Lee Van Cleef – Najbrži revolveraš špageti vesterna

Clarence Leroy Van Cleef Jr. (Somerville, New Jersey, 9. januar 1925. – Oxnard, Kalifornija, 16. decembar 1989.), američki filmski, televizijski i pozorišni glumac.

Biografija

Nakon službe u američkoj mornarici u Drugom svjetskom ratu kratko je radio kao računovođa. Filmsku karijeru započinje ulogom Jacka Colbyja u filmu Tačno u podne Freda Zinnemanna. Slijedile su mnoge uloge u niskobudžetnim vesternima te manje uloge u filmovima Obračun kod O. K. Corrala i Metalna zvijezda u kojima je uglavnom glumio negativce.

Zbog teške saobraćajne nesreće (polomio u istoj čašicu koljena) 1958. je bio spriječen da se pojavljuje u filmovima, usredsredio se na tv serije i tek  1962. ostvaruje zapaženu ulogu u filmu Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea.

Preokret u karijeri bila je uloga Douglasa Mortimera u filmu Sergija Leonea Za dolar više.

Vrhunac glume u špageti vesternima je bila uloga plaćenika Angel Eyesa u filmu Dobar, loš, zao (takođe Sergija Leonea).

Snimio je još par zapaženih uloga u vesternima (Smrt jaše na konju, Dan gnjeva, Sabata) te u akcionim filmovima (Bijeg iz New Yorka). Preminuo je od srčanog udara u 74. godini.

Filmografija

1990 Thieves of Fortune
Sergio
 1989 Cannonball Fever
Rock-Skipping Grandfather
 1988 The Commander
Col. Mazzarini
 1986 Armed Response
Burt Roth
 1985 Jungle Raiders
Warren
 1984 Code Name: Wild Geese
China
 1984 The Master (TV Serija)
John Peter McAllister / The Master
 1984 Killing Machine
Julot
 1980 The Octagon
McCarn
 1979 The Hard Way (TV Film)
McNeal
 1978 The Squeeze
Chris Gretchko / Ray Sloan
 1977 The Perfect Killer
Harry Chapman
 1977 Nowhere to Hide (TV Film)
Ike Scanlon
 1977 Vengeance
McClain
 1976 God's Gun
Father John / Lewis
 1975 Take a Hard Ride
Kiefer
 1974 Blood Money
Dakota
 1973 Mean Frank and Crazy Tony
Frankie Diomede
 1972 The Grand Duel
Sheriff Clayton
 1971 Bad Man's River
Roy King
 1971 Return of Sabata
Sabata / Major
 1971 Captain Apache
Capt. Apache
 1970 El Condor
Jaroo
 1970 Barquero
Travis
 1969 Sabata
Sabata
 1968 Commandos
MSgt. Sullivan
 1968 Beyond the Law
Billy Joe Cudlip
 1967 Day of Anger
Frank Talby
 1967 Death Rides a Horse
Ryan
 1966 The Good, the Bad and the Ugly
Sentenza / Angel Eyes
 1966 The Big Gundown
Jonathan ‘Colorado’ Corbett
 1960-1966 Gunsmoke (TV Serija)
Ike Jeffords / Johnny Hooker / Rad Meadows
 1966 Laredo (TV Serija)
Big Mike Kelly

Quarter Past Eleven (1966) … Big Mike Kelly
 1965-1966 Branded (TV Serija)
Charlie Yates / Fred Slater
 1965 For a Few Dollars More
Col. Douglas Mortimer
 1965 My Mother the Car (TV Serija)
Nick Fitch
 1965 Vacation Playhouse (TV Serija)
 1965 The Andy Griffith Show (TV Serija)
Skip

Banjo-Playing Deputy (1965) … Skip
 1964 Rawhide (TV Serija)
Deck Sommers / Fred Grant
 1964 Destry (TV Serija)
Ace Slater
 1963 The Travels of Jaimie McPheeters (TV Serija)
Raoul Volta
 1960-1963 77 Sunset Strip (TV Serija)
Majeski / Deek
 1960-1963 Laramie (TV Serija)
Caleb / Mac Morgan / Dawson / …
 1962-1963 Have Gun – Will Travel (TV Serija)
Golias / Corbin
 1963 The Dick Powell Theatre (TV Serija)
Salty

Colossus (1963) … Salty
 1963 Perry Mason (TV Serija)
Edward Doyle
 1962-1963 The Dakotas (TV Serija)
Slade Tucker / Larry Jackson
 1962-1963 Ripcord (TV Serija)
Jack Martin / Henry Kane
 1962 How the West Was Won
River Pirate (nepotpisan)
 1959-1962 The Rifleman (TV Serija)
Johnny Drako / Wicks / Stinger / …
 1954-1962 Death Valley Days (TV Serija)
Brogger / Fred Daniels
 1961-1962 Cheyenne (TV Serija)
Harry / Larry Jackson / Braden
 1961-1962 Bronco (TV Serija)
Charley Clune / Shanghai Williams
 1962 The Joey Bishop Show (TV Serija)
Charlie
 1961 The Twilight Zone (TV Serija)
Steinhart
 1961 Stagecoach West (TV Serija)
Lin Hyatt
 1961 Maverick (TV Serija)
Wolf McManus
 1961 Posse from Hell
Leo
 1961 Hawaiian Eye (TV Serija)
Manuel
 1961 Shotgun Slade (TV Serija)
Buck

The Payrollers (1961) … Buck
 1960 Bonanza (TV Serija)
Appling
 1958-1960 Lawman (TV Serija)
Jack Saunders / Deputy Clyde Wilson / Ned Scott / …
 1958-1960 Colt .45 (TV Serija)
Red Feather / Devery
 1960 Mr. Lucky (TV Serija)
Kruger
 1960 The Deputy (TV Serija)
Cherokee Kid
 1960 The Slowest Gun in the West (TV Film)
Sam Bass
 1960 Black Saddle (TV Serija)
Frank Sandoo
 1960 The Untouchables (TV Serija)
Frank Diamond
 1960 The Alaskans (TV Serija)
Roc
 1960 Hotel de Paree (TV Serija)
Thompson
 1960 The DuPont Show with June Allyson (TV Serija)
Peak
 1959 Law of the Plainsman (TV Serija)
Tracey
 1959 Riverboat (TV Serija)
Luke Cragg
 1959 Tombstone Territory (TV Serija)
Jake Conroy / Sam Carver
 1959 Wanted: Dead or Alive (TV Serija)
Jumbo Kane
 1959 The Real McCoys (TV Serija)
1st Sentry
 1959 Yancy Derringer (TV Serija)
Ike Milton / Frank James
 1959 Cimarron City (TV Serija)
Tom
 1959 Fury (TV Serija)
Race Collins
 1959 Ride Lonesome
Frank
 1959 Northwest Passage (TV Serija)
Frank Wade
 1959 Guns Girls and Gangsters
Mike Bennett
 1958 Frontier Doctor (TV Serija)
Deputy Sid Carver aka Bill Dalton
 1958 Machete
Miguel
 1958 Zorro (TV Serija)
Antonio Castillo
 1958 Target (TV Serija)
 1958 The Bravados
Alfonso Parral
 1958 State Trooper (TV Serija)
Frank Parnessa
 1958 The Young Lions
1st Sgt. Rickett
 1958 Richard Diamond, Private Detective (TV Serija)
Ed Murdock
 1958 Day of the Badman
Jake Hayes
 1958 Wagon Train (TV Serija)
Rufe Beal
 1957 Trackdown (TV Serija)
Ben Fraser
 1957 Casey Jones (TV Serija)
Mort Clio
 1957 Joe Dakota
Adam Grant
 1957 The Tin Star
Ed McGaffey
 1957 General Electric Theater (TV Serija)
Dave Rudabaugh
 1957 Raiders of Old California
Sgt. Damon Pardee
 1957 The Last Stagecoach West
Steve Margolies
 1957 The Lonely Man
Faro
 1957 Gunfight at the O.K. Corral
Ed Bailey
 1957 China Gate
Maj. Cham
 1957 The Badge of Marshal Brennan
Shad Donaphin
 1953-1957 Schlitz Playhouse (TV Serija)
Cowboy / Wink / Larkin / …
 1957 Tales of Wells Fargo (TV Serija)
Cherokee Bob
 1957 Soldiers of Fortune (TV Serija)
Sergeant Bucheroff
 1957 The Quiet Gun
Doug Sadler
 1956 Crossroads (TV Serija)
Charlie
 1956 The Sheriff of Cochise (TV Serija)
Hackett
 1956 Wire Service (TV Serija)
Al Sanders
 1954-1956 The Ford Television Theatre (TV Serija)
Stanley Perrin
 1956 Accused of Murder
Police Sgt. Emmett Lackey
 1956 Pardners
Gus
 1956 It Conquered the World
Dr. Tom Anderson
 1956 Chevron Hall of Stars (TV Serija)
Thomas
 1956 Tribute to a Bad Man
Fat Jones
 1956 Studio 57 (TV Serija)
Tommy
 1956 The Conqueror
Chepei
 1956 The Millionaire (TV Serija)
Howard Branch
 1955 Brave Eagle (TV Serija)
Great Bear
 1955 The Vanishing American
Jay Lord
 1955 A Man Alone
Clanton
 1955 The Adventures of Champion (TV Serija)
Frank
 1955 Luke and the Tenderfoot (TV Serija)
Johnny Dark
 1955 The Naked Street
Harry Goldish (nepotpisan)
 1955 The Star and the Story (TV Serija)
The Norther (1955)
 1955 The Road to Denver
Pecos Larry
 1955 The Man Behind the Badge (TV Serija)
Floyd
 1955 I Cover the Underworld
Flash Logan
 1955 Annie Oakley (TV Serija)
Amos Belcher / Tim Brennan

 1955 Buffalo Bill, Jr. (TV Serija)
Tom Stace / John-O

 1955 City Detective (TV Serija)
Hardtman
 1955 TV Reader's Digest (TV Serija)
Mike
 1955 The Big Combo
Fante
 1955 Ten Wanted Men
Al Drucker
 1955 Treasure of Ruby Hills
Frank Emmett
 1953-1955 The Adventures of Kit Carson (TV Serija)
Sheriff Ned Jackson / Maj. Farnsworth and Vance Howard / Burt Tanner / …
 1954 The Adventures of Rin Tin Tin (TV Serija)
Ed McCleod
 1954 Medic (TV Serija)
Dr. Frank Strauss
 1953-1954 The Gene Autry Show (TV Serija)
Henchman Ray / Henchman Hod

 1954 Dawn at Socorro
Earl Ferris
 1954 Waterfront (TV Serija)
Ed
 1954 The Desperado
Paul Clayton / Buck Clayton
 1954 Princess of the Nile
Hakar (nepotpisan)
 1953-1954 Cavalcade of America (TV Serija)
 1954 The Yellow Tomahawk
Fire Knife
 1954 Arrow in the Dust
Tillotson Henchman
 1954 Rails Into Laramie
Ace Winton
 1954 Gypsy Colt
Hank
 1954 Stories of the Century (TV Serija)
Jesse James
 1953-1954 Big Town (TV Serija)
Jack Coleman / Rick

 1953 The Nebraskan
Pvt. Reno Benton
 1953 Tumbleweed
Marv
 1953 Jack Slade
Bolt Mackay
 1952-1953 The Lone Ranger (TV Serija)
Jango / Bull Harper / Joe Singer

 1953 Vice Squad
Pete Monte
 1953 Arena
Smitty
 1952-1953 Space Patrol (TV Serija)
Lesser / Ward / Herrick / …

 1953 The Beast from 20,000 Fathoms
Corp. Stone
 1953 White Lightning
Brutus Allen
 1953 Bandits of Corsica
Nerva
 1953 Four Star Playhouse (TV Serija)
Bob Wheeler aka Sonora Kid
 1953 The Lawless Breed
Dirk Hanley
 1952-1953 The Range Rider (TV Serija)
El Latigo / Utah Joe / Rocky Hatch

 1952 Boston Blackie (TV Serija)
Lou / Captain Jansen

 1952 Kansas City Confidential
Tony Romano
 1952 Sky King (TV Serija)
Mark
 1952 Untamed Frontier
Dave Chittun
 1952 High Noon
Jack Colby

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *