Jeanne Moreau – Ikona francuskog filma

Jeanne Moreau (Pariz, Francuska, 23. januar 1928. – Pariz, 31. jul 2017.) francuska filmska i pozorišna glumica i rediteljka.

Rođena je u Parizu u porodici francusko-engleskoirskog porijekla. Majka, engleskinja rodom iz Lancashirea, bila je plesačica u Folies Bergereu. U mladosti studira na pariškom konzervatorijumu. 1947. debituje u pozorištu na Avignonskom festivalu, te je već u svojim dvadesetim jedna je od vodećih glumica u Comédie-Française.

Nakon 1951. glumi epizodne uloge na filmu, i krajem 1950-ih sarađuje s renomiranim rediteljima, posebno s Louisom Malleom u filmovima Elevator to the Gallows (1958.) i Les Amants (1959.), nakon čega je mediji proglašavaju novom Brigitte Bardot.

Zahvaljujući postignutom uspjehu idućih godina sarađuje s nizom reditelja francuskog novog vala, kao Françoisom Truffautom u filmu Jules i Jim (1962.), koji se smatra jednom od njenih najznačajnijih uloga.

Ističu se takođe i uloge u filmovima Noć (1961.) Michelangela Antonionija, Falstaff (1965.) Orsona Wellesa, Dnevnik jedne sobarice (1964.) Luisa Buñuela, Posljednji tajkun (1976.) Elie Kazana, Querelle Rainera Wernera Fassbindera i Do kraja svijeta (1991.) Wima Wendersa.

Osim glumom, na filmu se bavila i režijom, produkcijom i pisanjem scenarija. Kao muzičarka objavila je nekoliko albuma, te je jednom nastupila zajedno s Frankom Sinatrom na pozornici Carnegie Halla u New Yorku.

Jeanne Moreau je bila prijateljica istaknutih pisaca i umjetnika Jeana Cocteaua, Jeana Geneta, Henryja Millera, i Marguerite Duras. Bila je bliska prijateljica i Sharon Stone. Orson Welles ju je svojevremeno nazvao najznačajnijom glumicom na svijetu.

Filmografija

 2015 Le talent de mes amis
La grand-mère de Thibault
 2013 Le tourbillon de Jeanne (TV Serija)
Marguerite / Madeleine / Marthe / …

 2012 Gebo et l'ombre
Candidinha
 2012 A Lady in Paris
Frida
 2012 Al Alamayn (Kratkometražni)
La Vivre (glas)
 2011 A Bad Encounter (TV Film)
Gaby
 2011 Final Flourishes (TV Film)
Marie
 2009 Eleanor's Secret
Aunt Eleanor (glas)
 2009 Face
Jeanne
 2009 Carmel (glas)
 2008 Castle in Sweden (TV Film)
Agathe Falsen
 2008 Everywhere at Once
Narrator
 2008 Collection Fred Vargas (TV Serija)
Josette
 2007 Disengagement
Françoise
 2007 To Each His Own Cinema
The old woman / Herself (segment “Trois Minutes”)
 2006 Roméo et Juliette
Laurence
 2006 La contessa di Castiglione (TV Film)
Principessa Sisi Altieri
 2006 Sortie de clown (Kratkometražni)
 2005 A Cursed Monarchy (TV Mini-Serija)
Mahaut d'Artois

 2005 Go West
Novinar
 2005 Time to Leave
Laura
 2005 Akoibon
Madame Paule
 2005 Otograph (Kratkometražni)
Jeanne Moreau
 2003 Hot House (TV Film)
Leo
 2001 Cet amour-là
Marguerite Duras
 2001 Zaïde, un petit air de vengeance (TV Film)
Anna Shermann
 2001 Lisa
Lisa (stara Lisa)
 2000 Les Misérables (TV Mini-Serija)
Mère Innocente

 2000 The Prince's Manuscript
Alessandra Wolf (Licy)
 1999 Balzac: A Passionate Life (TV Film)
Charlotte-Laure
 1998 Ever After: A Cinderella Story
Grande Dame
 1997 Un amour de sorcière
Eglantine
 1997 Amour & confusions
Libra
 1996 The Proprietor
Adrienne Mark
 1996 Catherine the Great (TV Film)
Elizabeth
 1995 Belle Époque (TV Mini-Serija)
Récitante / Narator

 1995 Beyond the Clouds
Friend
 1995 One Hundred and One Nights
La première ex-épouse de M. Cinéma
 1993 Screen One (TV Serija)
Angelique
 1993 Je m'appelle Victor
Rose
 1993 Screen Two (TV Serija)
Lili
 1992 À demain
Tete
 1992 The Absence
Writer's Wife
 1992 La nuit de l'océan
Hélène Sauveterre
 1992 Map of the Human Heart
Sister Banville
 1992 The Lover
Narator (francuska i engleska verzija) / Récitante (glas)
 1991 Until the End of the World
Edith Farber
 1991 Anna Karamazoff
Woman
 1990 La femme fardée
Le Doria
 1990 Alberto Express
La baronne
 1990 L'ami Giono: Ennemonde (TV Film)
Ennemonde Girard
 1990 La Femme Nikita
Amande
 1989 Jour après jour
Janine Weisman
 1987 Le miraculé
Sabine, dite ‘La Major’
 1986-1987 The Secret Drawer (TV Mini-Serija)
Vivi

 1986 Shades of Darkness (TV Serija)
Madame Exe
 1986 Sauve-toi, Lola
Marie-Aude Schneider
 1986 Paltoquet
The Brothel-Keeper
 1985 Vicious Circle (TV Film)
Ines
 1983 Parade of Stars (TV Film)
Sarah Bernhardt
 1983 Emmenez-moi au théâtre (TV Serija)
Marie-Pierre
 1982 L'arbre (TV Film)
Camille
 1982 La Truite (The Trout)
Lou Rambert
 1982 Querelle
Lysiane
 1982 Mille milliards de dollars
Mme Benoît-Lambert
 1981 Your Ticket Is No Longer Valid
Lili Marlene
 1981 Heat of Desire
Hélène, la mère de Caroline
 1980 Chansons souvenirs (Kratkometražni)
 1976 The Last Tycoon
Didi
 1976 Mr. Klein
Florence
 1976 Lumiere
Sarah
 1976 Arena (dokumentarna TV serija)
Lulu
 1975 Hu-Man
Sylvana
 1975 French Provincial
Berthe – une lingère
 1975 Saint, martyr et poète (TV Film)
 1975 The Garden That Tilts
Maria
 1974 Creezy
Renee Vibert
 1974 Going Places
Jeanne Pirolle
 1974 Je t'aime
Elisa Boussac
 1973 Joanna Francesa
Joana
 1972 Repeated Absences
La voix de la nostalgie (glas)
 1972 Nathalie Granger
Other Woman
 1972 Louise
Louise
 1972 Vagabond Humor
Myriam Bingeot
 1971 Côté cour, côté champs (Kratkometražni)
Lady with Little Dog (nepotpisan)
 1971 Countdown
Madeleine
 1970 The Deep
Ruth Warriner
 1970 The Little Theatre of Jean Renoir (TV Film)
La chanteuse (segment “Quand l'amour meurt”)
 1970 Monte Walsh
Martine Bernard
 1969 Le corps de Diane
Diane Vallier
 1968 Great Catherine
Catherine
 1968 The Immortal Story (TV Film)
Virginie Ducrot
 1968 The Bride Wore Black
Julie Kohler
 1967 The Oldest Profession
Mimi (segment “Mademoiselle Mimi”)
 1966 Mademoiselle
Mademoiselle
 1965 Chimes at Midnight
Doll Tearsheet
 1965 Viva Maria!
Maria Fitzgerald O'Malley aka Maria II
 1964 Mata Hari, agent H21
Mata Hari / Margaretha Geertruida Zelle
 1964 The Yellow Rolls-Royce
Lady Eloise Frinton – The Marchioness of Frinton
 1964 The Train
Christine
 1964 Diary of a Chambermaid
Céléstine
 1963 The Victors
French Woman
 1963 Banana Peel
Cathy / Mme Volney
 1963 The Fire Within
Eva
 1963 Bay of Angels
Jacqueline ‘Jackie’ Demaistre
 1962 The Trial
Marika Burstner
 1962 Eva
Eve Olivier
 1962 Jules and Jim
Catherine
 1961 A Woman Is a Woman
Woman in Bar (nepotpisan)
 1961 La Notte
Lidia Pontano
 1960 The Carmelites
Mère Marie de l'Incarnation
 1960 Seven Days… Seven Nights
Anne Desbarèdes
 1960 5 Branded Women
Ljuba
 1959 Les liaisons dangereuses
Juliette de Merteuil
 1959 The 400 Blows
Woman with Dog (kao Mademoiselle Jeanne Moreau)
 1958 The Lovers
Jeanne Tournier
 1958 Back to the Wall
Gloria Decrey
 1958 Elevator to the Gallows
Florence Carala
 1958 Not Delivered
Jacqueline Tourieu
 1957 Three Days to Live
Jeanne Fortin
 1957 L'étrange Monsieur Steve
Florence
 1957 Demoniac
Agnès Vanaux
 1957 Until the Last One
Gina
 1956 The Wages of Sin
Angèle Ribot
 1955 Hi-Jack Highway
Alice
 1955 M'sieur la Caille
Fernande
 1955 The Doctors
Marianne Déjazet
 1954 A Woman of Evil
Marguerite de Valois, “La Reine Margot” / Queen Margot
 1954 The Bed
Jeanne Plisson (segment “Billet de logement, Le”)
 1954 The Scheming Women
Mona Rémi
 1953 Julietta
Rosie Facibey
 1953 Inside a Girls’ Dormitory
Julie – la serveuse
 1952 Dr. Schweitzer
Marie Winter
 1952 The Man in My Life
Suzanne Dubreuil
 1950 Pigalle-Saint-Germain-des-Prés
La môme Pâquerette
 1950 Three Sinners
Martine Annequin
 1949 Last Love
Michèle

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *