Robert Duvall – Oskarovac i četvorostruki dobitnik zlatnog globusa

Robert Selden Duvall (rođen 5. januara 1931.) Oscarom ovjenčani američki glumac i reditelj. Osim toga, četiri puta je nagrađen Zlatnim globusom.

Biografija

Rani život

Duvall je rođen u San Diegu, Kalifornija. Njegov otac, William Howard Duvall, je bio admiral u američkoj mornarici, a njegova majka, Mildred Virginia Hart, je bila glumica amaterka i rođaka Roberta E. Leeja, slavnog generala iz Američkog građanskog rata. Duvall je odrastao u vojničkoj porodici, živeći u Annapolisu, Maryland, blizu mornaričke akademije. Izbačen je iz škole Severn u gradu Severna Park, Maryland. Služio je u vojsci od 19. avgusta 1953. do 20. avgusta 1954.

Studirao je glumu u njujorškoj školi The Neighborhood Playhouse School of Theatre. Dok se probijao kao glumac, radio je u pošti na Manhattanu kao činovnik, ali je odustao nakon šest mjeseci. Duvall je dobar prijatelj s glumcima Dustinom Hoffmanom i Geneom Hackmanom, koje poznaje još od studentskih dana. Jedno vrijeme je čak dijelio sobu s Hoffmanom dok su tražili posao.

Karijera

Duvall je na filmu debitovao kao Boo Radley u filmu Ubiti pticu rugalicu (1962).

Posle je glumio okrutnog zločinca u filmu Čovjek zvani hrabrost (1969.) te majora Franka Burnsa u filmskoj verziji M.A.S.H.-a (1970.), ali uloga koja se pokazala kao prekretnica bila je ona Toma Hagena u Kumu (1972.) i Kumu II (1974).

Zaradio je nominacije za najboljeg sporednog glumca za uloge u filmu Građanska parnica i pukovnika Kilgorea u Apokalipsi danas (1979.).

Njegova rečenica, “Volim miris napalma ujutro” iz Apokalipse danas postala je kultni dio filmske istorije.

Režirao je hvaljeni film Apostol, o svešteniku koji bježi od zakona, i Assasination Tango (2002.), triler o jednom od njegovih najdražih hobija, tangu.

Privatni život

Ženio se četiri puta:

  • Barbara Benjamin (1964. – 1975.)
  • Gail Youngs (1982. – 1986.)
  • Sharon Brophy (1991. – 1996.)
  • Luciana Pedraza (2005. – danas)

Pedrazu je sreo na ulici u Buenos Airesu, u Argentini. Oboje su rođeni 5. januara, ali Duvall je 40 godina stariji. Zajedno su od 1997. Duvall govori tečno španski i drži farmu u The Plainsu u Fauquier Countyju, Virginia. Rođen je na isti dan kao i koleginica iz Kuma, Diane Keaton, koja je rođena 1946. Najdraži grad mu je Buenos Aires. Strastveni je plesač tanga i fudbalski navijač.

Nagrade

Filmografija

2018 Widows
 2016 In Dubious Battle
Bolton
 2015 Wild Horses
Scott Briggs
 2014 The Judge
Joseph Palmer
 2012 Jack Reacher
Cash
 2012 Hemingway & Gellhorn (TV Film)
Russian General (nepotpisan)
 2012 Jayne Mansfield's Car
Jim Caldwell
 2011 Seven Days in Utopia
Johnny Crawford
 2009 Crazy Heart
Wayne
 2009 Get Low
Felix Bush
 2009/I The Road
Old Man
 2009 The Godfather II (Video Igra)
Tom Hagen (glas)
 2008 The Godfather II: Crime Rings (Video Igra)
Tom Hagen (glas)
 2008 Four Christmases
Howard
 2007 We Own the Night
Burt Grusinsky
 2007 Lucky You
L. C. Cheever
 2007 The Godfather: Blackhand Edition (Video Igra)
Tom Hagen (glas)
 2007 The Godfather: The Don's Edition (Video Igra)
Tom Hagen (glas)
 2006 The Godfather: Mob Wars (Video Igra)
Tom Hagen (glas)
 2006 Broken Trail (TV Mini-Serija)
Prentice Ritter

 2006 The Godfather (Video Igra)
Tom Hagen (glas)
 2005 Thank You for Smoking
Captain
 2005 American Experience (Dokumentarna tv serija)
Narator
 2005 Kicking & Screaming
Buck Weston
 2003 Secondhand Lions
Hub
 2003 Open Range
Boss Spearman
 2003 Gods and Generals
Gen. Robert E. Lee
 2002 Assassination Tango
John J.
 2002 John Q
Lt. Frank Grimes
 2000 The 6th Day
Dr. Griffin Weir
 2000 A Shot at Glory
Gordon McLeod
 2000 Gone in Sixty Seconds
Otto Halliwell
 1998 A Civil Action
Jerome Facher
 1998 Deep Impact
Spurgeon Tanner
 1998 Saturday Night Live (TV Serija)
Various
 1998 The Gingerbread Man
Dixon Doss
 1997 The Apostle
The Apostle E.F.
 1996 The Man Who Captured Eichmann (TV Film)
Adolf Eichmann
 1996 Sling Blade
Karl's Father
 1996 Phenomenon
Doc Brunder
 1996 A Family Thing
Earl Pilcher Jr.
 1995 The Scarlet Letter
Roger Chillingworth
 1995 Something to Talk About
Wyly King
 1994 The Paper
Bernie White
 1993 Falling Down
Prendergast
 1992 Stalin (TV Film)
Stalin
 1992 The Plague
Joseph Grand
 1992 Newsies
Joseph Pulitzer
 1991 Convicts
Soll Gautier
 1991 Rambling Rose
Daddy Hillyer
 1990 Days of Thunder
Harry Hogge
 1990 A Show of Force
Howard
 1990 The Handmaid's Tale
Commander
 1989 Lonesome Dove (TV Mini-Serija)
Augustus ‘Gus’ McCrae

 1988 Colors
Bob Hodges
 1987 Hotel Colonial
Roberto Carrasco (Luca Venieri)
 1986 Waylon Jennings: America (Video spot)
Doctor
 1986 Let's Get Harry
Norman Shrike
 1986 Belizaire the Cajun
The Preacher
 1985 The Lightship
Calvin Caspary
 1984 The Natural
Max Mercy
 1984 The Stone Boy
Joe Hillerman
 1983 The Terry Fox Story (TV Film)
Bill Vigars
 1983 Tender Mercies
Mac Sledge
 1981 True Confessions
Det. Tom Spellacy
 1980 Ike: The War Years (TV Film)
General Dwight D. Eisenhower
 1979 The Great Santini
Lt. Col. ‘Bull’ Meechum
 1979 Apocalypse Now
Lieutenant Colonel Bill Kilgore
 1979 Ike: The War Years (TV Mini-Serija)
Gen. Dwight D. Eisenhower

 1978 Invasion of the Body Snatchers
Priest on Swing (nepotpisan)
 1978 The Betsy
Loren Hardeman III
 1977 The Godfather Saga (TV Mini-Serija)
Tom Hagen

 1977 The Greatest
Bill McDonald
 1976 The Eagle Has Landed
Colonel Radl
 1976 Network
Frank Hackett
 1976 The Seven-Per-Cent Solution
Dr. John H. Watson
 1975 The Killer Elite
George Hansen
 1975 Breakout
Jay Wagner
 1974 The Godfather: Part II
Tom Hagen
 1974 The Conversation
The Director (nepotpisan)
 1973 The Outfit
Earl Macklin
 1973 Badge 373
Eddie Ryan
 1973 Lady Ice
Ford Pierce
 1972 Joe Kidd
Frank Harlan
 1972 Tomorrow
Jackson Fentry
 1972 The Godfather
Tom Hagen
 1971 Lawman
Vernon Adams
 1971 THX 1138
THX
 1970 The Revolutionary
Despard
 1970 MASH
Maj. Frank Burns
 1965-1969 The F.B.I. (TV Serija)
Gerald Wilson / Joseph Troy / Ernie Milden / …

 1969 True Grit
Ned Pepper
 1969 The Rain People
Gordon
 1969 Mod Squad (TV Serija)
Matt Jenkins
 1968 Bullitt
Weissberg
 1968 CBS Playhouse (TV Serija)
Dr. Margolin
 1968 The Detective
Nestor
 1968 Judd for the Defense (TV Serija)
Raymond Cane
 1968 Run for Your Life (TV Serija)
Richard Fletcher
 1968 Flesh and Blood (TV Film)
Howard
 1967 The Wild Wild West (TV Serija)
Dr. Horace Humphries
 1967 Cimarron Strip (TV Serija)
Joe Wyman
 1967 Countdown
Chiz
 1965-1967 Combat! (TV Serija)
Michel / Peter Halsman / Karl

 1966-1967 T.H.E. Cat (TV Serija)
Laurent / Scorpio

 1967 The Time Tunnel (TV Serija)
Raul Nimon
 1966 Fame Is the Name of the Game (TV Film)
Eddie Franchot
 1966 Shane (TV Serija)
Tom Gary
 1966 The Felony Squad (TV Serija)
Allie Froelich
 1966 Hawk (TV Serija)
Dick Olmstead
 1966 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV Serija)
Frank Reeser
 1966 The Chase
Edwin Stewart
 1961-1965 The Defenders (TV Serija)
Bill Andrews / Luke Jackson / Al Rogart

 1965 Nightmare in the Sun
Motorcyclist
 1965 Voyage to the Bottom of the Sea (TV Serija)
Zar
 1963-1965 The Fugitive (TV Serija)
Eric Christian / Leslie Sessions

 1964 The Outer Limits (TV Serija)
Adam Ballard / Louis Mace

 1964 Kraft Suspense Theatre (TV Serija)
Harvey Farnsworth
 1964 The Lieutenant (TV Serija)
Richard Whitley
 1963 Captain Newman, M.D.
Capt. Paul Cabot Winston
 1963 Arrest and Trial (TV Serija)
Morton Ware
 1963 Stoney Burke (TV Serija)
Joby Pierce
 1963 The Virginian (TV Serija)
Johnny Keel
 1963 The Twilight Zone (TV Series)
Charley Parkes

Miniature (1963) … Charley Parkes
 1961-1963 Route 66 (TV Serija)
Lee Winters / Arnie / Roman

 1963 The Untouchables (TV Serija)
Eddie Moon
 1962 To Kill a Mockingbird
Boo Radley
 1961-1962 Naked City (TV Serija)
Barney Sonners / Johnny Meigs / L. Francis Childe / …

 1962 Alfred Hitchcock Presents (TV Serija)
Bart Collins
 1961 Shannon (TV Serija)
Joey Nolan
 1961 Cain's Hundred (TV Serija)
Tom Nugent
 1961 Great Ghost Tales (TV Serija)
William Wilson
 1960 John Brown's Raid (TV Film)
 1959-1960 Armstrong Circle Theatre (TV Serija)
Tony Newman / Berks

 1960 Playhouse 90 (TV Serija)

 1956 Somebody Up There Likes Me
MP (nepotpisan)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *