Brandon Lee – Biografija

Brendon Brus Li (engl. Brandon Lee; Oukland, 1. februar 1965 — Vilmington, Severna Karolina, 31. mart 1993) američki glumac. Brendon Li je greškom rekvizitera poginuo na snimanju filma Vrana. U trenutku smrti je imao 29 godina.

Brendon Li je rođen u Ouklandu, Kalifornija, sin majstora borilačkih vještina i glumca Brus Lija i Linde Emeri. Nedelju dana posle njegovog rođenja, njegov deda Li Hoi-Čuen je umro. Porodica se preselila u Los Anđeles kada je imao tri mjeseca. Kada su ponude za filmske uloge postale ograničene za njegovog oca, on i njegova porodica su se preselili nazad u Hongkong 1965.

Kada je Brendon imao osam godina, njegov otac je umro iznenada od otoka mozga (Cerebral edema). Posle očeve smrti, porodica (uključujući i njegovu mlađu sestru, Šenon Li) se preselila nazad u Sjedinjene Države. Kratko su živjeli u rodnom gradu njihove majke u Sijetlu, Vašington, a zatim u Los Anđelesu, gdje je Li odrastao u bogatoj oblasti Roling Hils.

Pohađao je srednju školu Čedvik, ali je zatraženo da je napusti zbog nepoštovanja naredbe – preciznije, zbog vožnje niz školsko brdo unazad, samo tri mjeseca pre diplomiranja. Nije poznato kada tačno, ali je kratko vrijeme prisustvovao Bišop Montgomeri gimnaziji, koja se nalazi u Torensu, Kalifornija. Dobio je diplomu Opšteg Obrazovnog Razvoja u 1983, sa 18 godina, a onda je otišao na Emerson koledž u Bostonu, Masačusets, gdje je studirao u pozorištu. Posle godinu dana, Li se preselio u Njujork, gdje je uzimao časove glume u čuvenom Li Strasberg pozorišnom i filmskom institutu i bio je dio američkog novog teatra, grupe koju je osnovao njegov prijatelj Džon Li Henkok. Najveći dio znanja o borilačkim vještinama Li je naučio od najboljih studenata njegovog oca – Dena Inosantoa i Ričarda Bustiloa.

Glumom je počeo da se bavi kada je napunio 20 godina. Imao je sporednu ulogu u filmu “Krimi ubica”, gdje je glumio mafijaša, na početku filma.

Tokom čitave karijere glumio je likove koji su bili na “mračnoj strani” zakona.

Smrt ga je spriječila da bude protagonista u kultnom filmu “Mortal Kombat”. U karijeri je snimio sedam filmova, a glumio je i u dvije serije.

Snimio bi ih i više da tragedija u noći između 31. marta i 1. april nije ugasila život čovjeka koji je imao samo jedan cilj: da ga ne pamte kao sina Brusa Lija.

Za sebe je govorio da mu je pakao suđen, a prije nego je snimao poslednji film “Vrana” rekao je: “Odradio sam svoj posao, i presrećan sam. Nisam siguran da li mi je ova uloga suđena, ili me je sreća samo pogledala”, rekao je Brendon Li.

Brendon Li nije doživio premijeru ovog filma, koji se smatra kultnim – ne zbog njegove smrti, nego zbog uticaja koji je ostavio na pop kulturu i sam Holivud.

Nije doživio ni okončanje snimanja, jer je ubijen na setu, zbog greške ekipe za rekvizite. Naime, u pištolju koji je trebao biti napunjen lažnim mecima, ćorcima – našao se pravi metak.

Taj isti pištolj je korišten dan ranije, na setu kada je morao da bude napunjen pravim mecima. Jedan je ostao u cijevi, i taj jedan metak je ubio Brendona Lija.

Filmografija

 2000 Sex, Lies and Video Violence (Video)
Čovjek na liniji noćnog kluba
 1994 The Crow
Eric
 1992 Rapid Fire
Jake Lo
 1991 Showdown in Little Tokyo
Johnny Murata
 1989 Laser Mission
Michael Gold
 1988 Ohara (TV Serija)
Kenji
 1987 CBS Summer Playhouse (TV Serija)
Johnny Caine
 1986 Legacy of Rage
Brandon Ma
 1986 Kung Fu: The Movie (TV Film)
Chung Wang
 1985 Crime Killer
Gangster – prva scena (nepotpisan)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *