Darko Kraljić – Pionir jugoslovenske zabavne muzike

Darko Kraljić (Zagreb, 18. februar 1920Beograd, 16. jul 1998) srpski i jugoslovenski kompozitor.

Biografija

Darko Kraljić se smatra pionirom jugoslovenske zabavne muzike. Rođen je u Zagrebu, u srpskoj porodici. Po izbijanju Drugog svetskog rata bježi iz NDH i dolazi u Beograd.

Još kao maturant komponovao je „Zašto si pospan, Čo?“ koji brzo postaje jedan od najvećih domaćih šlagera onog vremena. Tokom karijere je napisao muziku za 50 filmova, od kojih su 32 igrana.

Takođe je komponovao muziku za prvi srpski crtani film Zvonimira Majdaka, ali i za prvi domaći film koji nije govorio o ratu, a koji je doživio nezapamćenu popularnost: „Ljubav i moda.“

Slijedili su filmovi „Zvižduk u osam“, „ Čudna Devojka “ itd. Na prvi Opatijski festival, 1958. godine, Darko šalje pjesmu „Mala tema iz Srema“ (Hej, momci mladi…) koju je žiri odbio. Ovu pjesmu snima Vokalni kvartet Predraga Ivanovića.

Posle toga Darko Kraljić nije učestvovao na festivalima, sve dok Slađana Milošević nije prijavila njegovu pjesmu „Bez nade“ na MESAM ’87. Potom su njih dvoje objavili LP „Slađana i Darko“ sa džez baladama, a o Slađani je govorio kao o „zvuku koji je 50 godina tražio”.

„Zašto si pospan, Čo“, „Adio“, „Dve kišne noći u septembru“, „Kišobran za dvoje“, „Oprosti“ (što ti stvaram jad), „Ljubavna pesma“ (Da li znaš šta je čežnja), „San ili život“, „Plavetna“, „Mala tema iz Srema“, „Devojko mala“, „Ljubav i moda“, „Čamac na Tisi“, „Somborske ruže“, „Zvižduk u osam“, „Marike“, „Posle mene“ – neke su od kompozicija Darka Kraljića.

Udruženje kompozitora Srbije dodeljuje nagradu „Darko Kraljić”. Prvi dobitnik 2016. godine bio je Kornelije Kovač.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *