Malcolm Young – Legendarni gitarista AC/DC

Malkolm Mičel Jang (engl. Malcolm Mitchell Young; 6. januar 1953 — 18. novembar 2017) australijski gitarista, najpoznatiji kao osnivač, ritam gitarista, prateći vokal i tekstopisac u australijskoj hard rok grupi AC/DC. Osim kratkog odsustva 1988, bio je sa bendom od njegovog početka novembra 1973. do trajne penzije 2014, zbog zdravstvenih razloga. Jang i ostali članovi AC/DC su primljeni u Rokenrol kuću slavnih 2003.

Iako je njegov mlađi brat Angus bio upadljiviji, Malkolm je opisan kao biznismen iza AC/DC. Kao ritam gitarista, on je bio zaslužan za širok spektar zvuka benda, razvoj mnogih njihovih gitarskih rifova i ko-pisanje materijala benda sa Angusom. Bio je oženjen Lindom Jang i ima dvoje djece, kćerku Karu i sina Rosa.

Jang je uzeo odsustvo iz AC/DC u aprilu 2014, da bi dobio tretman protiv demencije. U septembru 2014., rukovodstvo benda je najavilo da će Malkolm otići trajno u penziju. Preminuo je 18. novembra 2017.

Rani život

Vilijam Jang (rođen 16. februara 1911. godine) i njegova porodica živjeli su u ulici 6 Skerivore u okrugu Kranhil u Glazgovu u Škotskoj. Vilijam je radio prvo kao “dječak na točkovima” u fabrici kanapa, a zatim kao operater mašina / testera u poslovanju sa azbestom/cementom. 1940. Vilijam se pridružio Kraljevskom vazduhoplovstvu, gdje je, tokom Drugog svjetskog rata, radio kao mehaničar motora letjenja. Posle rata Vilijam je radio kao dvorišni čovjek za graditelja, a zatim kao poštar. Njegova supruga Margaret (rođena 14. jula 1913., njeno djevojačko ime je bilo isto Jang) bila je domaćica.

Zdravstveni problemi

U aprilu 2014. godine Jang je postao ozbiljno bolestan i nije više mogao da nastupa. 16. aprila 2014. godine, AC/DC je objavio da će Jang “uzeti odmor od benda zbog lošeg zdravstvenog stanja”. Međutim, pjevač Brajan Džonson je izjavio da se uprkos ranijim navodima, AC/DC neće penzionisati: “Definitivno ćemo se sastati u maju u Vankuveru. Pokupićemo gitare, popićemo piće i vidjeti da li je neko imao neke melodije ili ideje, ukoliko se nešto desi, zapisaćemo ga.” U julu je Džonson otkrio da je Jang bio u bolnici, gdje je bio zbog liječenja nespecifičnog stanja, a tokom maja ga je, za vrijeme snimanja u studiju, zamijenio gitarista Stivi Jang, njegov nećak. Uprava benda je 24. septembra 2014. najavila da se Jang neće pridružiti bendu. Stivi Jang je nastavio je da mijenja Malkolma na svjetskoj turneji Rock or Bust World Tour.

The Sydney Morning Herald, 26. septembra 2014., je objavio da je Jang imao demenciju i da je primljen u starački dom u kome je primao punu njegu. U ovom članku citiran je izvor koji je blizu Jangu i kaže da je imao “potpun gubitak kratkotrajnog pamćenja”. Jangova porodica potvrdila je četiri dana kasnije da je imao demenciju, rekavši da je Jang “patio od demencije i porodica se zahvalila na poštovanju njihove privatnosti”.

U narednim intervjuima, Angus je izjavio da je njegov brat imao iskustva u gubitku pamćenja i koncentracije i prije projekta “Black Ice” i da je primio terapiju tokom turneje “Black Ice” koja se završila 2010. Angus je potvrdio da iako njegov brat nije svirao 2014 na Rock or Bust albumu: “Još uvijek voli svoju muziku. Pobrinućemo se da ima Čak Berija, malo Badi Holija”. Dodao je da će AC/DC nastaviti prema željama i standardima njegovog brata: “Vidi, čak i s njegovim zdravljem, Malkolm je bio na turneji, sve dok je mogao.” U tom istom intervjuu, Angus je izjavio da je Malkolm više puta vježbao pjesme AC/DC prije svakog koncerta kako bi se sjetio kako su išle. U intervjuu za Guitar Player o Malkolm Jangovim pjesmama u Rock or Bust, Angus je izjavio: “Mal je nastavio da radi ono što je mogao, sve dok to više nije mogao, ali imam sve materijale na kojima je radio. Bili su mnogi rifovi, ideje i komadi refrena, popunjavao bih stvari da vidim da li imamo pjesmu. Svaki album koji smo ikada uradili je bio takav. Uvijek je bilo malo iz prošlosti, malo od onoga što smo imali, što je bilo potpuno novo, a ponekad i samo stara ideja o kojoj smo radili Malkolm ili ja, ali je nikad nismo završili. Proces pisanja pjesama se nije stvarno promijenio, osim činjenice da Mal nije fizički tamo. Tako da kada sam došao do pisanja i dodavanja stvari, imao sam Stivija sa mnom. Vidite, Malkolm je uvijek bio sjajan organizator, uvijek je pratio stvari koje pišemo zajedno, snimao ih, datumirao, pravio bilješke. Moji zapisi – ako ih možemo tako nazvati – uvijek su haotični. Dakle, ovaj put, Stivi mi je pomogao da organizujem puno toga, što je bilo tamo.”

Na kraju Black Ice World Tour, Malkolmu je dijagnostikovan rak pluća. U ranoj fazi je otkriven, tako da je operacija bila uspješna i kancer je uklonjen. Takođe je imao neodređeni srčani problem i nosio pejsmejker.

Smrt

Malkolm Jang je preminuo 18. novembra 2017. u 64. godini u kući Lulvort u zalivu Elizabet. Jangov stariji brat Džordž Jang umro je nekoliko nedelja ranije, 22. oktobra 2017.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *