Dejan Zečević – Biografija

Dejan Zečević srpski filmski i televizijski reditelj. Rođen je 1. februara 1972. godine. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti 1997. godine, odsjek filmska i TV režija.

Njegovi filmovi su na domaćim filmskim festivalima osvojili preko 30 nagrada.

Najznačajnije nagrade:

Nagrada na Martovskom festivalu za kratki igrani film;
Aleksandar Saša Petrović za najbolji film na Festivalu autorskog filma;
Zlatna mimoza za najboljeg reditelja na festivalu u Herceg Novom;
Zlatna arena za najbolji film i Zlatna arena za najboljeg reditelja u Novom Sadu;
Nagrada FIPRESSCI za reditelja godine.

Sa svojim filmovima učestvovao i na stranim festivalima (Brisel, Luksemburg, Sitges, Atina, Jerusalim, Aleksandrija, Tuluz, Kijev, Pukon…).

Predaje filmsku režiju na privatnoj filmskoj školi Dunav film.

Stil

Reditelj Dejan Zečević je poznat po svojim nekonvencionalnim žanrovskim ispadima. Sasvim nesvakidašnji autor u kontekstu domaće kinematografije.

Posle dokumentarno-igranog eksperimenta posvećenog famoznom Radomiru Belaćeviću (Dečak iz Junkovca), te pokušaja parodiranja trilera (Kupi mi Eliota), Zečević se oprobava u, sebi omiljenom, žanru horora, što je, opet, potpuno usamljena pojava kada je riječ o srpskim rediteljima. Jer, u jugoslovenskom filmu, uopšte, bilo je više ili manje uspjelih ostvarenja, baziranih na literaturi, faktografiji ili folklornom predanju, koja su djelimično koristila elemente horora (Izbavitelj Krste Papića, Variola vera Gorana Markovića, Treći ključ Zorana Tadića, Pun mesec nad Beogradom Dragana Kresoje…) – no žanrovski „čistog“ horora, kakav je Zečević uradio nije dosad bilo.

Svaki njegov film zapravo predstavlja nešto novo u domaćoj kinematografiji, a opet svi oni imaju nešto zajedničko i sadrže karakterističan Zečevićev rukopis.

I kako je sam u jednom intervjuu izjavio: „Biću srećan, ako neko nekada u budućnosti bude pogledao moj film, a da pri tome ne zna da sam ga ja režirao, i ako bude rekao Ovo je Zečevićev film”.

Filmografija

 2018 Šifra Despot (TV Serija)
 2017 Izgrednici
 2012-2017 Vojna akademija (TV Serija) (38 epizoda)
 2016 The Rift
 2015-2016 Čizmaši (TV Serija) (12 epizoda)
 2014-2015 Urgentni centar (TV Serija) (13 epizoda)
 2013-2014 Sinđelići (TV Serija) (19 epizoda)
 2011 Mešano meso (TV Serija)
 2011 Neprijatelj
 2010 Šesto čulo (TV Serija) (2 epizode)
 2008 Krik (Dokumentarac)
 2005 Košarkaši (TV Serija) (10 epizoda)
 2004 Mentol bombona (TV Serija)
 2003 Laki i Maki (TV Serija)
 2003 Dobre namere (TV Film)
 2002 Prekidamo program (TV Film)
 2002 T.T. Sindrom
 1995 Dečak iz Junkovca (Dokumentarac)
 1995 Paket Aranžman (segment “Noć bez sna”)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *