Miloš Biković – ”Uspjeh je blagoslov od Boga”

Miloš Biković (Beograd, 13. januar 1988) srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac.

Biografija

Miloš Biković ima 15 godina starijeg brata Mihaila, igumana Manastira Jovanja. Kada je bio veoma mlad roditelji su mu se razveli, a njegov otac se preselio u Njemačku. Završio je četrnaestu beogradsku gimnaziju, govori osim srpskog, engleski i ruski jezik. Pohađao je školu glume i govora DADOV. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Dragana Petrovića zajedno sa Ninom Janković, Jelisavetom Orašanin, Tamarom Dragičević, Anjom Alač.

Film i televizija

Biković je prvu zapaženu ulogu ostvario u televizijskoj seriji Stižu dolari (2004 — 2005), gdje je igrao Nebojšu, a uloga mu je donijela veliku popularnost. Zapaženu ulogu je ostvario i u seriji Bela lađa (2006 — 2011), a najveću popularnost stekao je u filmu Montevideo, bog te video! rediteljskom prvijencu srpskog glumca Dragana Bjelogrlića. Još jednu zapaženu glavnu ulogu ostvaruje u filmu/seriji ‘Kad ljubav zakasni/Samac u braku’, gdje glumi zajedno sa tadašnjom djevojkom, Brankicom Sebastijanović. Proslavio se i u ruskoj kinematorafiji, u filmu Sunčanica reditelja Nikite Mihalkova.

”Uspeh doživljavam kao blagoslov od Boga i nemam prava da se sebično odnosim prema njemu” kaže glumac. ”Ne dozvoljavam mu da me promeni”

Pozorište

Ostvario je značajne uloge u pozorištu, a to su : Zbogom SFRJ u Ateljeu 212; Dama sa kamelijama u Narodnom pozorištu, kao i Moj sin malo sporije hoda i Kad su cvetale tikve u Beogradskom dramskom pozorištu koje je ujedno i njegovo matično pozorište.

Filmografija

God. Naziv Uloga

2000.-te
2004. Stižu dolari Nebojša Ljutić
2005. Stižu dolari 2 Nebojša Ljutić
2008. Vratiće se rode Filip
2009. Zadatak: Deset minuta Milan
2010.-te
2010. Montevideo, bog te video! Aleksandar Tirnanić Tirke
2010. Puls Vuk
2006—2011. Bela lađa Filip Pantić
2011. Mešano meso Dosadnjaković
2012. Šešir profesora Koste Vujića Mika Alas
2012. Montevideo, Bog te video! (TV serija) Aleksandar Tirnanić Tirke
2013. Na putu za Montevideo (TV serija) Aleksandar Tirnanić Tirke
2013. Grejt Nikola Radošević
2013. Šešir profesora Koste Vujića (TV serija) Mika Alas
2013. Ravna Gora (TV serija) potporučnik Garić
2014. Kad ljubav zakasni Radmilo
2014. Montevideo, vidimo se! Aleksandar Tirnanić Tirke
2014. Samac u braku (TV serija) Radmilo
2014. Sunčanica Koka
2014. Montevideo, vidimo se! (TV serija) Aleksandar Tirnanić Tirke
2015. Za kralja i otadžbinu potporučnik Garić
2015. Bićemo prvaci sveta Radomir Šaper
2015. Bezdušni 2 (ru) Roma Bilkin
2015. Bez granice (ru) Igor Gromov
2016. Prvaci sveta (TV serija) Radomir Šaper
2016. Sumnjiva lica Ljubiša
2016. Hotel Eleon (TV serija) Pavel Arkadjevič
2017. Mitovi (ru)
2017. Led (ru) Leonov
2018. Izvan stvarnosti (ru) Majkl
2018. Balkanska linija (ru)
2018. Apsurdni eksperiment
2019. Koma (ru)

Pozorišne predstave

Zbogom SFRJ – Atelje 212

Moj sin malo sporije hoda – Beogradsko dramsko pozorište

Dama sa kamelijama – Narodno pozorište u Beogradu

Kad su cvetale tikve – Beogradsko dramsko pozorište

Nagrade

Na 46. Filmskim susretima u Nišu 2011. je dobio nagradu Car Konstantin za najbolju mušku ulogu u filmu Montevideo, Bog te video!.
2013. zajedno sa Daninom Jeftić za uloge u televizijskoj seriji Na putu za Montevideo dobio je nagradu za glumački par godine na 48. Filmskim susretima u Nišu.

Pojavljivanje u spotovima

“Slučajno” – Kiki Lesendrić i Piloti
“Bal” – Nevena Božović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *