E.L. Doctorow – Jedan od najvažnijih američkih književnika XX vijeka

Edgar Lawrence “E. L.” Doctorow (6 januar, 1931 – 21 jul, 2015) američki pisac, urednik i profesor, najpoznatiji po svojim djelima istorijske fikcije. Smatra se za jednog od najvažnijih američkih pisaca 20. vijeka.

Napisao je dvanaest romana, tri toma kratke fikcije i scenske drame. Među njima su: nagrađivani romani Ragtime (1975), Billy Bathgate (1989), i Mart (2005). Ove, kao i mnoge druge njegove radove sačinjavaju izmišljeni likovi u prepoznatljivim istorijskim kontekstima, sa poznatim istorijskim ličnostima, pri čemu se često koristi različitim narativnim stilovima. Njegove priče su poznate po svojoj originalnosti i svestranosti, smjelosti i mašti.

Jedan broj njegovih romana su prilagođeni za ekran, uključujući Welcome to Hard Times (1967), sa Henry Fondom, Daniel (1983), sa Timothy Huttonom, i Billy Bathgate (1991) gdje glumi Dustin Hoffman. Njegova najznačajnija adaptacije za film je Ragtime (1981) i Broadwayski mjuzikl istog imena (1998), koji je osvojio četiri nagrade Tony.

Doctorow je dobitnik brojnih nagrada, uključujući i National Book Critics Circle Award za Ragtime, National Book Critics Circle Award za Billy Bathgate, National Book Critics Circle Award za The March, ai American Academy of Arts and Letters zlatna medalja za fikciju. Bivši američki predsjednik Barack Obama ga je nazvao “jednim od najvećih američkih književnika.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *