Mina Radulović – Demijan (Herman Hese)

Herman Hese “Demijan”

U knjizi Demijan možemo kroz pogled glavnog junaka Emila Sinklera pročitati samoanalitičke, poetske ispovijesti koje predstavljaju život Hermana Hesea. Na razvoj razmišljanja mladog Sinklera u najvećoj mjeri utiče poznanstvo sa Maksom Demijanom. Kroz zajedničko odrastanje i primjenu koncepta individualizma dolaze do pitanja samoostvarivanja i pronalaženja sebe.
“Mi možemo razumjeti jedan drugog, ali svako od nas može da protumači samo sebe samog”.

U liku Demijana prepoznajemo naznake introvertnosti, ipak on na taktičan način navodi Sinklera na dublja razmišljanja, mimo nejasnih briga, površnih vjerovanja, beznačajnih stvari društvenog života i sitnih sukoba, odnosno iznad niskosti i duhovne bijede civilizacije koja je materijalistički nastrojena. Iako Sinkler pokušava da postigne unutrašnji sklad i harmoniju sa svijetom, tražeći sebe pretvara se u cinika koji opijanjem pokušava da nađe izlaz iz sukoba akcije i kontemplacije – a sve to zato što je sudbina, taj neshvatljivi oblik samoostvarenja čovjeku nepoznatih puteva, odlučila da ga razdvoji od Demijana.

Prateći njegovo duhovno sazrijevanje, od djetinjstva pa do doba kada njegova ličnost dostigne obrazovanje i osposobi se da ispunjava moralne zahtjeve prema sebi i društvu, i sami prolazimo kroz metamorfozu i “lutamo po sebi”. Kao i junaci priče, i mi se neprestano mijenjamo u skladu sa okolnostima, shvatamo da nedoslednost u razmšljanjima nije nužno loša stvar. Bitno je istrajati.
“Da li ćemo jednom, Vi i ja, i nekolicina drugih, obnoviti svijet, to će se pokazati. Ali u nama samima moramo ga svakog dana obnavljati, inače neće biti ništa od nas”.

Možda ovo nije knjiga koja okreće život ”naglavačke”, ali svakako jeste djelo koje ”otvara oči”, pomaže nam da sagledamo širu sliku i izdignemo se izvan površnosti mladalačkih interesovanja i pronađemo sebe, izgubljene u gomili drugih.
“Šta je upravo istinski živi čovjek, to se danas svakako zna manje no ikada, te se zato ubijaju u gomilama ljudi, od kojih je svaki dragocjeni ogled prirode koji postoji samo jedanput”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *