Jim Carrey – ”Želim da budem najveći glumac koji je ikada živio”

Jim Carrey (Newmarket, Ontario, Kanada, 17. siječnja 1962. -) kanadsko-američki filmski glumac, komičar, scenarist i producent, punim imenom James Eugene Carrey.

Rani život i počeci u komediji

Jim Carrey rođen je u gradu Newmarket, udaljenom otprilike 45 kilometara sjeverno od Toronta, a komedijom se počeo baviti već od rane dobi. Kad mu je bilo 10 godina poslao je svoju biografiju tadašnjem televizijskom humorističnom showu The Carol Burnett Show. U srednjoj školi učitelji su mu na kraju nastave davali po nekoliko minuta da zabavi kolege iz razreda svojim stand-up nastupom.

Njegova porodica je prolazila kroz teška vremena i bila prisiljena preseliti se u predgrađe Toronta Scarborough, gdje su radili zaštitarske i stražarske poslove u fabrici Titan Wheels, a on je počeo raditi u osmočasovnim smjenama svaki dan nakon škole. Na kraju, porodica se privremeno nastanila u porodičnom Volkswagenovom kombiju na travnjaku u vlasništvu rođaka, sve dok ne bude u mogućnosti vratiti se u grad.

Carrey napušta srednju školu, te počinje raditi u klubovima komičara i na usavršavanju glumačkih sposobnosti, koje su uključivale imitiranje poznatih osoba poput Michaela Landona i Jamesa Stewarta. 1979. seli se u Los Angeles i počinje raditi u klubu komičara The Comedy Store, gdje ga primjećuje komičar Rodney Dangerfield. Dangerfieldu se toliko sviđala Carreyjeva gluma da je s njim sklopio ugovor za svoje nastupe na otvorenoj turneji.

Počeci na televiziji i filmu

Carrey je počeo povremeno raditi na televiziji i igrati manje uloge u filmovima, što ga je na kraju dovelo do prijateljstva s Damonom Wayansom. Wayansov brat Keenen Ivory Wayans je radio na sastavljanju humorističnog showa pod nazivom In Living Color i unajmio Carreyja da bude član njegove postave. Carrey je bio jedini bijelac koji je nastupao u tom showu, a njegovi neobični likovi i način nastupa ubrzo su skrenuli pažnju na njega.

Filmska karijera

Carreyjev uspjeh u In Living Color doveo ga je 1994. do prve glavne uloge u filmu Ace Ventura: Šašavi detektiv, koji je premijerno prikazan nekoliko mjeseci nakon što je završio show In Living Color, a iznenađujuće je postao velik hit.

Već iste godine ostvaruje još dvije glavne uloge u filmovima Maska, te Glup i gluplji, koji mu donosi platu od sedam miliona dolara i status filmske zvijezde. Sljedeće godine glumi “zagonetača” u Batmanu zauvijek, te reprizira ulogu “šašavog detektiva” u filmu Ace Ventura: Kad priroda zove. 1996. glumi u Nepodnošljivom gnjavatoru, za kojeg dobiva 20 miliona dolara, što je bila rekordna zarada za jednog komičara.

Pažnja skrenuta na njegovu platu, potpomognuta negativnim kritikama i mračnom naravi lika za razliku od njegovih prethodnih nastupa (glumio je instalatera kablovske televizije koji neprestano gnjavi jednog od klijenata), doprinijela je da film bude totalni promašaj kino blagajni. No, već sljedeće godine vraća se svojem markantnom stilu uspješnom komedijom Lažljivac.

1998. igra glavnu ulogu u humorističnoj drami Trumanov show, koja mu donosi Zlatni globus za najboljeg glumca u drami, a mnogi su prognozirali i nominaciju za Oscar, ali to se nije dogodilo.

Sljedeće godine glumi u Čovjeku na mjesecu, koji mu donosi još jedan Zlatni globus, ovaj put za najboljeg glumca u komediji, ali opet nije nominovan za Oscara.

Carrey se nastavlja posle pojavljivati u uspješnim komedijama, kao i dramskim ulogama, a za ulogu u filmu Vječni sjaj nepobjedivog uma iz 2004. dobio je brojne pohvale od strane kritičara.

Citati

“Kad god imate dva izbora – ljubav ili strah, izaberite ljubav i nikad ne dozvolite da strah pobijedi vaše razigrano srce. ”

“Iz iskustva mogu reći da je uticaj koji imate nad drugim ljudima najvrednija valuta koja postoji.”

“Posmatram izazove kao nešto korisno, tako da mogu da se nosim sa njima na najproduktivniji mogući način.”

“Iskreno, želim da budem najveći glumac koji je ikada živio. Voleo bih to. Ali ne moram da budem. Sve što želim je samo da budem ovdje. To je sve.”

“Ja sam ozbiljan kada kažem „ne“ alkoholu i drogama. Život je lijep bez njih.”

„Iza svakog uspješnog muškarca stoji žena koja koluta očima.“

„Ako odustaneš od svojih snova, šta ti ostaje?“

„Možda pakao i ne postoji. Za mene, pakao je slušati kako moji baba i djed dišu kroz nos dok jedu sendviče.“

„Moj cilj je da zaboravim na svu patnju u životu. Da je zaboravim i umanjim. I da se više smijem.“

„Život ti pruža razne mogućnosti. Ili ih prihvati ili nastavi da se plašiš rizika.“

„Zaista želim ulogu koja će vas rasplakati i nasmijati u isto vreme.“

„Volim da igram jakog i nesigurnog muškarca u isto vrijeme.“

„Znam da ovo zvuči čudno, ali ja sam kao dječak bio nevjerovatno stidljiv.

„Ili si onaj koji briše ili onaj koji će biti obrisan.“

„Ja samo želim da budem svoj.“

„Ja stvarno vjerujem u filozofiju da možeš da kreiraš sopstveni svijet. Zato se trudim da napravim jedan dobar za sebe.“

„Bilo je trenutaka kada sam pravio smiješne face i ljudi su mi govorili da će mi se jednom lice zalediti tako. A sada me plaćaju da to radim.“

Filmografija
 2016 True Crimes
Tadek
 2016 The Bad Batch
The Hermit
 2014 Dumb and Dumber To
Lloyd
 2014 Kids (Kratkometražni)
Lackey
 2013 Anchorman 2: The Legend Continues
CBC News Anchor – Scott Riles (nepotpisan)
 2013 Kick-Ass 2
Colonel Stars and Stripes
 2013 Cold Dead Hand with Jim Carrey (Video spot)
Charlton Heston / Lonesome Earl / Sam Elliott
 2012 30 Rock (TV Serija)
Dave Williams
 2011 Drunk History Christmas (Kratkometražni)
St. Nick
 2011 Drunk History (Kratkometražna tv serija)
Santa Claus
 2011 Mr. Popper's Penguins
Mr. Popper
 2011 The Office (TV Serija)
The Fingerlakes Guy
 2010 Behind the Carol: The Full Motion-Capture Experience (Video)
Scrooge / Ghost of Christmas Past / Scrooge as a Young Boy / …
 2010 Presidential Reunion (Video spot)
Ronald Reagan
 2009 A Christmas Carol
Scrooge / Ghost of Christmas Past / Scrooge as a Young Boy / …
 2009 I Love You Phillip Morris
Steven Russell
 2008 Yes Man
Carl
 2008 Horton Hears a Who!
Horton (glas)
 2007 The Number 23
Walter Sparrow / Fingerling
 2005 Fun with Dick and Jane
Dick Harper
 2004 A Series of Unfortunate Events (Video igra)
Count Olaf (voice)
 2003 Pecan Pie (Video spot)
The Driver
 2003 The Work of Director Michel Gondry (Video)
The Driver (segment “Pecan Pie”)
 2003 Bruce Almighty
Bruce Nolan
 2001 The Majestic
Peter Appleton
 1990-2001 In Living Color (TV Serija)
Various / Tom / Jay Leno / …
 2000 Me, Myself & Irene
Charlie / Hank
 1999 Man on the Moon
Andy Kaufman (kao Tony Clifton)
 1998 Simon Birch
Adult Joe Wenteworth
 1998 The Truman Show
Truman Burbank
 1998 The Larry Sanders Show (TV Serij)
Jim Carrey
 1997 Liar Liar
Fletcher Reede
 1996 The Cable Guy
The Cable Guy
 1996 Jerry Cantrell: Leave Me Alone (Kratkometražna)
Jim Carrey
 1995 Ace Ventura: When Nature Calls
Ace Ventura
 1995 Batman Forever
Riddler / Dr. Edward Nygma
 1994 Dumb and Dumber
Lloyd Christmas
 1994 The Mask
Stanley Ipkiss
 1994 Ace Ventura: Pet Detective
Ace Ventura
 1994 Jim Carrey: Cuban Pete (Video spot)
The Mask
 1992 The Itsy Bitsy Spider (Kratkometražni)
The Exterminator (glas, kao James Carrey)
 1992 Doing Time on Maple Drive (TV Film)
Tim Carter
 1991 High Strung
Death (nepotpisan)
 1989 Pink Cadillac
Lounge Entertainer (kao James Carrey)
 1989 Mike Hammer: Murder Takes All (TV Film)
Brad Peters
 1988 Earth Girls Are Easy
Wiploc
 1988 The Dead Pool
Johnny Squares (kao James Carrey)
 1986 Peggy Sue Got Married
Walter Getz
 1985 Once Bitten
Mark Kendall
 1984 The Duck Factory (TV Serija)
Skip Tarkenton
 1984 Finders Keepers
Lane Bidlekoff
 1984 Buffalo Bill (TV Serija)
Jerry Lewis Impersonator
 1983 Copper Mountain (TV Film)
Bobby Todd
 1983 The Sex and Violence Family Hour (Video)
Host / Various Personalities
 1983 All in Good Taste
Ralph
 1981 Rubberface (TV Film)
Tony Moroni
 1980 The All-Night Show (TV Serija)
Additional Voices

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *