Amadeus – Priča o filmu

Amadeus biografski film Miloša Formana iz 1984., dobitnik osam Oscara. Zasnovan je na istoimenoj drami Petera Shaffera koju je napisao nakon što je vidio kratku dramu Aleksandra Puškina, Mozart i Salieri (koju je posle Nikolaj Rimski-Korsakov pretvorio u operu) Djelimično je temeljena na životima kompozitora, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Antonija Salierija.

Radnja

Film počinje s poluludim Salierijem u duševnoj bolnici, u koju je poslan nakon što je pokušao počiniti samoubistvo. Posjećuje ga mladi sveštenik iz Beča, a Salieri mu polako, u početku mrzovoljno, počinje pričati svoju životnu priču. Na njenom početku, Salieri je dvorski kompozitor u Beču, na dvoru cara Josipa II. Život je dobar. Uspješan je i popularan, zadovoljan svojim statusom i svojom muzikom. Zahvalan je Bogu, za kojeg vjeruje da je s njim sklopio dogovor: Bog će nagraditi njegov kompozitorski uspjeh ako on, Salieri, posveti svoj cijeli život Bogu. On je u miru sa sobom i svojim Stvoriteljem. Tada upoznaje Mozarta.

Kao poštovalac Mozartovog rada, Salieri je uzbuđen što ima priliku da se upozna s njim u salonu. Ali pronalazi Mozarta kako puže po podu obuzet vulgarnim seksualnim igrama. Salieri je zbunjen: kako je takvu božanstvenu muziku mogla napisati takva površna budala?

Konačno, nakon serije bolnih poniženja, Salieri shvata kako je ograničen u odnosu na Mozarta. Ne može shvatiti kako ga je Bog izdao. Zašto bi Bog dao bogohulnom Mozartu takav talent, a ne Salieriju? Salieri, koji je bio pobožan katolik cijeli život, ne može vjerovati da je Bog odlučio dati Mozartu takav dar preko njega živog. Više od svega, Salieri ne može razumjeti zašto ga je Bog podstakao da postane kompozitor i onda ga napustio. U jednom trenutku on uzvikne:

“Sve što sam ikad htio je bilo pjevati Bogu. Dao mi je tu želju, kao strast u mom tijelu, ali me tada učinio nijemim. Zašto? Zašto usaditi želju, ali ne i sposobnost. ZAŠTO?!”

Počinje vjerovati kako Bog piše prekrasnu muziku kroz Mozarta samo kako bi pokazao Salieriju kako je prosječan. Salieriju je slomljeno srce. Dao je Bogu svu ljubav i muziku, čak ostao u celibatu zbog njega. Ali sada osjeta kako se Bog smije njegovoj osrednjosti. Bijesan i izgubljen, Salieri se odriče Boga. U snažnoj sceni, uzima raspeće sa zida i baca ga u vatru. Zaklinje se kao Božji neprijatelj i obećava osvetu protiv Boga tako što će uništiti Mozarta. Salieri se pretvara da je Mozartov prijatelj, da će mu pomoći, ali u isto vrijeme daje sve od sebe kako bi uništio njegovu karijeru. Mozart je bezbrižan, društveno i finansijski, ali njegov prvobitni uspjeh na dvoru slabi. Njegova pijančevanja i tulumarenja počinju prijetiti bankrotom. Njegovo zdravlje, brak i reputacija počinju patiti, ali posao teče besprekorno. Preponosan da bi nekog poučavao, počinje komponovati, ali nema novca kojim bi platio svoju ekstravaganciju.

Salieri postaje svjestan Mozartovih finansijskih i emocionalnih slabosti, što bi mogao biti ključ njegove osvete. Kao dijete, Mozart je bio emocionalno osakaćen očevim bezosjećajnim ambicijama, pa Salieri podmuklo uvjerava Mozarta da je njegov pokojni otac ustao iz groba i zatražio da napiše rekvijem – misu za mrtve. Uvjeren da ga progoni očev duh, Mozart doživljava živčani slom i postaje alkoholičar. Salierijev ludi, ali briljantni plan, je da prisvoji naručeni rekvijem, ubije Mozarta i odsvira ga na Mozartovom pogrebu, tvrdeći kako ga je on, Salieri, napisao. Ukravši savršeni Mozartov rekvijem, počinje vjerovati kako je ukrao djelo koje je napisao sami Bog. Ako istorija upamti Salierija kao genijalnog kompozitora, uspjeće i njegova osveta.

U međuvremenu, Mozartov prijatelj, Emanuel Schikaneder uvjerava Mozarta da napiše operu “za narod”. Mozart se složi, napisavši Die Zauberfloete. Opera doživljava veliki uspjeh, ali tokom premijere, Mozart (koji je prenaporno radio kako bi završio i rekvijem i operu) se sruši od umora, nakon čega ga Salieri vodi kući.

U kući, Salieri prisiljava smrtno bolesnog Mozarta da nastavi raditi. Mozart mu odgovara kako je prebolestan da bi pisao. U jednoj od najdirljvijih scena filma, Salieri ponudi da preuzme ulogu pisca za Mozarta, prikovanog za krevet. Salieri računa da bi tako mogao konačno otkriti tajnu muzičkog genija. Mozart počinje izgovarati note, a Salieri ih zapisuje, zanesen muzikom, a Mozart slaže tematske slojeve. Salieri odjednom postaje zbunjen što bi ta muzika trebala predstavljati. Mozart mora stati i objasniti Salieriju strukturu muzike. Nakon nekog vremena, Mozart, postajući sve slabiji, se zaustavlja da bi zahvalio Salieriju za njegovo prijateljstvo. Salieri, dirnut, iskreno odgovara: “Kažem ti, ti si najveći kompozitor kojeg sam upoznao.” Mozartova žena vraća se kući i pronalazi Salierija s Mozartom. Salieri očajnički pokušava ponijeti rekvijem sa sobom, ali ga ona zaključava i zahtijeva da on ode. Rekvijem ostaje nedovršen, Salieri odlazi praznih ruku, a Mozart ubrzo umire. Salierijev plan se izjalovio. Mozartov pogreb je nedostojan, a zakopan je u neoznačenoj masovnoj grobnici.

Priča se prebacuje u ludnicu sa starim Salierijem. Priča koju smo upravo vidjeli bila je ispovijedanje svešteniku. Salieri uvjerava sveštenika kako je Bog ubio Mozarta, a ne Salieri. Kaže da je Bog radije ubio Mozarta nego da pusti Salierija da ukrade muziku. Salieri, gorko se našalivši, ustvrdi kako je on svetac zaštitnik mediokriteta, te da će moliti za sve mediokritete u svijetu, uključujući sveštenike. Ulazi domar kako bi odveo Salierija u kolicima u kupatilo. Prolazeći kroz ludnicu, Salieri nailazi na veliki broj ludaka, od kojih su neki u kavezu, neki u okovima, dok se drugi pjene ili neobuzdano vesele. Oni predstavljaju muku svakog čovjeka. U zadnjoj sceni filma, Salieri ih pozdravlja i blagosilja kao papa. Došavši do svoje nosiljke, kaže im: “Mediokriteti svijeta, odrješujem vas grijeha, odrješujem vas, odrješujem vas, odrješujem vas sve.” Ali film završava krupnim planom Salierija koji bolno zatvara oči dok zadnje sekunde filma ispunjava Mozartov djetinjasti smijeh.

Amadeus na latinskom znači ‘drag Bogu’, Bogoljub. Bilo je to Mozartovo srednje ime, ali se možda naslov filma ne odnosi samo na Mozarta. Možda se ironično referiše na tragičnog Salierija: jadni, naivni Salieri, koji je vjerno volio Boga da bi otkrio kako Bog nije volio njega.

Produkcija

Mozarta je trebao glumiti mladi Kenneth Branagh, ali je zamijenjen Tomom Hulceom jer je reditelj Miloš Forman odlučio snimiti film s američkom postavom kako publiku ne bi omeo britanski naglasak. Meg Tilly trebala je glumiti Mozartovu suprugu, ali nakon što je pokidala ligamente noge dan prije početka snimanja, zamijenila ju je Elizabeth Berridge.

Glumci
Nagrade, kritike i priznanja

F. Murray Abraham i Tom Hulce takmičili su se u borbi za Oscara u kategoriji najboljeg glavnog glumca.

Isaac Asimov hvalio je Abrahamov portret Salierija u svojoj kolekciji eseja “The Relativity of Wrong”, naglasivši kako je zaslužio nagradu za najboljeg glumca.

Na dodjeli Oscara u Los Angelesu, 25. marta 1985., dogodila se neobična scena. Dok je vremešna ikona Laurence Olivier prezentovao nominovane za najbolji film, otvorio je omotnicu, i umjesto da predstavi nominovane, jednostavno je pročitao “Pobjednik je Amadeus.”

Službenik Akademije brzo je otišao na pozornicu kako bi provjerio je li Olivier tačno pročitao pobjednika, i potvrdio izbor. Saul Zaentz, producent, u zahvalnici je spomenuo i ostale nominovane: Polja smrti, Put u Indiju, Mjesta u srcu i Vojnikova priča.

Američki filmski institut svrstao je film na 53. mjesto najboljih američkih filmova u svom izboru iz 1998., “AFI's 100 Years… 100 Movies”.

Osim Oscara za najbolji film, F. Murray Abraham je dobio nagradu za najboljeg glavnog glumca, a Miloš Forman za režiju. Film je osvojio Oscare i za dekoraciju, dizajn kostima, šminku, zvuk i adaptirani scenario.

Zanimljivosti
  • Film je bio inspiracija za Falcovu pjesmu “Rock Me Amadeus”.
  • Finski metal sastav Children of Bodom koriste Abrahamovu rečenicu “From now on we are enemies… you and I…” kao uvod u svoju pjesmu “Wareheart”.
  • I F. Murray i Abraham (Salieri) i Thomas Hulce (Mozart) bili su nominovani za Oscara za glavnu ulogu; Abraham je dobio. Slično tome, Ian McKellen (Salieri) i Tim Curry (Mozart) su bili nominovani za nagradu Tony za glavnu ulogu u broadwayskoj produkciji, te je opet pobijedio glumac koji je portretisao Salierija.
  • Film je parodiran u epizodi serije Family Guy, nazvanoj ‘It Takes a Village Idiot, and I Married One’.
  • Osim toga, parodiran je i u Simpsonovima, s Lisom u ulozi Salierija, i Bartom kao Mozartom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *