Sharon Tate – Diva tragične sudbine

Sharon Tate (24. januar 1943 – 9. avgust 1969) američka glumica i manekenka, poznata po tome što su njena kratka karijera i život tragično prekinuti u jednom od najgorih zločina u istoriji Hollywooda.

Rođena je u vojničkoj porodici, a svoja prva glumačka iskustva imala u Italiji gdje joj je otac služio u tamošnjoj američkoj bazi. Po povratku u domovinu je nakon niza neuspjelih pokušaja prvi značajniji angažman dobila u Eye of the Devil, horor filmu gdje je tumačila lik vještice.

Ta joj je uloga omogućila da dobije glavnu žensku ulogu u horor-komediji Bal vampira sa čijim je režiserom Romanom Polanskim započela ljubavnu vezu te se početkom 1968. godine za njega udala. Krajem iste godine je zatrudnjela, a Polanskijevi su kupili kuću u Benedict Canyonu, gdje su upražnjavali hipijevski životni stil i imali običaj održavati zabave.

Jedna od takvih zabava je održana u noći 8/9. augusta, dvije nedjelje prije nego što je Sharon Tate trebala roditi dijete, i u vrijeme kada se Roman Polanski našao na putu. U kuću su tada provalili militantni hipiji iz tzv. Mansonove porodice i masakrirali Tate i njene goste. Iako su počinitelji, koji je vodio Charles Manson kasnije uhvaćeni, zločin je duboko pogodio Hollywood i njegove pripadnike podstakao da se odreknu kontrakulture.

Filmografija

 1969 Twelve Plus One
Pat
 1968 The Wrecking Crew
Freya Carlson
 1967 Valley of the Dolls
Jennifer North
 1967 The Fearless Vampire Killers
Sarah Shagal
 1967 Don't Make Waves
Malibu
 1966 Eye of the Devil
Odile de Caray
 1963-1965 The Beverly Hillbillies (TV Serija)
Janet Trego / Young Woman – Party Guest / Mary
 1965 The Man from U.N.C.L.E. (TV Serija)
Therapist
 1964 The Americanization of Emily
Beautiful Girl (nepotpisana)
 1963 Mister Ed (TV Serija)
Telephone Operator / Girl

 1961 Barabbas
Patrician in Arena (nepotpisana)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *