Konstantin Sergejevič Stanislavski – Preteča metodske glume

Konstantin Sergejevič Stanislavski (Ruski: Константин Сергеевич Станиславский) (17 Januar[O.S. 5 Januar] 1863 – 7 August , 1938), ruski glumac, režiser i teatrolog. Najpoznatiji je kao tvorac sistema Stanislavskog koji je kasnije uticao na razvoj metodske glume.

Biografija

Rodio se kao Konstantin Sergejevič Aleksejev u Moskvi, u bogatoj porodici. Prvi put glumi u pozorištu sa sedam godina. Izabrao je umjetničko ime Stanislavski na početku karijere (vjerovatno da bi sačuvao reputaciju svoje porodice).

1888. godine, Stanislavski je osnovao Društvo umjetnosti i književnosti pri Malom Teatru, gdje je stekao iskustvo o estetici i scenskom nastupu.

1897. je bio jedan od suosnivača Moskovskog Teatra Umjetnosti (MTU) zajedno sa Vladimirom Nemirovičem-Dačenkom. Jedna od prvih produkcija bila je ČehovljevGaleb“. U MTU je Stanislavski počeo da razvija, zasnovano na tradiciji realizma Aleksandra Puškina, svoj čuveni “Sistem” (koji se ponekad pogrešno naziva i metod). “Sistem Stanislavski” se fokusira na razvoj realnih karaktera na sceni. Glumci se savjetuju da koriste “emocionalnu memoriju” da bi na prirodan način prikazali emocije lika koga glume. Da bi ovo postigli, glumci treba da se sjete momenta iz sopstvenog života kada su osjećali traženu emociju, i da je ponovo prožive u svojoj ulozi da bi gluma izgledala realnije.

Veliki broj današnjih glumaca kako u pozorištu, tako i ne televiziji i filmu, mnogo duguju sistemu Stanislavski. Korišćenjem Sistema, glumac duboko analizira motivacije uloge koju igra. Glumac mora da pronađe “cilj” za svaku pojedinačnu scenu, kao i “super cilj”, za cijelu predstavu.

Jedan način da bi ovo postiglo je korišćenje Stanislavskovog “magičnog ako”. Glumci moraju stalno da sebi postavljaju pitanja. Na primjer, jedno od prvih pitanja koje moraju sebi da postave je “Šta bi bilo kada bih se ja našao u istoj situaciji kao i osoba koju glumim?”

Stanislavski je preživio i revoluciju 1905 i revoluciju 1917. Navodno je 1917 Lenjin intervenisao da bi ga zaštitio. 1918. Stanislavski osniva prvi studio kao školu za mlade glumce, i piše nekoliko važnijih djela.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *