Dragoš Kalajić – Biografija

Dragoš Kalajić (Beograd, 22. februar 1943 — Beograd, 22. juli 2005) srpski slikar, novinar, pisac i publicist, poznat i kao jedan od najistaknutijih srpskih nacionalista 1990-ih.

Biografija

Diplomirao je na Akademiji lijepih umjetnosti u Rimu i stekao međunarodnu slavu sa novom formom hiperealizma. Još kao student izlagao je u Rimu, Milanu, Briselu, i Beogradu. U Rimu je i dobio nagradu za mlade slikare još 1964. godine. Glumio je Boba u filmu Čudna devojka iz 1962. godine.

Organizovanjem izložbe „Obnova slike“ zatalasao je jugoslovensku likovnu scenu. Bilo je to u galeriji Kulturnog centra. U Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu je napravio izložbu „Nova figuracija“.

Pored slikarstva intenzivno se bavio i pisanjem, objavio nekoliko romana i studija kao što su „Mapa (anti)utopije“ 1978, „Smak sveta“ 1980, „Američko zlo“ 1993, „Izdana Evropa“ i „Rusija ustaje“ 1994. „Poslednji Evropljanin“ 2004. Pisao je predgovore i uređivao niz knjiga iz filozofije autora kao što su Nikolaj Berđajev i Lav Šestov.

 

Kao novinar objavljivao je priloge u mnogim časopisima i listovima, godinama je bio urednik u „Dugi“ i dopisnik Tanjuga iz Italije.

Bio je član Udruženja književnika Srbije, Udruženja likovnih umetnika Srbije i Saveza pisaca Rusije. Postigao je značajan uticaj na poljima na kojima je učestvovao, od književnosti do vizuelnih umjetnosti do istorije umjetnosti i izdalaštva. Bio je prijatelj mnogima sa mnogim istaknutim ličnostima iz oblasti umjetnosti, književnosti, filma i filozofije, kao što su Julius Evola, Ezra Paund, Aleksandar Dugin, Đorđo de Kiriko, Gvaltjero Jakopeti i još mnogim drugima.

Bio je direktor „Progresove“ galerije u Beogradu. Dragoš Kalajić je bio senator Republike Srpske u prvom sazivu Senata 1996. godine.

 

Smrt ga je zadesila u Beogradu u 62. godini, nekoliko minuta posle ponoći, 22. jula 2005. Njegovi posmrtni ostaci su kremirani 25. jula.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *