Warner Bros. dobija nekoliko epizodnih, ali uspješnih uloga. 1943. na kratko napušta glumačku karijeru i pridružuje se američkoj vojsci u Drugom svjetskom ratu, a pojavljuje se i u jednoj predstavi i filmu Američke avijacije. Iste godine ženi se s pozorišnom glumicom Džuli Voren.

1947. počinje da pohađa glumački tečaj koji je vodila organizacija profesionalnih glumaca. Tu upoznaje dosta mladih glumaca, kao što su Marlon Brando i Džuli Haris. U to vrijeme pojavljuje se u nekoliko predstava na Brodveju.

Početkom 1950-ih Džuli Voren mu rađa dvije kćerke, Pejdž i Bruk, a 1955. dobija prvu veću ulogu u Alfred Hičkokovom filmu Nevolje s Harijem.

Sa Hičkokom će kasnije raditi i 1969. u filmu Topaz.

Zajedno sa Lanom Tarner tumači glavnu ulogu u filmu Madam Iks, 1966. godine.

Uloge u tv serijama

1957. postaje glavni protagonista serije Bachelor Father, koja postaje pravi hit u Americi, a 1969. dobija glavnu ulogu u sitkomu To Rome With Love.

Na tv mreži En-Bi-Si dobija i šou program nazvan po njegovom imenu, a u kojem su se pojavile i njegove kćerke. Svoj glas posudio je u vidu naratora za naučnu seriju Opstanak, koji mu je kasnije donio i angažman u seriji Čarlijevi anđeli, gdje je glumio glas Čarlija.

Za vrijeme snimanja Čarlijevih anđela postaje veliki prijatelj sa Aronom Spelingom, producentom serije. Čarlijevi anđeli ostvaruju veliki uspeh, a Forsajt postaje najplaćeniji televizijski glumac. Zbog srčanih problema 1979. godine imao je četiri operacije, posle čega mu je ugrađen bajpas.

Dinastija

Nakon završetka serije Čarlijevi anđeli, Forsajt je u zadnjem trenutku dobio glavnu ulogu u seriji Dinastija. Džordž Pepard, koji je bio planiran za ulogu Blejka Karingtona u Dinastiji, dobio je otkaz za vrijeme snimanja pilot epizode tako da je na zahtjev Arona Spelinga u seriju ušao Forsajt koji je još uvijek bio pod Spelingovim ugovorom. Dinastija je postala ogroman hit širom svijeta, a Forsajtu je donijela neviđenu svjetsku slavu čime je postao ikona popularne kulture i seks-simbol 1980-ih. U periodu između 1985. i 1987. godine pojavljivao se i u Kolbijevima, manje popularnoj spin-of seriji Dinastije.

Njegova uloga u Dinastiji ponovo ga je spojila sa Lindom Evans, sa kojom je glumio u seriji Bachelor Father. Forsajt i Evansova, kao glavni protagonisti Dinastije pojavili su se na naslovnim stranama mnogih časopisa. U jeku popularnosti Dinastije, Forsajt je zajedno sa koleginicama iz serije, Džoan Kolins i Lindom Evans, promovisao modnu liniju koja je nastala praćena uspjehom serije.

Za ulogu u Dinastiji dva puta je dobio nagradu Zlatni globus. Tri puta zaredom bio je nominovan i za nagradu Emi, ali nijednom je nije osvojio. Dinastija se završila 1989. godine, a Forsajt je jedini glumac koji se pojavio u svih 220 epizoda serije.

Posle Dinastije

Posle trogodišnje pauze, na male ekrane se vratio 1992. glavnom ulogom u sitkomu The Powers That Be. Serija nije imala veliku gledanost, tako da je otkazana odmah posle prve sezone.

Posle 51 godine zajedničkog života, u bolnici 15. avgusta 1994. umire mu supruga Džuli Voren. Bila je u komi zbog raznih problema sa disajnim organima, a Džon je tada donio najtežu odluku u svom životu kada je odlučio da je ljekari skinu sa aparata koji su je održavali.

2002. godine oženio se sa poslovnom ženom, bogatašicom Nikol Karter koja je 22 godine mlađa od njega.

Ponovio je svoju ulogu u vidu glasa Čarlija u oba nastavka filma Čarlijevi anđeli. 2006. pojavio se u specijalu posvećenom seriji Dinastija, zajedno sa kolegama koji su glumili u istoj.

Smrt

Forsajtu su oktobra 2006. godine ljekari konstatovali da ima rak debelog crijeva. Posle mjesec dana provedenih u bolnici pušten je na kućno liječenje. Preminuo je 1. aprila 2010. usled komplikacija sa upalom pluća posle odišnjeg lečenja od raka.

Filmografija

Televizijski nastupi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *