Linda Blair – Biografija

Linda Denise Blair (rođena 22 Januar, 1959) američka glumica i borkinja za prava životinja. Blaire je najpoznatija po svojoj ulozi opsjednutog djeteta, Regan, u filmu The Exorcist (1973), za koju je nominovana za oscara a dobila zlatni globus. Reprizirala je ulogu u  Exorcist II: The Heretic (1977), za koju je nominovana za Saturn nagradu.

Blair je održavala status zvijezde u nekoliko kontroverznih tv filmova, kao što su Born Innocent (1974) i Sarah T. – Portrait of a Teenage Alcoholic (1975) prije nego što se etablirala kao sex symbol u mjuziklu Roller Boogie 1979. U 1980-im Blair je glumila u nekoliko  exploitation i horror filmova, kao što su slasher film Hell Night (1981), zatvorska drama Chained Heat (1983), i kultni triler Savage Streets (1984).

Kroz 90-te, Blair je glumila u nekoliko nezavisnih i filmova b-produkcije, da bi deceniju posle glumila u nekoliko tv serija: Od 2001 to 2003 – Scariest Places on Earth, 2006 – Supernatural. Od 2010 do 2012 je učestvovala u Animal Planet seriji Pit Boss.

Osim glume, Blair se aktivno bavila podržavanjem raznoraznih dobrotvornih inicijativa sa posebnim osvrtom na životinjska prava.  2004, osnovala je Linda Blair svjetsko srce Fondaciju, koja služi za rehabilitaciju i usvajanje životinja.

Filmografija

  2018 Landfill
Detective Karen Atwood
 2016 The Green Fairy (Dokumentarac)
Mrs. Lanfrey
 2013 WHOA! Comedy Short (Kratkometražni)
Deborah Blackburn
 2013 Whoa!
Deborah Blackburn
 2008 All Is Normal
Barbara
 2006 Supernatural (TV Serija)
Det. Diana Ballard
 2006 Teddy Scares (Kratkometražni)
Rita Mortis (glas)
 2006 The Powder Puff Principle (Kratkometražni)
School Board President
 2005 Hitters Anonymous
Brenda Swan
 2003 Monster Makers (TV Film)
Shelly Stoker
 2000 S Club 7: Artistic Differences (TV Film)
Joni
 2000 S Club 7 in L.A. (TV Serija)
Joni Witherspoon
 2000 Chicken Soup for the Soul (TV Serija)
Ms. Hooper
 1999 Godzilla: The Series (TV Serija)
Alexandra Springer (glas)
 1998 PSI Factor: Chronicles of the Paranormal (TV Serija)
Rebecca Royce
 1997 Marina (Kratkometražni)
Marina
 1997 Extreme Ghostbusters (TV Serija)
Selene (glas)
 1996 Scream
Obnoxious Reporter (nepotpisan)
 1996 Prey of the Jaguar (Video)
Cody Johnson
 1996 Renegade (TV Serija)
Teddy Ray Thompson
 1995 Supersuckers & Linda Blair: Born with a Tail (Kratkometražni)
The Devil
 1995 Sorceress
Amelia Reynolds
 1994 Skins
Maggie Joiner
 1994 Robin's Hoods (TV Serija)
Carla Patelle
 1994 Double Blast (Video)
Claudia
 1993 Phone (Kratkometražni)
 1992 Perry Mason: The Case of the Heartbroken Bride (TV Film)
Hannah Hawkes
 1992 Married with Children (TV Serija)
Ida Mae
 1991 Fatal Bond
Leonie Stevens
 1990 Repossessed
Nancy Aglet
 1990 Zapped Again! (Video)
Miss Mitchell
 1990 MacGyver (TV Serija)
Jenny Larson
 1990 Dead Sleep
Maggie Healey
 1989 Aunt Millie's Will (Kratkometražni)
 1989 The Chilling
Mary Hampton
 1989 Bedroom Eyes II
Sophie Stevens
 1989 W.B., Blue and the Bean (Video)
Annette ‘Nettie’ Ridgeway
 1989 Bad Blood
Evie Barnes
 1989 Monsters (TV Serija)
Lia
 1989 Up Your Alley
Vickie Adderly
 1988 Moving Target
Sally Tyler
 1988 Witchery
Jane Brooks
 1988 Grotesque
Lisa
 1988 Silent Assassins
Sara
 1987 SFX Retaliator
Doris
 1987 The Heckling (Kratkometražni)
Mrs. Taylor / Daughter
 1987 Nightforce (Video)
Carla
 1985 Savage Island
Daly
 1985 Red Heat
Christine Carlson
 1985 Murder, She Wrote (TV Serija)
Jane Pascal
 1984 Night Patrol
Officer Sue Perman
 1984 Savage Streets
Brenda
 1983 Chained Heat
Carol Henderson
1982 Laugh Trax (TV Serija)
Rock Comedy (1982)
 1982 The Love Boat (TV Serija)
Muffy
 1982 Fantasy Island (TV Serija)
Sara Jean Rawlins
 1981 Hell Night
Marti
 1980 Ruckus
Jenny Bellows
 1979 Wild Horse Hank
Hank Bradford
 1979 Roller Boogie
Terry Barkley
 1978 Summer of Fear (TV Film)
Rachel Bryant
 1977 Exorcist II: The Heretic
Regan MacNeil
 1976 Victory at Entebbe (TV Film)
Chana Vilnofsky
 1975 Sweet Hostage (TV Film)
Doris Mae Withers
 1975 Sarah T. – Portrait of a Teenage Alcoholic (TV Film)
Sarah Travis
 1974 Airport 1975
Janice Abbott
 1974 Born Innocent (TV Film)
Chris Parker
 1973 The Exorcist
Regan
 1971 The Sporting Club
Barby
 1970 The Way We Live Now
Sara Aldridge
 1968 Hidden Faces (TV Serija)
Allyn Jaffe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *