Alan Parker – Biografija

Sir Alan William Parker, CBE (rođen 14 februar 1944) engleski filmski reditelj, producent i scenarista.

Parkerova rana karijera počinje u tinejdžerskim godinama, koje provodi kao scenarista i reditelj televizijskih reklama.  Nakon 10 godina snimanja reklama, od kojih su mnoge dobile nagrade za kreativnost, počinje kao scenarista i reditelj filmova.

Parker rad obuhvata širok spektar filmskih žanrova. Režirao je mjuzikle, Bugsy Malone (1976), Fame (1980), Pink Floyd – The Wall (1982), The Commitments (1991), i Evita (1996); istinite priče-drame/trilere, uključujući Midnight Express (1978), Mississippi Burning (1988), Come See the Paradise (1990), i Angela's Ashes (1999); porodične drame,  Shoot the Moon (1982), horore i trilere  Angel Heart (1987), i The Life of David Gale (2003).

Njegovi filmovi su dobitnici 9 BAFTA nagrada, deset zlatnih globusa i deset oscara. Parker je proglašen Komandantom reda britanske imperije zbog zasluga za britansku filmsku industriju i proglašen je vitezom 2002. Bio je aktivan kako u britanskoj tako i u američkoj kinematografiji,  osnivač je Directors Guild of Great Britain i predaje na raznim filmskim školama. 2013 je dobio BAFTA Academy Fellowship Award, najveću nagradu Britanske filmske akademije. Parker je donirao svoju ličnu arhivu Britanskom nacionalnom filmskom institutu 2015.

Filmografija

 1996 Evita
 1996 Madonna: You Must Love Me (Video spot)
 1996 Madonna: Don't Cry for Me Argentina (Video spot) (nepotpisan)
 1990 Renegade MTV Special (TV Film)
 1987 Angel Heart
 1984 Birdy
 1982 Pink Floyd: Hey You (Video spot)
 1980 Fame
 1976 No Hard Feelings (TV Film)
 1976 Bugsy Malone
 1975 The Evacuees (TV Film)
 1974 Our Cissy (Kratkometražni)
 1974/I Footsteps (Kratkometražni)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *