Gene Hackman – Biografija

Eugene Allen “Gene” Hackman (San Bernandino, 30. januar 1930.), američki filmski glumac, dvostruki dobitnik Oscara. Karijeru je započeo početkom šezdesetih u filmovima kao što su Bonnie i Clyde, a 1971. je osvojio prvog Oscara za ulogu u filmu Francuska veza. Od tada se nastavio pojavljivati u velikim holivudskim filmovima.

Biografija

Rani život

Hackman je rođen 1930. u San Bernardinu, u Kaliforniji kao dijete Eugenea Ezre Hackmana, zaposlenika u štampariji novina, i Lynde Gray. Roditelji su mu se razveli dok je još bio dijete te se selio iz jednog grada u drugi, da bi se konačno smjestio u Danvilleu, u Illinoisu, gdje je živio s bakom, Beatrice Gray. Njegova majka je umrla 1962, a smrt je posljedica požara koji je slučajno izbio dok je pušila. Sa 16 godina se pridružio marincima gdje je služio tri godine. Kasnije se preselio u New York gdje je imao više manjih poslova prije nego što je počeo studirati televiziju i novinarstvo na Univerzitetu Illinois.

Karijera

1960-te

Odlučio se za glumu kada je već prešao 30 godina te se pridružio Pasadena Playhouseu u Kaliforniji. Tamo se sprijateljio s još jednim glumcem, Dustinom Hoffmanom. Obojica su se smatrali autsajderima te su ih mnogi okarakterisali kao „najmanje vjerovatni da postignu uspjeh“. Hackman se vratio u New York te honorarno radio kao domar gdje je sreo omraženog instruktora koji mu je još jednom ponovio da “nikada neće uspjeti”.

Ipak, Hackman je počeo nastupati u manjim broadwayskim predstavama. Njegov prvi film bio je Lillith iz 1964.

Nastupom u krimi klasiku Bonnie i Clyde bio je po prvi put nominovan za Oscar za najboljeg sporednog glumca.

1970-te

1970. je ponovno nominovan za istu nagradu, ovaj put za film Nikad nisam pjevao svom ocu, gdje je nastupio zajedno s Melvynom Douglasom i Estelle Parsons.

Sljedeće godine je osvojio nagradu za najboljeg glumca za nezaboravnu ulogu u Francuskoj vezi u ulozi Popeyea Dolyea koja je označila prelaz na glavne uloge.

Uslijedile su glavne uloge u Posejdonovoj avanturi (1972.) i Prisluškivanju (1974.) Francisa Forda Coppole za koje je bio nominovan za nekoliko Oscara.

Iste godine se pojavio u jednoj od svojih najslavnijih komičarskih uloga kao Slijepac u Mladom Frankensteinu.

Kasnije je bio član zvjezdane glumačke ekipe u ratnom filmu Nedostižni most (1977.) te je bio Lex Luthor u Supermanu (1978.) i Supermanu 2 (1980.).

1980te

U 80-tim Hackman i dalje nastupa u glavnim ali i epizodnim ulogama.

1988. je dobio još jednu nominaciju za najboljeg glumca za film Mississippi u plamenu.

Osim toga, pojavio se u filmovima kao što su Crveni, Pod paljbom, Hoosiers i Palica 21.

1990-te

1990. se podvrgnuo operaciji srca koja ga je neko vrijeme udaljila od filma iako je pronašao vremena za remake filma Uski prolaz.

1992. je glumio šerifa Billa Daggetta u vesternu Clinta Eastwooda, Nepomirljivi, koji mu je donio drugog Oscara, ovaj put za najboljeg sporednog glumca.

1995. je igrao Johna Heroda u filmu Brzi i mrtvi, kao i kapetana Franka Ramseyja u filmu Grimizna plima.

1998. je u Državnom neprijatelju imao sličnu ulogu kao u Prisluškivanju.

2000-te

U filmu Pljačka je nastupio kao vremešni profesionalni lopov koji je prisiljen upustiti se u jednu od posljednjih pljački.

Osim toga, pojavio se i u filmovima prepunima glumačkih zvijezda, Porodica čudaka i Odbjegla porota.

Privatni život

Hackmanova prva supruga bila je Faye Maltese. Dobili su troje djece, Christophera Allena, Elizabeth Jean i Leslie Anne, ali su se razveli 1986., nakon 30 godina braka. Hackman se 1991. oženio s Betsy Arakawa Žive u Santa Feu, u Novom Meksiku. 7. jula 2004. je dao eksluzivni intervju Larryju Kingu u kojem je rekao kako više ne namjerava snimati filmove te vjeruje kako mu je glumačka karijera završila.

Filmografija

2004 Welcome to Mooseport
Monroe Cole
 2003 Runaway Jury
Rankin Fitch
 2001 Behind Enemy Lines
Reigart
 2001 The Royal Tenenbaums
Royal Tenenbaum
 2001 Heist
Joe Moore
 2001 Heartbreakers
William B. Tensy
 2001 The Mexican
Arnold Margolese
 2000 The Replacements
Jimmy McGinty
 2000 Under Suspicion
Henry Hearst
 1998 Enemy of the State
Edward Lyle
 1998 Antz
General Mandible (glas)
 1998 Twilight
Jack Ames
 1997 Absolute Power
President Richmond
 1996 The Chamber
Sam Cayhall
 1996 Extreme Measures
Dr. Lawrence Myrick
 1996 The Birdcage
Sen. Kevin Keeley
 1995 Get Shorty
Harry Zimm
 1995 Crimson Tide
Ramsey
 1994 Wyatt Earp
Nicholas Earp
 1993 Geronimo: An American Legend
Brig. Gen. George Crook
 1993 The Firm
Avery Tolar
 1992 Unforgiven
Little Bill Daggett
 1991 Company Business
Sam Boyd
 1991 Class Action
Jedediah Tucker Ward
 1990 Narrow Margin
Robert Caulfield
 1990 Postcards from the Edge
Lowell Kolchek
 1990 Loose Cannons
MacArthur Stern
 1989 The Package
Sgt. Johnny Gallagher
 1988 Mississippi Burning
Agent Rupert Anderson
 1988 Split Decisions
Dan McGuinn
 1988 Another Woman
Larry
 1988 Bat*21
Lt. Colonel Iceal Hambleton
 1987 No Way Out
David Brice
 1987 Superman IV: The Quest for Peace
Lex Luthor / Nuclear Man (glas)
 1986 Hoosiers
Coach Norman Dale
 1986 Power
Wilfred Buckley
 1985 Target
Walter Lloyd / Duncan (Duke) Potter
 1985 Twice in a Lifetime
Harry MacKenzie
 1984 Misunderstood
Ned Rawley
 1983 Uncommon Valor
Col. Jason Rhodes
 1983 Two of a Kind
God (glas, nepotpisan)
 1983 Under Fire
Alex Grazier
 1983 Eureka
Jack McCann
 1981 Reds
Pete Van Wherry
 1981 All Night Long
George Dupler
 1980 Superman II
Lex Luthor
 1978 Superman
Lex Luthor
 1977 March or Die
Maj. William Sherman Foster
 1977 A Bridge Too Far
Maj. Gen. Stanislaw Sosabowski
 1977 The Domino Killings
Tucker
 1975 Lucky Lady
Kibby Womack
 1975 French Connection II
Doyle
 1975 Bite the Bullet
Sam Clayton
 1975 Night Moves
Harry Moseby
 1974 Young Frankenstein
Blindman
 1974 Zandy's Bride
Zandy Allan
 1974 The Conversation
Harry Caul
 1973 Scarecrow
Max
 1972 The Poseidon Adventure
Reverend Scott
 1972 Prime Cut
Mary Ann
 1972 Cisco Pike
Officer Leo Holland
 1971 The French Connection
Jimmy Doyle
 1971 The Hunting Party
Brandt Ruger
 1971 Doctors’ Wives
Dr. Dave Randolph
 1970 I Never Sang for My Father
Gene Garrison
 1969 Marooned
Buzz Lloyd
 1969 Downhill Racer
Claire
 1969 The Gypsy Moths
Joe Browdy
 1969 Riot
Red Fraker
 1968 Shadow on the Land (TV Film)
Rev. Thomas Davis
 1968 The Split
Detective Lt. Walter Brill
 1968 Insight (TV Serija)
Holt
 1968 I Spy (TV Serija)
Frank Hunter
 1968 CBS Playhouse (TV Serija)
Ned
 1967 Iron Horse (TV Serija)
Harry Wadsworth
 1967 The Invaders (TV Serija)
Tom Jessup
 1967 Bonnie and Clyde
Buck Barrow
 1967 Banning
Tommy Del Gaddo
 1967 Community Shelter Planning (Kratkometražni)
Donald Ross – Regional Civil Defense Officer
 1967 A Covenant with Death
Harmsworth
 1967 First to Fight
Sgt. Tweed
 1967 The F.B.I. (TV Serija)
Herb Kenyon
 1966 Hawaii
Dr. John Whipple
 1966 Hawk (TV Serija)
Houston Worth
 1966 Directions (TV Serija)

Marriage (1966)
 1966 The Trials of O'Brien (TV Serija)
Roger Nathan
 1964 Lilith
Norman
 1959-1964 Brenner (TV Serija)
Officer Richard Clayburn / Police Officer in Squad Room

 1963 East Side/West Side (TV Serija)
Policeman
 1963 Ride with Terror (TV Film)
 1963 The DuPont Show of the Week (TV Serija)
Douglas McCann
 1963 Route 66 (TV Serija)
Motorist
 1961-1963 The Defenders (TV Serija)
Stanley McGuirk / Jerry Warner

 1963 Naked City (TV Serija)
Mr. Jasper
 1963 Look Up and Live (TV Serija)
Frank Collins
 1959-1962 The United States Steel Hour (TV Serija)
Ed / Reverend MacCreighton / Steve / …

 1961 Tallahassee 7000 (TV Serija)
Joe Lawson

The Fugitive (1961) … Joe Lawson
 1961 Mad Dog Coll
Cop (nepotpisan)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *