Costa Gavras – Glavni predstavnik evropskog političkog filma

Costa-Gavras (Loutra-Iraias, Grčka, 12. februar 1933.) grčko-francuski filmski reditelj, jedan od začetnika i glavnih predstavnika evropskog političkog filma.

Rođen je kao Konstantínos Gavrás u grčkoj pokrajini Arkadiji. Njegov otac bio je tokom drugog svjetskog rata član ljevičarskog Nacionalnog oslobodilačkog fronta (EAM).

Nakon srednje škole seli se u Francusku gdje studira pravo, te kasnije postaje naturalizovani Francuz. 1956. napušta studije prava i započinje pohađati Nacionalnu francusku filmsku školu IDHEC, nakon čega postaje asistent rediteljima Jeanu Gionu i Renéu Clairu.

1965. režira svoj prvi film, Compartiment Tueurs.

Filmovima Un homme de trop (1967.), koji obrađuje tematiku drugog svjetskog rata u Francuskoj i posebno “Z” (1969.), optužbom vojne diktature u Grčkoj, koji je osvojio Oscara kao najbolji film na stranom jeziku, nameće se kritici kao duboko angažovani reditelj.

Iduće godine snima dramu L'Aveu, prikaz represije u prosovjetskoj Čehoslovačkoj u doba hladnog rata.

1973., vraća se tematici vojne dikature filmom État de Siège, kojim optužuje američku podršku južnoameričkim autoritarnim režimima.

Nadahnut stvarnim događajima u Urugvaju za vrijeme diktature 1973.-1984., film je snimljen u Čileu, neposredno prije vojnog udara 1973.

Iz 1975. je film Section spéciale, koji se bavi procesima u Višijskoj Francuskoj, dok se posebno ističe višestruko nagrađeni politički triler Nestali iz 1982., koji takođe nadahnut stvarnim događajima, donosi intrigantni prikaz brutalnih metoda režima Augusta Pinochea u Čileu.

1989., uspješna drama Muzička kutija, priča je o nekažnjenom zločincu iz drugog svjetskog rata, i njegovom odnosu s vlastitom porodicom, dok se film Amen, iz 2002., bavi odnosom Vatikana i Nacističke Njemačke.

Tokom karijere, Costa-Gavras je više puta sarađivao sa književnikom i scenaristom Jorgeom Semprúnom i glumcem Yvesom Montandom.

Costa-Gavras je bio predsjednik Cinémathèque Française od 1982. do 1987., i ponovo od 2007. do danas. Njegova žena Michèle Ray-Gavras filmska je producentkinja, dok su djeca Julie Gavras i Romain Gavras takođe filmski umjetnici.

Filmografija

Kao reditelj

Photograph of the head and upper body of a smiling man looking well to the left of the camera. He is wearing a collared shirt and a pullover sweater underneath a jacket. He is apparently sitting, and well behind him there is a street with two cars visible.

Costa-Gavras Aprila 2008, za vrijeme snimanja Eden in West

Kao glumac

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *