Popaj – 90 godina od prvog strip pojavljivanja

Mornar Popaj (engl. Popeye the Sailor) crtani junak iz istoimenog crtanog filma i stripa.

Lik mornara Popaja stvorio je Elzi Segar 1919. godine za reklamne potrebe jedne fabrike spanaća. Tek deset godina kasnije lik mornara Popaja je uveden u strip, ali je odmah stekao veliku popularnost, a zvijezda je postao zahvaljujući braći Flajšer koji su napravili crtani film.

Strip o mornaru Popaju

Mornar Popaj se prvi put pojavio u novinskom stripu „King fičers“ 17. januara 1929. godine, tako što ga je američki crtač stripova Elzi Segar uveo kao novi lik u svoj već deceniju star strip „Timbl teatar“. Naime, u tom stripu, glavni junak Kastor se sa svojim drugom Hamom uputio na prekookeansko putovanje i obratio čovjeku u mornarskom odijelu sa tetovažom sidra na ruci riječima „Hej ti! Da li si ti mornar?“. Popaj je odgovorio „Jok, mislim da sam kauboj“ povlačeći dim iz mornarske lule i žmureći na jedno oko. Od tog trenutka je postao sastavni dio stripa „Timbl teatar“.

Nepunih godinu posle pojave Popaja, Ham je polako izbačen iz stripa, a Popaj je ujedno postao Olivin dragi. Oliva je dodata kao Kastorova sestra još krajem 1919. godine. Pera Ždera i Badža (u nekim prevodima Kvrga) pojavili su se 1932. godine, dok se Kića po pojavio 1933. ili 1936. godine (nije tačno utvrđeno). Nova zvijezda stripa je stvorila potrebu za novim imenom, te je „Timbl Teatar“ promijenio ime u „Popaj“.

Elzi Segar je umro 1938. godine u vrijeme najveće popularnosti mornara Popaja, pa su rad na liku nastavili drugi strip-crtači: Džo Mjuzijel, Bela Zabolj i Bad Segendon.

Pojavljivanje u crtanom filmu

Svoju filmsku premijeru Popaj je imao u filmu „Beti Bup sreće mornara Popaja“ (1933). Iste godine Flečer studio je snimio dugometražni crtani film „Ja sam što sam“ (engl. I Yam What I Yam), sa Popajem u glavnoj ulozi. Kada je Paramaunt studio preuzeo Flečer studio, oni su ga 1942. godine preimenovali u „Fejmes studio“ (engl. Famous Studios). Iako je nastavio sa snimanjem crtanih filmova o Popaju, nikada nije postigao kvalitet kao Flečer studio.

Pojavljivanje na televiziji

Fejmes studio je do 1957. godine uspio da snimi 228 crtanih filmova, a cijeli paket te godine je počeo da se prikazuje na televiziji. Tokom šezdesetih godina mnogi studiji u svijetu su počeli masovno da proizvode crtane filmove o Popaju, sa različitim kvalitetom. Poznavaoci crtanih filmova tvrde da je to dovelo do razvodnjavanja lika Popaja, i smatraju da su crtani filmovi o Popaju iz perioda Flečer studija najbolji. Na jugoslovenskoj državnoj televiziji, od 1970ih do 1990ih godina, takođe su prikazivani crtani filmovi o pustolovinama Mornara Popaja.

Pojavljivanje na kućnom videu i DVD-u

Pokušaj Junajted artista da 1983. godine sakupi i objavi serijal crtanih filmova o Popaju na video-kasetama zaustavili su iz King fičersa, zbog autorskih prava Flečer studija i Fejmes studija. Razvojem televizije i kućnog videa, pojavili su se brojni crtani filmovi o Popaju na video-kasetama, a kasnije i na video-diskovima. Ekipa Tarner entertejnmenta je pronašla serijal crtanih filmova o Popaju iz 1950ih godina, ali je bilo potrebno dvadesetak godina da postignu dogovor o objavljivanju istih.

King fičers su se 2004. odlučili da izdaju serijal crtanih filmova o Popaju iz 1960ih godina na video-disku. Vorner braders je postigao dogovor oko autorskih prava 2006. godine, i objavio DVD izdanje crtanih filmova o Popaju iz perioda od 1933. do 1957.

Pojavljivanje na radiju

Mornar Popaj se od 1935. do 1938. pojavljivao i na američkim radio-stanicama. Glasove crtanih junaka su pozajmili članovi ekipe King Fičers studija.

Radnja

Većina epizoda se zasniva na Popajevoj odbrani Olive od Badže. Badža obično pokušava da zavede ili prosto otme Olivu od Popaja. Oliva se ponaša naivno i nasijeda na njegovu igru, ali kada Badža postane grub, ona doziva Popaja u pomoć. Kada Popaj ne uspije da pobijedi Badžu, on po pravilu poseže za spanaćem.

Spanać Popaju daje nevjerovatnu snagu, i svaka epizoda mora u jednom trenutku da sadrži scenu u kojoj Popaj, kad je u najvećoj nevolji, vadi spanać u konzervi, jede ga i pobjeđuje svog protivnika (obično Badžu). Konzervu uvijek otvara na neki inovativan način, poput mlaza iz lule koji siječe konzervu, ili nekog drugog sredstva koje se nađe u blizini.

U mnogim drugim epizodama, međutim, pojavljuju se različiti neprijatelji Popaja, poput mitskih bića, velikih životinja, likova iz bajki, pa čak i, u nekim epizodama iz perioda Drugog svjetskog rata, nacisti koji napadaju Ujedinjeno Kraljevstvo.

Pojavljivanje na filmu

Film „Popaj“ je snimljen 1980. godine. Režirao ga je Robert Altman, a Popaja je glumio Robin Vilijams. Olivu je glumila Šeli Duval, a uloga Badže je povjerena Polu Smitu. Snimljen je u stilu akcionog muzikla.

Likovi iz stripa i iz crtanog filma

Oliva
Kastor (Olivin brat)
Kol Oil (Olivin otac)
Nana Oil (Olivina majka)
Ham Grejvi (Harold Hamgrejvi, Olivin prvi momak)
Mornar Popaj
Morska veštica
Lešinari Morske vještice, (posebno Bernard)
Pera Ždera
Džordž Gizil, (lokalni obućar koji mrzi Peru Žderu)
Raf Haus (kuvar koji posjeduje istoimeni restoran)
Kića (Popajevo usvojeno dijete u stripovima, a Olivin rođak u crtanim filmovima)
Kralj Blozo
Toar
Badža
Siledžije, (posebno siledžija Alis)
Papi (Popajev 99-godišnji davno izgubljeni otac, takođe mornar)
Judžin
Bil Barnakl (mornar – kolega)
Oskar
Dudule (sin od porodičnog prijatelja)
Baka (Popajeva baba i Papijeva majka)
Bernis
O. G. Kakvonosić

Likovi samo iz crtanog filma

Pipi, Pupi, Popi, Pepi (Popajevi sestrići inače identični blizanci)
Kratki (Popajev kolega mornar, tri crtana filma Fejmes studija iz Drugog svetskog rata)
Dizel Ojl (Olivina rođaka, oholo derište, pojavljuje se u tri crtana filma King Fičersa iz 1960)
Popaj mlađi (Sin Popaja i Olive, ekskluziv za seriju Popaj i sin)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *