Šarl Pero – Začetnik moderne evropske bajke

Šarl Pero (franc. Charles Perrault; 12. januar 1628 — 16. maj 1703.) začetnikom moderne evropske bajke. Živio je u vrijeme klasicizma.

Biografija

Pero je najprije radio kao činovnik zadužen za kraljevska zdanja. Književni ugled počeo je da stiče oko 1660. godine jednostavnijom poezijom i ljubavnim pjesmama, a proveo je ostatak života u unapređivanju znanja o književnosti i umjetnosti. 1671. je izabran za člana Francuske akademije, koja se uskoro oštro podijelila na tradicionaliste i moderniste. Pero je podržao modernije poglede jer, mislio je, kako god civilizacija napreduje, tako napreduje i književnost, te je zbog toga stara književnost neizbježno grublja i varvarskija od moderne. U svojoj pjesmi „Doba Luja Velikog“ postavio je moderne pisce poput Molijera i Fransoa de Malerbea iznad klasičnih grčkih i rimskih pisaca.

Sa svojim demokratskim uvjerenjima, Šarl Pero se sudario sa klasicističkom doktrinom Nikole Boaloa. U to vrijeme u književnosti su vladali antički motivi, tzv. visoka književnost i pravilan klasicistički stih. Pero je ustao protiv aristokratskog klasicizma, boreći se za uvođenje tema iz svakodnevnog života. Uzimajući inspiraciju iz naroda, ali i nadograđujući folklor svojim stvaralačkim duhom, Pero je na najbolji mogući način pokazao koliko su nezaobilazna iskustva narodne tradicije ako se koriste za stvaranje originalnih književnih djela.

1696. bez potpisa je objavio svoju prvu priču pod nazivom „Uspavana ljepotica“. Naredne godine objavio je svoju prvu knjigu pod naslovom „Priče i bajke iz starih vremena s poukom“. Pored „Uspavane ljepotice“, tu se našlo još sedam bajki: „Crvenkapa“, „Mačak u čizmama“, „Pepeljuga“ i druge.

Bajke Šarla Peroa su opšte prihvaćene kako kod djece, tako i kod odraslih, budući da zadovoljavaju nekoliko jednostavnih uslova: napisane su jednostavnim, razumljivim jezikom, sa uzbudljivim sadržajem i neskrivenom moralnom poukom. Peroove bajke ostavile su dubok trag u budućoj književnosti za djecu. Njihov uticaj se osjeća u književnom radu braće Grim, Andersena, Puškina i drugih.

Petar Čajkovski je komponovao muziku za balet na osnovu Peroove bajke „Uspavana ljepotica”.

Bio je član Francuske akademije, na poziciji 23, 1671-1703.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *