Sade – Najsenzualnija svjetska pjevačica

Helen Folašade Adu (engl. Helen Folasade Adu; Ibadan, 16. januar 1959), poznatija kao Šade, kompozitorka, autorka tekstova, aranžerka, muzička producentkinja i pjevačica izuzetnog kontraalt glasa. Vođa je i glavni vokal Gremijem nagrađivane grupe, koja je po njoj nazvana Šade.

Biografija

Šade je rođena u Ibadanu u Nigeriji. Njeni roditelji Bizi Adu, nigerijski profesor ekonomije, i Ana Hejz, engleska medicinska sestra su se upoznali u Londonu, a kasnije su se preselili u zapadnu Afriku.

Kasnije, kada je brak njenih roditelja zapao u teškoće, Ana se vratila u Englesku, kod svojih roditelja, vodeći sa sobom četvorogodišnju Šade i njenog starijeg brata. Dok je živjela u Kolčesteru Šade je dosta čitala, razvila interesovanje za modu i ples i sa zadovoljstvom slušala soul izvođače kao što su Kertis Mejfild (engl. Curtis Mayfield), Doni Hatavej (engl. Donny Hathaway) i Marvin Gej (engl. Marvin Gaye).

Šade se 1977. godine seli u London na trogodišnji kurs modnog dizajna na koledžu Sent Martin. Po diplomiranju, otvorila je malu modnu radnju u Londonu, sa prijateljem Džoijem Melorom. Takođe je radila i kao fotomodel.

Karijera

Prvi put izlazi na muzičku scenu kao članica latino soul grupe Ariva (engl. Arriva), u kojoj je prvi put otpjevala pjesmu „Smooth Operator“, koja će kasnije postati njen prvi hit na teritoriji SAD-a. Sama grupa Ariva nije dugo trajala.

Potom se pridružuje bendu Prajd, u kome su bili Rej Sent Džon (engl. Ray St. John), gitarista Stjuart Metjuman (engl. Stuart Matthewman), basista Pol Denman i bubnjar Pol Kuk. Rej Sent Džon je uskoro napustio bend, dok su preostala četiri člana formirala novu grupu nazvavši je Šade. Bend je nastao pod uticajem neo soula. Klavijaturista Endru Hejl se pridružio bendu 1983.

Pjesma Your Love is King je izašla 1984. godine i postala hit. U Irskoj i Velikoj Britaniji je bila u prvih top 10 dok je u Sjedinjenim Državama bila u top 100.

Treći singl Smooth Operator je izašao 15. septembra 1984. i postao njen najveći hit u SAD. Ovu pjesmu je napisala zajedno sa gitaristom Rej Sent Džonom. 1985. Šade se pojavljuje u filmu „Apsolutni početnici“ u režiji Džulijana Templa, gdje igra pevačicu Atenu Dankanon.

Te iste godine, izbacuju novi album Promise iz kojeg su poizišli hitovi Never as good as he first time i The sweetest taboo.

Sledeće godine, 1986., je sa bendom dobila Gremi nagradu za najboljeg novog izvođača.

Treći album Stronger than pride je izdat 1988. godine i tri puta je doživio platinasti tiraž.

Love Deluxe  je četvrti album benda koji je izašao 1992. godine.

U albumu je između ostalog bilo i pesama iz ranijih albuma.

Peti album po redu je Lovers Rock.

Ovaj album je Šade obezbijedio još jednu Gremi nagradu za najbolje izvođenje ženskog pop vokala 2002. godine.

Tokom 2001. godine i 2002. bend je imao turneju koju su snimili na šestom albumu. Sa svojih pedeset godina Šade je bila željna scene više nego ikada, i na nju je opet ponosno stupila sa novim albumom „Soldier of Love“.

Ovaj album popularne britanske pjevačice nigerijskog porijekla je na bio na prvom mjestu liste najprodavanijih albuma i prodat je samo u SAD u više od 500.000 primjeraka.

Privatni život

Godine 1986. seli se u Madrid. 11. oktobra 1989. u starom zamku Vinuelas u Madridu, udala se za španskog filmskog režisera Karlosa Skolu. Međutim, brak je bio kratkog vijeka, nakon čega se Šade vraća u London.

Sredinom 1990-ih Šade se seli u Očo Rios na Jamajci, gdje je živjela sa Bobom Morganom, jamajčanskim producentom. 21. jula 1996. rodila je kćerku po imenu Mikaila. Danas živi u Glosesteršajru, Kotsvolds u Britaniji.

Albumi i godine izdavanja

Studijski albumi

1984: „Diamond Life“
1985: „Promise“
1988: „Stronger Than Pride“
1992: „Love Deluxe“
2000: „Lovers Rock“
2010: „Soldier of Love“

Ostali albumi

1992: „Remix Deluxe“
1994: „The Best of Sade“
2002: „Lovers Live“

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *