Orlando Bloom – Biografija

Orlando Bloom rođen 13. januara 1977. u Cantebury-u, Kent, Engleska. Majka Sonia(ili Sheila) predaje jezike, a otac Harry je radio s Nelsonom Mandelom u Južnoj Africi-umro je kad su Orlandu bile 4 godine. Tek se kasnije doznalo da je Orlandov biološki otac zapravo porodični prijatelj Colin Stone. Orlando ima i stariju sestru Samanthu.

S 16 godina se seli u London gdje se pridružio pozorištu “National Youth Theatre”. Dobio je i stipendiju za “British American Drama Academy”. Prvi put se pojavio na televiziji 1997. u filmu “Divlji” (u originalu “Wilde”). Bio je primljen u londonsku “Guildhall School of Music and Drama” gdje je nastupao u mnogobrojnim pozorišnim predstavama. Na tv-ekranu se ponovno javlja 2000. god. u seriji “Midsommer murders” kao Peter Drinkwater u epizodi “The Judgement day”.

Dva dana prije diplome na Guildhallu, Orlando je dobio ulogu Legolasa Greenleafa u trilogiji “Gospodar prstenova” (“The Lord of the Rings”). Idućih 18 mjeseci je proveo na Novom Zelandu snimajući scene za sva 3 filma odjednom. Ulogom plavokosog vilenjaka Legolasa je osvojio srca brojnih obožavalaca, a naročito obožavateljica, širom svijeta. Za tu ulogu je morao naporno trenirati s lukom i strijelom, jahanje i mačevanje.

Nakon “Gospodara”, prihvatio je manju ulogu Todda Blackburna u filmu Ridleya Scotta “Pad crnog jastreba” (“Black Hawk Down”) gdje je glumio s Joshom Harnettom.

U 2002. god se našao na filmskom platnu kao Joe Byrne iz “Kellyeve bande” (“Ned Kelly”). Uslijedila je britanska komedija “The Calcium Kid” gdje glumi mljekara Jimmya koji je dobio priliku tačmičiti se za svjetsku boksersku titulu.

Još jedan zapaženiji nastup ostvario je u filmu Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera” (“Pirates of The Caribbean: The curse of the Black Pearl“) gdje je glumio uz svog idola Johnnya Deppa. “Pirati” su bili ljetnji hit popevši se na vrh box-officea i definitivno zbacivši Orlandovu anonimnost s palube.

Nedugo nakon toga, odigrao je ulogu princa Parisa u “Troji” (“Troy”) koji se ludo zaljubljuje u lijepu Helenu i otima je ne razmišljajuci o posljedicama.

Slijede “Kingdom of Heaven”, “Elizabethtown” a 2006. završava snimanje filma “Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja” koji je u bioskopima po zaradi nadmašio svog prethodnika, te je 2007. u bioskope stigao i njegov nastavak, Pirati s Kariba: Na kraju svijeta u kojima uz Orlanda, kao i u prvom djelu, glume Johnny Depp i Keira Knightley.

2012. je ponovo prihvatio ulogu vilenjaka Legolasa, ali u triologiji Hobit. Snimanje je trajalo do 2014. godine.

Lični život

Veze

Orlando je bio u vezi s glumicom Kate Bosworth četiri godine. Par se čak i vjerio, a razdvojili su se 2006. godine raskidajući vjeridbu.

Glumac je nakon veze s glumicom Kate Bosworth završio u vezi s Mirandom Kerr. Bili su zajedno šest godina, a 2010. godine su se vjenčali. 2011. su dobili sina Flynna, a rastali su se krajem 2013. godine.

Interesi i hobiji

U slobodno vrijeme, Orlando se bavi ekstremnim sportovima kao što su bungee jumping, sky diving, paragliding, snowboard i surfovanje. Zbog njegove avanturističke prirode desi mu se tu i tamo koja nezgoda: “Slomio sam kičmu, rebra, nos, obje noge, ruku, zapešće, prst na nozi i glavu tri puta”-kaže Orlando.

Filmografija

S.M.A.R.T. Chase
Danny Stratton
 2017 Tour de Pharmacy (TV Film)
Juju Pepe
 2017 Romans
Malky
 201t Unlocked
Jack Alcott
 2016 Easy (TV Serija)
Tom
 2015 Digging for Fire
Ben
 2014 Romeo and Juliet
Romeo
 2013 Zulu
Brian Epkeen
 2011 The Three Musketeers
Duke of Buckingham
 2011 The Good Doctor
Dr. Martin Blake
 2011 Beastie Boys: Make Some Noise (Video spot)
 2011 LA Phil Live (TV Serija)
Romeo
 2011 Fight for Your Right Revisited (Kratkometražni)
Johnny Ryall
 2010 Main Street
Harris Parker
 2010 Sympathy for Delicious
The Stain
 2008 New York, I Love You
David (segment “Shunji Iwai”)
 2006 Extras (TV Serija)
Orlando Bloom
 2006 Love and Other Disasters
Hollywood Paolo
 2005 Elizabethtown
Drew Baylor
 2005 Kingdom of Heaven
Balian de Ibelin
 2004 Haven
Shy
 2004 Troy
Paris
 2004 The Calcium Kid
Jimmy ‘The Calcium Kid’ Connelly
 2003 Ned Kelly
Joseph Byrne
 2002 The Lord of the Rings: The Two Towers (Video Igra)
Legolas (glas)
 2001 Black Hawk Down
Blackburn
 2000 Midsomer Murders (TV Serija)
Peter Drinkwater

 1999 Smack the Pony (TV Serija)

Episode #1.6 (1999) … (nepotpisan)
 1997 Wilde
Rentboy
 1994-1996 Casualty (TV Serija)
Noel Harrison

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *