20.02.1860 – Izašao prvi broj književnog časopisa ”Danica”

Danica je književni časopis koji počinje da izlazi u Novom Sadu od 20. februara 1860. do 20. avgusta 1872. godine, Časopis je pisan novim pravopisom. Pokreće ga i uređuje viđeni književnik i publicista Đorđe Popović koji u uvodnom članku kaže:

„Danica će donositi članke i vesti o svim stvarima, kojima je zgodnije mesto u zabavnom, poučnom i književnom listu, no u političkom: ali najglavnije, što ću uzeti u obzir, biće, da Danica bude list, koji će Srpkinje, i naročito SRPKINjE čitati… Da bi dobile priliku čitati zabavne stvari i na svom lepom maternjem jeziku, donosiće Danica zanimljive pripovetke, novele, pa krasne pesme naših najboljih pesnika. Osim toga biće u Danici i životopisa, putopisa, članaka istorijskih, prirodopisa, a sve to ne suvoparno već napisano na zanimljiv način, kako će ga moći čitati svaka Srpkinja, koja je rada provesti vreme zabavljajući se, a učeći se.”

Saradnici

I zaista, časopis je imao zabavni i didaktički karakter. Kolika je bila popularnost ovog časopisa najbolje ilustruje anegdota koja kaže da je jedna mlada Srpkinja na samrtničkoj postelji tražila da joj donesu omiljeni list koji joj je toliko radosti donio. Danica je imala odlike pravog romantičarskog časopisa. U njoj su se mogle naći pjesme najuglednijih, i danas priznatih, pjesnika romantičara: Jovana Jovanovića-Zmaja, Laze Kostića, Đure Jakšića, Jakova Ignjatovića, Stevana Kaćanskog, Koste Ruvarca, Milana Kujundžića – Aberdara, Jovana Ilića, crnogorskog kneza Nikole I i mnogih drugih. Tu su se mogle naći i neobjavljene pjesme Branka Radičevića i Petra Petrovića Njegoša. Pored radova naših pjesnika, Danica je objavljivala i priče i novele stranih pisaca: Edgara Alana Poa, Turgenjeva, Ljermontova, Puškina; pjesme H. Hajnea i djelove indijskog spjeva Mahabharata. Da bi pokrenula svoje čitaoce na saradnju, organizuju se konkursi za najbolju pjesmu ili tekst posvećenu Savi Tekeliji, povodom stogodišnjice rođenja. Nagrada za najbolji tekst bila je 50 dukata.

Pored pozorišne, bila je njegovana i književna kritika, a 1863. godine Jovan Andrejević počinje da objavljuje članke koji imaju estetički sadržaj pod naslovom „Odlomci estetički”. Redovno su izlazili aktuelne vijesti i izvještaji vezani za rad Matice srpske, Matice ilirske i Matice dalmatinske. U rubrici „O raznim stvarima” (članci za svakog) mogla su se maći interesantna razmišljanja o pravdi, sujeti, istini itd.

Podlistak

Na kraju svakog broja nalazio se „Podlistak” koji je bio podijeljen na dva dijela: književnost i glasnik. Vijesti iz književnosti sadržale su vijesti iz slovenskih i neslovenskih književnosti. Vijesti su pružale korisne informacije o premijerama pozorišnih predstava i o novim izdanjima knjiga. Ponekad se na kraju nalazila i neka naivna šala i anegdota koja je tjerala djevojke da crvene i stidljivo skrivaju poglede.

Ovako je izgledao časopis koji su sa velikim nestrpljenjem čekale djevojke i mlade žene koje su bile pismene i obrazovane, koje su provodile po nekoliko godina u Beču ili Pešti, koje su govorile njemački i francuski i svirale klavir, ali čitaoci „Danice” bile su i skromne djevojke koje su po cijeli dan radile po kućama i koje su bolje „znale ko je Marko i Lazar od njemačkog”. Čitajući i zabavljajući se, one su učile kako da budu dobre žene, domaćice, kako da budu „dobre Srpkinje”, a to je bila ideja koju je urednik „Danice” i imao.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *