Zvonko Bogdan – Maestro iz ravnice

Zvonimir „Zvonko“ Bogdan (rođen 5. januara 1942. u Somboru) pjevač narodne i pop-folk muzike. Pored toga što je poznat kao pjevač, on je takođe i kompozitor, slikar, pjesnik i džokej.

Prepoznatljiv je i po svojim učtivim i džentlmenskim manirima.

Njegove pjesme nose mirise ravnice, prošlih dana, boemskog života, Dunava. One pjevaju o ljubavi, konjima koji slobodno jure, ženama.

U mladosti je bio oženjen glumicom Gizelom Vuković. U Subotici posjeduje vinariju „Zvonko Bogdan“.

Zvonko Bogdan pjeva originalne i tradicionalne pjesme (naročito one vezane za Bunjevce) uz pratnju tamburaškog orkestra. Prvu autorsku pjesmu „Svake noći tebi pevam“ snimio je 3. decembra 1968. godine. Jedna od pjesama po kojoj je poznat, a koju je sam komponovao je “Ej, salaši na severu Bačke” koju je napisao 16. februara 1971. 45 godina rada obilježio je koncertom 24. novembra 2013. u Sava centru.

Neke od njegovih najpoznatijih autorskih pjesama su:

Ej, salaši na severu Bačke
Već odavno spremam svog mrkova
Prošle su mnoge ljubavi
Govori se da me varaš
Kraj jezera jedna kuća mala
Neko sasvim treći
O tebi pevam najdraži grade
Beše jedan čovek
Jedan stari kontrabas
Ljubav
Ne mogu se setit’ leta
Bunjevačko prelo
Šta li radi moja ljubav
Doći ću ti ko u staroj pismi
Spušta se noć na ravni Srem

LP Diskografija

1973. – Zvonko Bogdan
1973. – Biseri narodne muzike
1974. – Zvonko Bogdan peva za Vas
1976. – Što se bore misli moje
1981. – Zvonko Bogdan i tamburaški orkestar Janike Balaža
1984. – Legolas
1980. – Zvonko Bogdan
1984. – Pesme i pesnici
1990. – Zvonko Bogdan
2003. – Rariteti
2003. – Uspomene na vreme koje se sigurno ponoviti neće – dupli

CD

2005. – Zvonko Bogdan – Najveći hitovi
2012. – Zvonko Bogdan – Ova pisma refren nema

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *