Christina Ricci – Biografija

Christina Ricci (rođena 12. februara, 1980) američka glumica.

Ricci je započela njenu karijeru glumeći u reklamama i postajući zvijezda još kao dijete.

Debi u filmovima bio je u Mermaids (1990) a proboj je uslijedio ulogom Wednesday Addams u The Addams Family (1991) i nastavku Addams Family Values (1993) kada je imala jedanaest i trinaest godina.

Nakon uspjeha Addams Family filmova, dobija status “teen ikone” glumeći u filmovima (za mlađu publiku) sa velikim budžetom, kao što su: Now and Then (1995) i Casper (1995).

Sa sedamnaest godina pravi uspješnu tranziciju u uloge starijih u art-house drami The Ice Storm (1997).

Ricci nastavlju karijeru ulogama u malim nezavisnim filmovima kao što su: Buffalo ‘66 (1998) i The Opposite of Sex (1998), za koji je dobila Golden Globe nominaciju za najbolju glumicu.

Čini odstupanje od nezavisnog filma u filmu velikog budžeta – Tim Burtonovom gotskom horroru Sleepy Hollow (1999) i kasnije dobija pohvale za svoju ulogu u drami Monster (2003), portretišući djevojku zloglasnog ženskog serijskog ubice.

Iako je razvila reputaciju istaknute nezavisne filmske glumice, Ricci je glumila u mnogo box office hitova—do danas, filmovi u kojima je glumila su prešli zaradu od $743 miliona.

Ricci je takođe glumila u raznim televizijskim produkcijama.

2006, je nominovana za Emmy nagradu za ulogu medicinskog tehničara u  ABC drami Grey's Anatomy.

Od 2011 do 2012, glumila je stjuardesu u kratkotrajnoj seriji Pan Am. 2014, glumi glavnu ulogu u Lifetime filmu Lizzie Borden Took an Ax, obilježavajući povratak tamnim ulogama kojima je generisala pažnju ranije u njenoj karijeri.

2015, reprizia ulogu u seriji The Lizzie Borden Chronicles, koja prati posljedice događaja koji su se desili u filmu.

Ricci se udala za kamermana Jamesa Heerdegena u oktobru 2013 i dobila sina avgusta 2014. Nacionalni je portparol Rape, Abuse and Incest National Network (RAINN).

Filmografija

 2019 Faraway Eyes
Scarlet
 2018 Distorted
Lauren Curran
 2017 Teen Titans: The Judas Contract (Video)
Tara Markov / Terra (glas)
 2015-2017 Z: The Beginning of Everything (TV Serija)
Zelda Sayre Fitzgerald
 2016 Mothers and Daughters
Rebecca
 2015 The Lizzie Borden Chronicles (TV Mini-Serija)
Lizzie Borden
 2014 The Hero of Color City
Yellow (glas)
 2014 Lizzie Borden Took an Ax (TV Film)
Lizzie Borden
 2013 Around the Block
Dino Chalmers
 2013 The Smurfs 2
Vexy (glas)
 2012 The Good Wife (TV Serija)
Therese Dodd
 2012 War Flowers
Sarabeth Ellis
 2011-2012 Pan Am (TV Serija)
Maggie Ryan
 2012 Bel Ami
Clotilde de Marelle
 2012 Teach Me How to Dream (Video spot)
The Princess
 2011 California Romanza (Kratkometražni)
Lena
 2010 Alpha and Omega
Lilly (glas)
 2009 After.Life
Anna Taylor
 2009 All's Faire in Love
Kate
 2009 Saving Grace (TV Serija)
Offcr. Abby Charles

 2008 The Legend of Spyro: Dawn of the Dragon (Video Igra)
Cynder (glas)
 2008 New York, I Love You
Camille (segment “Shunji Iwai”)
 2008 Speed Racer (Video Igra)
Trixie (glas)
 2008 Speed Racer
Trixie
 2006 Home of the Brave
Sarah Schivino
 2006 Black Snake Moan
Rae
 2006 Penelope
Penelope Wilhern
 2006 Grey's Anatomy (TV Serija)
Hannah Davies

 2005 Cursed
Ellie
 2005 Joey (TV Serija)
Mary Teresa
 2003 Monster
Selby
 2003 I Love Your Work
Shana
 2003 Anything Else
Amanda
 2002 The Gathering
Cassie Grant
 2002 Ally McBeal (TV Serija)
Liza Bump
 2002 Malcolm in the Middle (TV Serija)
Kelly
 2002 Miranda
Miranda
 2002 Pumpkin
Carolyn McDuffy
 2002 The Laramie Project (TV Film)
Romaine Patterson
 2001 Prozac Nation
Elizabeth
 2001 All Over the Guy
Rayna Wyckoff
 2000 The Man Who Cried
Suzie
 2000 Bless the Child
Cheri
 1999 Sleepy Hollow
Katrina Van Tassel
 1999 No Vacancy
Lillian
 1999 200 Cigarettes
Val
 1998 Desert Blue
Ely Jackson
 1998 I Woke Up Early the Day I Died
Teenage Hooker
 1998 Pecker
Shelley
 1998 Small Soldiers
Gwendy Doll (glas)
 1998 Buffalo ‘66
Layla
 1998 The Opposite of Sex
Dede Truitt
 1997 The Ice Storm
Wendy Hood
 1997 That Darn Cat
Patti
 1997 Little Red Riding Hood (Kratkometražni)
Little Red Riding Hood
 1996 Bastard Out of Carolina
Dee Dee
 1996 The Simpsons (TV Serija)
Erin
 1995 Now and Then
Roberta
 1995 Casper
Kat
 1993 Addams Family Values
Wednesday Addams
 1993 The Cemetery Club
Jessica
 1991 Hammer: Addams Groove (Video spot)
Wednesday Addams
 1991 The Addams Family
Wednesday Addams
 1991 The Hard Way
Bonnie
 1990 Mermaids
Kate Flax
 1990 H.E.L.P. (TV Serija)
Olivia

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *