Buntovnik bez razloga – Priča o filmu

Buntovnik bez razloga (engl. Rebel Without a Cause) američka filmska drama snimljena 1955. godine u režiji Nicholasa Raya. Protagonisti – koje tumače James Dean, Natalie Wood i Sal Mineo – su troje tinejdžera iz srednje klase koji se ne mogu prilagoditi društvenim normama i svoju frustraciju iskazuju kroz neodgovorno i asocijalno ponašanje. Buntovnik bez razloga je bio pretposljednji naslov u karijeri Jamesa Deana, koji je poginuo mjesec dana prije premijere u okolnostima koje su ga učinile jednom od najvećih ikona u istoriji filma. Sam film je, pak, značajan zbog toga što se prvi pozabavio fenomenom maljoljetničke delikvencije u relativno situiranim predgrađima poratne Amerike, odnosno počeo ukazivati na sve veći generacijski jaz između djece i roditelja. Film je zvijezdama učinio i Deanove partnere Wood i Minea koji su, iako mnogo godina kasnije, i sami skončali život u tragičnim okolnostima; mala uloga Goona je, pak, predstavljala debi za kasnije poznatog glumca Dennisa Hoppera.

Radnja

Ann Doran, James Dean i Jim Backus

Porodica Stark mora se seliti zbog problema adolescenta Jima, koji se zbližava s Judy i senzibilnim mladićem Platom. Iako mu savjetnik za mlade Ray istinski želi pomoći, Jim, željan porodične ljubavi, ne može se skrasiti u novoj sredini te nema snage odbiti najbesmislenije izazove za dokazivanje hrabrosti.

Glumačka postava

Virginia Brissac, Jim Backus, Ann Doran, Edward Platt i James Dean
Kritika

Vrlo uticajna sumorna melodrama nije samo presudan činilac stvaranja legende o Jamesu Deanu, nego i paradigmatičan primjer jednog tipa raspoloženja obrade teme buntovne mladeži u američkom i evropskom filmu što je posle našlo odjek i u novom valu. Posebno je važnim smatrano smještanje delinkvencije u srednji društveni sloj, a kritika je isticala dojmljivu opresivnu atmosferu koja guši junaka privlačnog raznim slojevima adolescenata širomm svijeta. Često su hvaljeni James Dean i drugi glumci (Nathalie Wood, Sal Mineo) te suptilna karakterizacija emocionalno i seksualno frustriranih likova adolescenata. Reditelj je dokazao vještinu pripovijedanja bogatog konotacijama, zbog koje je posebno hvaljen u evropskoj filmskoj kritici. Iako prema nekim mišljenjima Platova nesrećna sudbina preočito ogoljuje temeljne značajke teme, ta se očitost može opravdati žanrovskom poetikom melodrame.

Nagrade i nominacije
Oscar

Za Oscara su nominiovani u kategorijama:

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *