Tom Selleck – Biografija

Thomas William Selleck (Detroit, Michigan, 29.1. 1945.-) američki glumac, scenarist i filmski producent, najpoznatiji po naslovnoj ulozi u popularnoj TV-seriji Magnum P.I.. Od 2010. nastupa u ulozi Franka Regana, šefa njujorške policije, u TV-seriji Blue Bloods.

Biografija

Tom Selleck je rođen u Detroitu,  od oca Roberta Sellecka, te majke Marte koja je porijeklom Škotkinja. U toj porodici su mu odrasli braća Robert i Daniel, kao i sestra Martha. U Selleckovoj mladosti se porodica premjestila u Sherman Oaks u Kaliforniji, a odatle je Selleck pohađao i diplomirao srednju školu Grant 1962.

Selleck je još kao tinejdžer zarađivao za život kao maneken, a potom je – koristeći stipendiju kao daroviti košarkaš – upisao Univerzitet Južne Kalifornije. Tamo je postao član studentskog bratstva Sigma Chi i sportskog tima Trojan Knights. Iako je studirao poslovnu administraciju, učitelj glume mu je sugerisao da počne glumačku karijeru. Nakon toga je Selleck upisao glumačku školu Beverly Hills Playhouse pod Miltonom Katselasom.

Selleck je tih godina vojni rok služio u Nacionalnoj gardi te je bio aktiviran za vrijeme nereda u Wattsu.

Nakon par nastupa u popularnim TV-kvizovima, Selleck je 1970. imao svoj filmski debi u filmu Myra Breckinridge (film) i The Seven Minutes. Slijedili su brojni nastupi u filmovima i TV-serijama od kojih je možda najpoznatija povremena uloga Lancea Whitea, prostodušnog ali efikasnog saradnika glavnog junaka u The Rockford Files.

Prekretnica u Selleckovom životu je bila 1980. Tada je prestao njegov osmogodišnji brak s manekenkom Jacqueline Ray. Iste je godine angažovan za ulogu Thomasa Magnuma u TV-seriji Magnum P.I. Nedugo prije početka snimanja serije su ga kontaktirali Steven Spielberg i George Lucas kako bi mu ponudili ulogu Indiane Jonesa u filmu Otimači izgubljenog kovčega. Selleck je bio voljan prihvatiti, ali je bio vezan ugovorom za seriju. Nakon dugotrajnog razmišljanja i konsultacija s najboljim prijateljem, Selleck je zaključio da je najispravniji korak bio držati se zadate riječi i nastaviti snimati seriju. Zbog tog je poteza Selleck stekao duboko poštovanje Hollywooda kao jedan od najetičnijih glumaca.

Selleck je seriju nastavio snimati sljedećih osam godina, povremeno snimajući filmove gdje je bio glavna zvijezda, ali u kojima – po mišljenju mnogih – nije mogao nadoknaditi propuštenu priliku. Jedan od tih filmova, djelomično inspirisan Otimačima, bio je High Road to China iz 1984. godine, koji je sniman u bivšoj Jugoslaviji.

Godine 1987. se Selleck oženio za Jillie Mack, s kojom ima kćerku Hannah Margaret Mack Selleck.

Selleck je nakon završetka Magnuma 1988. nastavio karijeru nizom uloga u filmovima i na televiziji, ali se posebno ističu njegovi napori da oživi žanr vesterna. Na televiziji su bile poznate povremene uloge u popularnim serijama kao što su Friends i Boston Legal. 2007. je ponovo dobio glavnu televizijsku ulogu, i to kao novi vlasnik kazina u popularnoj seriji Las Vegas.

Selleck je takođe poznat i po političkom angažmanu, i to kao jedan od rijetkih otvoreno desno orijentisanih holivudskih glumaca. Kao zagovornik prava na oružje je član organizacije NRA, a njegovi stavovi su ga 1999. doveli u verbalni sukob s lijevo orijentisanom glumicom i voditeljkom Rosie O'Donnell prilikom gostovanja u njenoj emisiji. Iako Selleck obično podržava republikanske kandidate na izborima, uključujući Johna McCaina na izborima 2008, nije član stranke i sebe opisuje kao nezavisnog libertarijanca.

Filmografija

2018 Untitled Jesse Stone Project (TV Film)
Jesse Stone
 2010-2018 Blue Bloods (TV Serija)
Frank Reagan
 2015 Jesse Stone: Lost in Paradise (TV Film)
Jesse Stone
 2012 Jesse Stone: Benefit of the Doubt (TV Film)
Jesse Stone
 2011 Jesse Stone: Innocents Lost (TV Film)
Jesse Stone
 2010 Killers
Mr. Kornfeldt
 2010 Jesse Stone: No Remorse (TV Film)
Jesse Stone
 2009 Jesse Stone: Thin Ice (TV Film)
Jesse Stone
 2007-2008 Las Vegas (TV Serija)
A.J. Cooper
 2007 Jesse Stone: Sea Change (TV Film)
Jesse Stone
 2007 Meet the Robinsons (Video Igra)
Cornelius (glas)
 2007 Meet the Robinsons
Cornelius (glas)
 2006 Boston Legal (TV Serija)
Ivan Tiggs

 2006 Jesse Stone: Death in Paradise (TV Fillm)
Jesse Stone
 2006 Jesse Stone: Night Passage (TV Film)
Jesse Stone
 2005 Jesse Stone: Stone Cold (TV Film)
Jesse Stone
 2004 Biography (Dokumentarna tv serija)
Narator
 2004 Ike: Countdown to D-Day (TV Film)
Gen. Dwight D. Eisenhower
 2004 Reversible Errors (TV Film)
Larry Starczek
 2003 Twelve Mile Road (TV Film)
Stephen Landis
 2003 Monte Walsh (TV Film)
Monte Walsh
 2003 Touch ‘Em All McCall (TV Film)
Touch McCall
 2001 Crossfire Trail (TV Film)
Rafe Covington
 2000 Running Mates (TV Film)
Gov. James Reynolds Pryce
 1996-2000 Friends (TV Serija)
Dr. Richard Burke
 1999 The Love Letter
George Matthias
 1998 The Closer (TV Serija)
Jack McLaren
 1997 In & Out
Peter Malloy
 1997 Last Stand at Saber River (TV Film)
Paul Cable
 1996 Ruby Jean and Joe (TV Film)
Joe Wade
 1995 Broken Trust (TV Film)
Judge Timothy Nash
 1995 Open Season
Rock Maninoff
 1992 Mr. Baseball
Jack Elliot
 1992 Folks!
Jon Aldrich
 1990 Quigley Down Under
Matthew Quigley
 1989 An Innocent Man
Jimmie Rainwood
 1989 Her Alibi
Phil Blackwood
 1980-1988 Magnum, P.I. (TV Serija)
Magnum / Dashiell Hammett
 1987 3 Men and a Baby
Peter Mitchell
 1986 Murder, She Wrote (TV Serija)
Thomas Magnum
 1984 Runaway
Jack Ramsay
 1984 Lassiter
Nick Lassiter
 1983 High Road to China
Patrick O’ Malley
 1982 Simon & Simon (TV Serija)
Thomas Magnum
 1982 The Shadow Riders (TV Film)
Mac Traven
 1982 Divorce Wars: A Love Story (TV Film)
Jack Sturgess
 1982 The Fall Guy (TV Serija)
Tom Selleck
 1979 The Chinese Typewriter (TV Film)
Tom Boston
 1978-1979 The Rockford Files (TV Serija)
Lance White
 1979 Concrete Cowboys (TV Serija)
Will Eubanks
 1979 Stockard Channing in Just Friends (TV Serija)
Jordan Walsh
 1979 The Sacketts (TV Mini-Serija)
Orrin Sackett

 1978 Taxi (TV Series)
Mike Beldon
 1978 The Gypsy Warriors
Captain Theodore ‘Ted’ Brinkenhoff
 1978 Superdome (TV Film)
Jim McCauley
 1978 Coma
Sean Murphy
 1977 Bunco (TV Film)
Gordean
 1977 The Washington Affair
Jim Hawley
 1976 Charlie's Angels (TV Serija)
Dr. Alan Samuelson
 1976 Midway
Aide to Capt. Cyril Simard
 1976 Most Wanted (TV Serija)
Tom Roybo
 1976 Doctors’ Hospital (TV Serija)
Donald
 1975 The Streets of San Francisco (TV Serija)
Jimmy Desco
 1975 Returning Home (TV Film)
Fred Derry
 1975 Mannix (TV Serija)
Don Brady
 1974-1975 Marcus Welby, M.D. (TV Serija)
Sgt. Ed Brock / Lt. Rogers
 1975 Lucas Tanner (TV Serija)
Bud Moore
 1974 A Case of Rape (TV Film)
Stan
 1974 The Wide World of Mystery (TV Serija)
Mark Brolin
 1973 Owen Marshall, Counselor at Law (TV Serija)
Brinkley
 1973 The F.B.I. (TV Serija)
Steve
 1973 Terminal Island
Dr. Norman Milford
 1973 The Young and the Restless (TV Serija)
Jed Andrews (1974-1975), (2005)
 1972 Daughters of Satan
James Robertson
 1971 Sarge (TV Serija)
Captain Denning
 1971 The Seven Minutes
Phil Sanford
 1969-1970 Bracken's World (TV Serija)
Roj / Roger / Dave Rawson / …
 1970 Myra Breckinridge
Stud
 1970 The Movie Murderer (TV Film)
Mike Beaudine
 1969 Judd for the Defense (TV Serija)
Deputy
 1969 Lancer (TV Serija)
Dobie

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *