Dexter Gordon – Portret

Dexter Gordon (27. februar, 1923 – 25. april, 1990) američki jazz tenor sakosofonista. Jedan je od najranijih tenor svirača koji se adaptirao na muzički jezik bebop-a, uz ljude kao što su: Charlie Parker, Dizzy Gillespie, i Bud Powell. Gordon je bio visok 6 stopa, 6 inča (198 cm), zbog čega su ga zvali “Visoki Dexter” i “Sofisticirani div”. Njegova studijska i koncertna karijera trajala je preko 40 godina.

Bio je poznat po duhovitim ubacivanjima raznih muzičkih citata u svojim solima. Na njega je ponajviše uticao Lester Young a Gordon, na drugoj strani, je izuzetno uticao na John Coltranea i Sonny Rollinsa. Rollins i Coltrane su kasnije uticali na Gordona kroz istraživanje hard bopa i model sviranja 1960-ih.

Gordon je bio poznat i po svom vrlo duhovitom ponašanju na sceni, i zagovarao je jaku komunikaciju sa publikom. was known for his genial and humorous stage presence. Jedan od njegovih idiosinkratičnih rituala je bio da recituje riječi iz svake balade prije nego što bi je odsvirao.

Fotografija Hermana Leonarda gdje Gordon uzima pušačku pauzu na Royal Roost 1948 je jedna od ikona jazz fotografije. Cigarete su bile česta tema na omotima Gordonovih albuma.

Gordon je nominovan za nagradu Oscar za najboljeg glumca u glavnoj ulozi za ulogu u (kultnom) filmu Bertranda TavernieraRound Midnight (Warner Bros, 1986), a dobio je nagradu Grammy za najbolje jazz instrumentalno izvođenje. Takođe je imao cameo ulogu u čuvenom filmu iz 1990, Awakenings.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *