Michael Jackson – Thriller

„Thriller“ je šesti studijski album američkog izvođača Majkla Džeksona. Objavio ga je Epik rekords 30. novembra 1982. godine nakon pjevačevog kritički i komercijalno uspješnog albuma „Off the Wall“. Muzički, „Thriller“ istražuje žanrove slične onim njegovog prethodnika: pop, ritam i bluz, rok, post-disko i fank. Sa produkcijskim budžetom od 750 hiljada dolara, snimanje materijala je trajalo od aprila do novembra 1982. godine u studiju „Vestlejk rikording“ u Los Anđelesu, Kalifornija.

Uz asistenciju producenta Kvinsija Džonsa, Džekson je napisao četiri od devet pjesama koje su se našle na konačnom izdanju. Za samo godinu dana, „Thriller“ je postao najprodavaniji album svih vremena sa procijenjenim brojem od između 65 i 110 miliona prodatih kopija. U Sjedinjenim Državama dijeli prvo mjesto najprodavanijih albuma svih vremena sa „Their Greatest Hits (1971-1975)“, kompilacijom najvećih hitova benda Igls. Sedam pjesama su izdate kao singlovi i sve su ušle među prvih deset na top-listi „Bilbord hot 100“. „Thriller“ je osvojio rekordnih osam Gremi nagrada 1984, uključujući i onu za album godine.

„Thriller“ je postavio Džeksona među dominantne pop zvijezde sa kraja 20. vijeka i omogućio mu da sruši rasne barijere, pojavljivanjima na Muzičkoj televiziji i sastankom sa predsjednikom Ronaldom Reganom u Beloj kući. Jedan je od prvih albuma koji je koristio spotove kao uspješne promotivne alatke.

Spotovi pjesama „Thriller“, „Billie Jean“ i „Beat It“ su redovno prikazivani na pomenutoj televiziji. 2001, objavljeno je specijalno izdanje albuma koje sadrži audio intervjue, demo snimke i Gremijem nagrađenu pjesmu „Someone in the Dark“. Album je po treći put izdat 2008, kao „Thriller 25“, i na njemu se nalaze remiksi savremenih izvođača, ranije neobjavljivani materijal i DVD.

„Thriller“ zauzima dvadeseto mjesto na listi „500 najboljih albuma svih vremena“ koju je objavio magazin „Roling stoun“ 2003. godine i treće mjesto na listi „Definitivnih 200 albuma svih vremena“ Udruženja muzičkih komercijalista. Album se čuva u Kongresnoj biblioteci uz opis da je kulturno prepoznatljiv.

 

 

 

 

Lista pjesama

Tekstovi i muzika: Sve pjesme napisao je Michael Jackson, osim gdje je drugačije naznačeno.

Br. Pjesma Autor Trajanje
1. “Wanna Be Startin’ Somethin'” 6:02
2. “Baby Be Mine” (Rod Temperton) 4:20
3. “The Girl Is Mine” 3:42
4. Thriller(Temperton) 5:57
5. Beat It 4:19
6. Billie Jean 4:54
7. “Human Nature” (John Bettis, Steve Porcaro) 4:05
8. “P.Y.T. (Pretty Young Thing)” (James Ingram, Quincy Jones) 3:58
9. “The Lady in My Life” (Temperton) 4:59

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *