Andrej Zvjagincev – Najrecentniji filmski reditelj današnjice

Andrej Zvjagincev (rus. Andreй Petrovič Zvяgincev; 6. februar 1964, Novosibirsk, Rusija) ruski filmski reditelj.

Već svojim prvim dugometražnim igranim filmom „Povratak“ (2003) skrenuo je na sebe pažnju filmskih poznavalaca i kritičara, osvojivši nekoliko prestižnih nacionalnih nagrada, kao i dvije nagrade „Zlatni lav“ na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

I njegov drugi film „Izgnanstvo“, snimljen 2007. godine, dobio je mnoga priznanja.

Treći film je bio Elena a četvrti Leviathan (2014) je nominovan za Academy Award za Najbolji strani film 2014.

Njegov najrecentniji film Loveless dobitnik je Nagrade žirija na 2017 Cannes Film Festival, i nominovan je za najbolji strani film na 90th Academy Awards koja će se održati 4 Marta 2018.

Filmografija

 2017 Loveless
 2014 Leviathan
 2011 Mystery (Kratkometražni)
 2011 Elena
 2009 Apocrypha (Kratkometražni)
 2003 The Return
 2000 Chyornaya komnata (TV Serija) (1 epizoda)

Busido (2000)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *