Ljubinka Bobić – Glumačka legenda

Ljubinka Bobić (Kruševac, 2. januar 1897 — Beograd, 3. decembar 1978) srpska glumica i članica Narodnog pozorišta u Beogradu od 1920.

Biografija

Rođena je u Kruševcu u siromašnoj porodici kao drugo od petoro djece. Brat Miloljub Bobić, učitelj, jedan je od 1300 kaplara i nosilac Albanske spomenice. Otac Vladislav, obućar, bio je iz Srema (Sremski Golubinci), a majka Jelisaveta iz Makedonije (Struga). Preselili su se na Topčidersko brdo gdje je Ljubinka odrasla. Pozorište ju je privlačilo i svojom upornošću postaje član Narodnog pozorišta i život posvećuje glumi. Nikada se nije udavala. Imala je romanse sa direktorom „Politike“ Vladislavom Ribnikarom, piscem Milošem Crnjanskim i pjesnikom Radetom Draincem. Preminula je 3. decembra 1978. u Beogradu i sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Poštanska marka sa njenim likom izdata je 2003. godine.

Ulica Ljubinke Bobić nalazi se na Novom Beogradu u naselju Bežanija. Postoji još 2 ulice sa njenim imenom u Jakovu i u Lazaricama kod Kruševca.

Karijera

Njen talenat otkrio je Branislav Nušić dok je čežnjivo gledala ka teatru u jeku Velikog rata 1915. godine u Skoplju gdje ju je porodica poslala kod rođaka. Zahvaljujući njemu, počela je da statira u skopskom Narodnom pozorištu. Kada su rođaci to prenijeli njenim roditeljima ovi su je vratili u Beograd gdje nastavlja školovanje u Ženskoj radničkoj školi. Sudbina je po drugi put ukrstila put sa Nušićem od koga traži preporuku za zagrebačko pozorište. Ipak se opredjeljuje za Narodno pozorište u Beogradu čija članica postaje 1920. do penzionisanja. Nije igrala samo za vrijeme Drugog svjetskog rata jer je odbila da zasmijava publiku dok je zemlja okupirana. Dobila je glumačke stipendije koje su joj omogućile usavršavanje u Berlinu i Londonu. Tokom duge karijere tumačila je najrazličitije likove, a nenadmašnom se smatra njena interpretacija Živke u komediji Gospođa ministarka Branislava Nušića. Mada, sama Ljubinka Bobić je smatrala da je tu ulogu još bolje od nje igrala Žanka Stokić.

Dobila je Zlatnu arenu 1957. godine za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu „Pop Ćira i pop Spira“. Dobitnik je Sedmojulske nagrade SR Srbije, statuetu „Zlatni ćuran“ za životno djelo dobila je 1976. godine za ulogu Živke u predstavi „Gospođa ministarka“. U TV drami Neozbiljni Branislav Nušić iz 1986. njen lik je tumačila glumica Ljiljana Šljapić. 2006. ustanovljena je nagrada za glumačka ostvarenja u oblasti komedije Nagrada Ljubinka Bobić.

Pozorište

U početku je glumila sentimentalne djevojčice i dječake-mangupe. Prvo značajno glumačko ostvarenje bila je uloga Puka u „Snu letnje noći“, zatim slijedi uloga Feme u „Pokondirenoj tikvi“, gospođa Mica u predstavi „Vlast“, Marica u „Sumnjivom licu“, sin Raka gospođe Ministarke koju je tumačila Žanka Stokić… Osim u komedijama tumačila je i likove Kate u „Koštani“, Hedvige u Ibzenovoj „Divljoj patki“, Madlen Petrovne u Krležinoj drami „U agoniji“ i druge. Živku u „Gospođi ministarki“ odigrala je 265 puta – prvi put 1964.godie u 67. godini života kao penzionerka, a poslednji put u 81. godini  8. novembra 1978. nepunih mjesec dana prije smrti.

Književni rad

Kada joj je dosadilo da igra tipske likove uobraženih „otmjenih“ mondenki napisala je nekoliko popularnih humorističko-satiričnih komada. 1935. Naši maniri: komedija u tri čina 1936. Otmeno društvo: bezazlena komedija u tri čina (5 slika) 1940. Porodica Blo: komedija u tri čina Svi su bili postavljeni na scenu i imali veliki uspjeh. Napisala je i dva komada za djecu: „Rista Robinson“ i „Rista sportista“ koji je premijerno izveden 15.01.1939. u dječjem pozorištu „Roda“. Sastojao se od pet slika sa baletom i pjevanjem. Adaptacijom ovog komada nastao je istoimeni strip za koji je Ljubinka sa Mićom Dimitrijevićem pisala tekst a crtež je radio Momčilo Moma Marković. Prvi nastavak ovog stripa izašao je 28.02.1939. godine u prvom broju „Politikinog zabavnika“, a poslednji nastavak u 17. broju 25.04.1939.

Filmografija

God. Naziv Uloga

1950.-te
1951. Major Bauk Baba
1954. Anikina vremena Jelenka
1957. Pop Ćira i pop Spira popadija Sida
1960.-te
1960. Diližansa snova Sara Padavicki
1961. Prvi građanin male varoši vračara
1962. Koštana (TV)
1962. Dr gospođa Draga
1964. Narodni poslanik Spirinica
1966. Gospođa ministarka Živka Popović, ministarka
1966. Štićenik gazdarica
1969. Kros kontri baba
1970.-te
1971. Sve od sebe
1972. Smeh sa scene: Narodno pozorište (TV dokumentarni) Živka Popović
1973. Nesreća
1975. Pavle Pavlović direktorka disko kuće
1975. Đavolje merdevine stara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *