Mina Radulović – Mobi Dik (Herman Melvil)

Mobi Dik – Herman Melvil

Ko pobjeđuje u sukobu između neumornog ljudskog duha i neukrotivih sila prirode, i dokle može dovesti opsesija?
Kroz priču o kapetanu Ahabu i njegovoj titanskoj borbi sa bijelim kitom, svjedoci smo kolizije između dva nepomirljiva svijeta – čovjeka koji je svjestan svojih postupaka i kita koji je vođen animalnim instinktima.

Okosnica ovog monumentalnog djela je osveta pretvorena u glavni životni cilj. Protagonista priče napušta porodicu i kreće sa posadom, vođen bezumnom mržnjom i motivisan sopstvenim bijesom, u kaznenu ekspediciju čiji je cilj pronaći levijatana koji mu je prilikom prethodnog susreta odgrizao nogu i kojeg smatra jedinim krivcem za svoju zlu kob. Zbog Ahabove monomanije dovedeni su u opasnost životi svih prisutnih na brodu, jer disproporcija sukobljenih strana nije nešto o čemu bi se kapetan zamarao da razmišlja.

Prilikom pohoda ne postoji rezervni plan, samo lov, sukob i smrt.
Zaslijepljen egocentrizmom i opsesijom, kapetan ne kapitulira čak ni na samom kraju kada je njegova smrt jedini ishod. Ne uzima u obzir ničije mišljenje, osim vlastitog i smatra da stoji sam na svijetu uprkos mnoštvu koje ga okružuje.

Sudbine kapetana i kita koje zatvaraju pustolovinu, privode kraju plovidbu kitolovca “Pikvoda” ostavljajući nas da se pitamo – Da li u ovom okršaju postoji pobjednik? Da li je trijumfovala morska neman odvukavši kapetana na dno mora, ili je to ipak bio Ahab koji je probio kopljem kita i time ispunio svoj jedini cilj?

Jedino što znamo jeste da su čovjek i priroda u vječitom sukobu, ali prije negoli jedno drugo nadjačaju, međusobno se osakate tako da je oporavak nemoguć.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *