Rodolphe Töpffer – Prvi strip umjetnik

Rodolphe Töpffer (31. januar 1799 – 8. jun 1846) švajcarski nastavnik, pisac, slikar i karikaturista koji se smatra prvim strip-umjetnikom.

Rodio se u Genevi kao sin etabliranog švajcarskog slikara Adam-Wolfganga Töpffera (1766 – 1847), koji je, između ostalog, bio službeni slikar francuske carice Joséphine de Beauharnais. Neko vrijeme se školovao u Parizu, prije nego što se vratio u Genevu gdje je radio kao nastavnik u školi, vlasnik internata, a potom profesor književnosti na Univerzitetu u Genevi. Slikanjem i pisanjem se bavio uglavnom iz zabave u slobodno vrijeme, a radove je prikazivao samo svojim prijateljima, među kojima su se nalazila neka od najpoznatijih imena Evrope ranog 19. vijeka. Među njima je bio i J. W. Goethe, koji ga je nagovorio da objavi neke od radova u kojima je na satirički način prikazivao evropsko društvo svog doba.

1837. je tako objavio knjigu Histoire de M. Vieux Bois koja je kombinovala karikature sa jednostavnim tekstualnim komentarom. Ta i druge knjige, koje je Töpffer nazivao histories en enstampes, danas se smatraju prvim stripovima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *