Paul Stanley – Vokal legendarne hard rock grupe Kiss

Stanley Bert Eisen (New York, 20. januar 1952.), najpoznatiji po umjetničkom imenu Paul Stanley je američki hard rock gitarista i pjevač rock grupe Kiss. On je pisac većine grupinih hitova uključujući: “Love Gun“, “Detroit Rock City“, “Rock and Roll All Nite“, “Hard Luck Woman“, “I Was Made for Lovin’ You“, “Crazy Crazy Nights” i “Forever“.

Biografija

Prije nego se pridružio grupi Wicked Lester, Paul Stanley je bio u lokalnoj grupi Rainbow (ne onoj Ritchie Blackmorea) i Uncle Joe. Preko međusobnog prijatelja Gene Simmonsa, Stanley se pridružio Simmonsovoj grupi Wicked Lester u ranim 70-ima. Grupa je snimila album 1971., ali nikad nije bio službeno izdan (iako su se neke pjesme pojavile na mix CD-u Kissa 2001.). Uskoro se Wicked Lester raspao pa su Stanley i Simmons stavili oglas u novine za gitaristu i bubnjara u New York Timesu. Ovim putem su se grupi pridružili Peter Criss kao bubnjar i Ace Frehley kao gitarist, i nazvali su se Kiss. Kiss je izdao prvi istoimeni album u februaru 1974.

Paulova ličnost u Kiss-u je bila “The Starchild”, nosio je Spandex i visoke čizme.

U njegovoj knjizi Sex Money Kiss, Gene Simmons prihvata da je Paul bio glavna sila Kiss-a za vrijeme nastupa bez šminke 80-ih, dok se Simmons osjećao izgubljenim bez njegove šminke Demon-a.

1999. Stanley je glumio u Toronto produkciji “Fantom Opere“, u kojoj je igrao ulogu fantoma.

Nagrade

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *