Bajaga i Instruktori – Priča o grupi

Bajaga i instruktori je srpska i jugoslovenska rok grupa. Grupu je osnovao kompozitor, tekstopisac i gitarista Momčilo Bajagić Bajaga u Beogradu 1984. i grupa je i dan danas aktivna. Grupa ima bogatu diskografiju i veliki broj hitova koji je smještaju u sam vrh rok scene bivše Jugoslavije, uz ostale popularne grupe kao što su Bijelo dugme i Riblja čorba.

Istorija

1980-e

Prvi album, Pozitivna geografija (1984.) je postao hit, sa pjesmama poput Limene trube i Papaline.

Drugi album grupe nazvan je “Sa druge strane jastuka i objavljen je (1985)., mnogi ga smatraju jednim od najboljih pop-rok albuma u istoriji jugoslovenske muzike. Bajaga i instruktori te godine postaju izuzetno popularni a svaka pjesma sa albuma je postala hit. Grupa dobija nagradu Pjesma godine za hit “Zažmuri”, a na albumu su se, među ostalim pjesmama, našli sada klasici “220 u voltima”, “Ti se ljubiš”, “Dvadeseti vek”, “Dobro jutro džezeri”, “Vidi šta sam ti uradio od pesme, mama”, “Francuska ljubavna revolucija” i popularna naslovna pjesma “Sa druge strane jastuka“,

Bajaga i instruktori su krenuli u nešto drugačijem smjeru objavivši album “Jahači magle” (1987). godine. Na albumu je vidljivo daljnje eksperimentisanje sa muzičkim žanrovima i predstavljao je tehničko remek-djelo u pogledu kreativnosti i kvaliteta zvuka. I ovaj put je svaka pjesma na albumu postala hit: “300 na sat” – back vokal Josipa Lisac, “Samo nam je ljubav potrebna” i “Kao da ne zna da je gotivim“, kao i vrlo popularna pjesma “442 do Beograda” i još jedna rok-džez fuzija “Red i mir“. Kao i na “Sa druge strane jastuka“, Bajaga i Dejan Cukić su dijelili vokalne dužnosti – to je posebno očigledno u hitu “Svemirska policija“.

Nakon “Jahača magle“, Dejan Cukić je napustio Bajagu i instruktore i osnovao svoju grupu Spori ritam bend. I pored toga, Bajaga i instruktori su izbacili nov album pod imenom “Prodavnica tajni” (1988). godine. Dijelom inspirisana turnejom Bajage i instruktora po bivšem Sovjetskom Savezu, “Prodavnica tajni” je imala melanholičniju atmosferu od prethodna tri albuma, ali se na albumu našlo i nekoliko lijepih sporijih pjesama i balada. Među njima je bila pjesma “Plavi safir“, koja će postati jedan on najvećih jugoslovenskih pop hitova svih vremena. Na albumu su se našli hitovi kao što su “Gore-dole“, “Verujem, ne verujem” (za koji su snimljena dva različita video-spota), “Godine prolaze” i “Život je nekad siv, nekad žut“.

Povratak grupe bio je 1989. albumom “Neka svemir čuje nemir” , kompilacijom novih pjesama i nastupa uživo. Naslovna pjesma “Neka svemir čuje nemir” i pop numera “Na vrhovima prstiju” su ostali jedni od najvećih hitova grupe do današnjih dana.

1990-e.

Uprkos narastajućim problemima u bivšoj Jugoslaviji, Bajaga i instruktori su imali vrlo uspješnu deceniju. Grupe je objavila uspješan mini album “Četiri godišnja doba“, sa četiri pjesme od kojih je svaka bila povezana sa jednim od četiri godišnja doba.

Album “Muzika na struju” (1993.) mnogi obožavaoci smatraju poslednjim zaokruženim albumom. Na njemu se nalazi nekoliko hitova, uključujući naslovnu pjesmu “Muzika na struju“, kao i “Grad“, “Jedino to se zove ljubav“, “Balkan” i “Montenegro“.

Sledeće godine objavljen je saundtrek za film Ni na nebu, ni na zemlji. Pored naslovne numere i nekoliko ranije objavljenih pjesama, na albumu se našla i pjesma “Moji drugovi“, folkom inspirisan mega-hit koji je postao izuzetno popularan i u Srbiji i u srpskoj dijaspori.

Zatim je slijedio album “Od bižuterije do ćilibara” (1997). Album je na blagajnama prošao osrednje a najviše se pamti po pjesmi “Iza nas”. Slabiji tehnički kvalitet i naizgled blag, neinspiritivan i skoro depresivni zvuk za mnoge obožavaoce je bio siguran znak opadanja kvaliteta muzike grupe a takođe i Bajagine inspiracije.

21. vijek

Nakon duže pauze, Bajaga i instruktori su objavili studijski album “Zmaj od noćaja (2001). Izdanje je naišlo na pomiješane kritike. Pjesme “Zmaj od noćaja” i “Ala” su imale osrednji uspjeh, kao i bonus pjesma “Zvezda”, u čast FK Crvena zvezda koja je izdana istovremeno sa albumom.

Grupa je snimila spot za singl Pesma protiv maleri 2002. godine. Bajaga je komponovao muziku za film Profesionalac (2003), uključujući pjesmu Pada vlada.

Grupa objavljuje kompilaciju starijih hitova tematski vezanih za Beograd, nazvanu Ruža vetrova Beograda, 2003. godine. Kompilacija je sadržavala dvije nove pjesme: Novosti i naslovnu pjesmu Ruža vetrova Beograda, kao i urbani remiks iste pjesme.

Bajaga i instruktori su 2005. objavili novi studijski album nazvan “Šou počinje u ponoć”. Album sadrži devet novih pjesama i mješavinu muzičkih žanrova. Potencijalni hitovi uključuju naslovnu pjesmu “Šou počinje u ponoć“, kao i pesme “Otrov“, “Padaj kišo, keve ti” i “Kap po kap“.

Dok se grupa nalazila na turneji u Sloveniji, 28. septembra 2008., iznenada je preminuo gitarista Ljubiša Opačić.

Grupa je je objavila album Daljina, dim i prašina 2012. godine.

Nasljeđe

Knjiga “YU 100: najbolji albumi jugoslovenske pop i rok muzike” je rangirala četiri albuma Bajage i Instruktora: “Sa druge strane jastuka” (broj 13), “Pozitivna geografija” (broj 37), “Jahači magle” (broj 58), i “Prodavnica tajni” (broj 79).

2000., pjesma Zažmuri je zauzela 70. mjesto na listi “100 najboljih pjesama svih vremena YU roka”. 2006., ista pjesma je zauzela 40. mjesto u anketi najboljih domaćih pjesama, koju je sproveo B92.

Obrade

Grupa “Next of Kin” je obradila pjesmu Strah od vozova na albumu Way to the top, koji je objavljen 1990. godine. Pank grupa Trula koalicija je obradila pjesmu Tišina, koju je objavila sa izmijenjenim stihovima na albumu Plakao sam kad je pala sekuritatea (1992.), pod imenom Alkololičarka. Grupa “Six Pack” je obradila pjesmu Francuska ljubavna revolucija pod imenom La musique, na albumu Musique, koji je objavljen 2004. godine. Iste godine je obrađena pjesma Ti se ljubiš (na tako dobar način), na albumu Teodora, koji je te godine izdala pop pjevačica Teodora Bojović. Poljski pjevač Mačej Malenjčuk je obradio pjesmu Verujem — ne verujem 2011. godine, pod nazivom Ostatnia nocka.

Članovi grupe

Sadašnji članovi

Momčilo Bajagić Bajaga — glavni vokal, gitara
Žika Milenković — gitara
Saša Lokner — klavijature
Miroslav Cvetković — bas-gitara
Čeda Macura — bubnjevi
Marko Nježić — gitara

Bivši članovi

Dejan Cukić — vokal, gitara
Nenad Stamatović — gitara
Vlajko Golubović — bubnjevi
Vlada Negovanović — gitara
Ljubiša Opačić — gitara

Diskografija

Albumi

Pozitivna geografija — 1984.
Sa druge strane jastuka — 1985.
Jahači magle — 1986.
Prodavnica tajni — 1988.
Muzika na struju — 1993.
Od bižuterije do ćilibara — 1996.
Zmaj od Noćaja (album) — 2001.
Šou počinje u ponoć — 2005.
Daljina, dim i prašina — 2012.

Kompilacije, koncertni albumi i mini-albumi

Neka svemir čuje nemir (koncertni album/kompilacija) — 1989.
Četiri godišnja doba (EP) — 1991.
Ruža vetrova Beograda (kompilacija) — 2004.

Muzika iz filmova

Muzika iz filma „Ni na nebu, ni na zemlji“ — 1994.
Muzika iz filma „Profesionalac“ — 2003

One thought on “Bajaga i Instruktori – Priča o grupi

  • 19/03/2018 at 12:02 pm
    Permalink

    Bajaga I Instruktori – My favorite band! <3

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *