Kornelije Kovač – ”Klasična muzika je moj nedosanjani san”

Kornelije Kovač rođen 1. januara 1942. godine u Nišu. Kornelije je poznati srpski kompozitor, pijanista, aranžer. Njegov otac je bio violinista, a majka pjevačica u horu opere. Brat, Mihajlo Kovač, se takođe bavio muzikom kao pjevač, ali se kasnije opredijelio za novinarstvo i politiku.

Početak karijere

Svoju prvu kompoziciju “Pusti trotoari” Kovač komponuje već sa četrnaest godina – 1956. godine. Prvi javni nastup mladi Kovač je imao u subotičkoj gimnaziji koju je pohađao na tada popularnim popodnevnim čajankama. Svoju karijeru je započeo 1961 godine. Zahvaljujući odličnom muzičkom obrazovanju, Muzičke akademije u Sarajevu, Kornelije je: kompozitor, pijanista, producent i aranžer.

U 1961. godini, on je osnovao svoj prvi bend BKB, koji je u to vrijeme postao poštovan džez trio. 1963. godine su učestvovali u Ju džez festivalu, koji je bio održan u Bledu u Sloveniji.

Nakon što je bio u mnogim bosanskim orkestrima, pridružio se sarajevskom najpopularnijem rok bendu, Indeksima.

Indeksi

Kornelije Bata Kovač postaje član Indeksa 1966. godine, i sa njima već sljedeće godine svira na turneji po SSSR-u. Za sarajevske Indekse Kovač je napisao pjesme “Boj na Mišaru” i “Ako jednom budeš sama”. Radeći sa Indeksima, Kovač je stekao ime kompozitora i instrumentaliste, ali po odsluženju vojnog roka donosi odluku da se preseli u Beograd i pokuša nešto svoje.

U Sarajevu, 1967. ,na prvom “plej bek” festivalu “Vaš šlager sezone” osvaja prvo mesto sa pesmom “Moj profesor”

Korni grupa

Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd gdje je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pjesmi Evrovizije.

Samostalna karijera

Prvih godina posle Korni grupe Kovačove kompozicije snimaju Olivera Katarina, Bisera Veletanlić, Neda Ukraden, Miki Jevremović, Miša Marković, Lepa Brena. Krajem 1977. godine planirao je osnivanje jugoslovenske supergrupe K2 koju je trebalo da čine: Josip Boček, Dado Topić, Slobodan Marković, Čarli Novak i Ratko Divjak. 1979. godine Kornelije se preselio u Englesku gdje je učestvovao u mnogim muzičkim projektima. Neki od muzičara sa kojima je Kornelije sarađivao su:

 • Berni Marsden, gitarista grupe “White Snake”
 • Hans Zimer
 • Pol Džons, bivši pJevač grupe “Manfred man”
 • Endi Pesk
 • Kolin Hodžkinson
 • Džodži Hirota

Kornelije Kovač je pisao muziku za pozorište, filmove i televiziju. Njegove pjesme su bile na mnogim albumima koji su bili izdavani u: Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, Americi, Švedskoj, Holandiji, Finskoj… Mnoge od njih su dostigle platinasti ili zlatni tiraž.

Od 1979. godine, Kornelije Kovač je učestvovao u mnogim projektima u Španiji kao producent, kompozitor i aranžer.

Kornelije ima tri kćerke, Aleksandru, Kristinu i Anju. Aleksandra i Kristina se bave muzikom i imaju značajnog uspjeha u tome. Bio је oženjen Spomenkom Kovač (tekstopisac i scenarista).

“Moj kriterijum je uvek podrazumevao da ljudi sa kojima radim imaju perfektan sluh. Dakle, da smo u prilici da se razumemo oko kompozicije. Morali su da imaju odličnu intonaciju, raskošan opseg glasa, da umeju da se ponašaju na sceni… Nije bilo lako ni meni ni njima, ali smo stvorili neke važne pesme. Sve pevače koji su pevali moje pesme naučio sam da ne mogu da gledaju u cipele dok su na sceni već da ponude srce publici. Da otvore dušu i pevaju iz strasti. Drugog puta za uspeh jednostavno nije bilo”.

“Kada bih mogao da vratim ‘film’ sopstvenog života, sigurno bih više učio i usavršavao se u klasičnoj muzici. Orkestracija klasične muzike i pisanje klasičnih dela za mene ostaje nedosanjani san. Kada sam radio pesme duže od četiri minuta uvek me je imaginacija i kreacija vukla u klasiku. Nije bilo orkestracije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i to jednostavno nije bio deo mog života, za čim svakako žalim”. B92

Diskografija
Singlovi
 • Severni vetar/Okean (PGP RTB, 1975)
 • Panorama/Aleksandra (PGP RTB, 1978)
 • Kvar/Žena (PGP RTB, 1979)
Albumi
 • Između svetlosti i tame (PGP RTB, 1977)
 • Why (PGP RTB, 1980)
 • Iz drugog filma (PGP RTB, 1982 – filmska muzika)
 • The Sampled Moonlight (PGP RTB-Komuna, 1986)
 • Balkan (Ariola, 1993)
 • Kornell Kovach (ITMM, 1994)
 • Moja generacija (PGP RTS, 1996)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *