Bertold Brecht – Najznačajniji njemački dramatičar 20. vijeka

Bertolt Brecht, rođen kao Eugen Berthold Friedrich Brecht (Augsburg, 10. februar 1898.Istočni Berlin, 14. avgust 1956.) njemački književnik.

Studirao je prirodne nauke i medicinu u Münchenu, ali se ubrzo posvetio pozorištu. Nakon dolaska nacista na vlast 1933., odlazi u Dansku. Kada se činilo da će 1939. početi rat, Brecht se preselio u Stockholm, gdje je ostao godinu dana. Kada je Hitler 1940. napao Dansku i Norvešku, Brecht je pobjegao u Finsku, gdje je do 1941. čekao izlaznu vizu za SAD.

U emigraciji djeluje protiv nacizma i militarizma i to kao dramaturg, pisac i izdavač. 1948. godine vraća se u istočni Berlin i osniva “Berlinski Ansambl”. Protestujući protiv nepravednosti savremene civilizacije, Brecht je počeo s totalnom, anarhističkom pobunom, da bi kasnije prihvatio marksistički pogled na svijet, kojim je snažno obojena njegova cjelokupna društvena satira.

Za Brechta pozorište je mjesto političkog prosvjetljenja i agitacije: On radi na razvoju novih oblika pozorišta koje gledaoce treba podstaći na razmišljanje i djelovanje. Takav teatar jest epski teatar, a V-efekt (Verfremdungseffekt) njegovo je osnovno sredstvo i tehnika. V-efekt znači razbijanje prepreka između publike i glumaca, kao i ideje da prvi moraju biti pasivni, a drugi aktivni. Poznate se stvari pri tome predstavljaju u novom svijetlu te tako upućuju na kontradiktornu stvarnost, dok se radnja putem komentara i songova prekida, što kod gledaoca uništava svaku iluziju.

Brechtova nemilosrdna i gorka poruga prema modernom društvu znala je ići do totalne redukcije čovjekove stvarnosti na četiri osnovne funkcije: jesti, bludničiti, mlatiti i pijančevati. Po smionosti svojeg izraza, snazi eksperimenata i strastvenosti angažmana, Bertolt Brecht je najistaknutiji njemački dramatičar 20. vijeka.

Djela

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *