Faruk Begolli – Biografija

Faruk Begoli (albanski: Faruk Begolli; Peć, 14. februar 1944Priština, 23. avgust 2007) kosovski i jugoslovenski filmski i televizijski glumac.

Biografija

Osnovnu i srednju školu završio je u rodnoj Peći. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1966. godine. Bio je profesor glume na Akademiji umjetnosti u Prištini, a kada se nastava na albanskom jeziku izdvojila, i on je, zajedno s Enverom Petrovcijem, nastavu prebacio u prostorije Pozorišta mladih, gdje su istovremeno 1990. godine formirali i pozorište na albanskom „Dodona“, angažujući u njemu studente. No, to mu nije smetalo da pozorište sarađuje s Pokrajinskim narodnim pozorištem koje je bilo pod ingerencijom Ministarstva kulture Republike Srbije.

U jugoslovenskoj kinematografiji ostvario je značajne uloge u mnogim filmovima, a najpoznatije uloge ostvario je u filmovima Puriše Đorđevića ratne trilogije San, Jutro i Podne.

Filmografija

Filmografija glumca Faruka Begoli
God. Naziv Uloga
1960.-te
1966. Pogled u zjenicu sunca
1966. San Petar
1967. Deca vojvode Šmita
1967. Jutro Rus Miška
1968. Vuk sa Prokletija
1968. Operacija Beograd Jaša
1968. Brat doktora Homera seljak
1968. Podne Rus Miška
1968. Sarajevski atentat Nedeljko Čabrinović
1969. Bitka na Neretvi Stevo
1969. Moja strana sveta
1970.-te
1970. Naši maniri
1970. Zid i ruža
1970. Rekvijem
1970. Draga Irena! Miško
1970. Prva ljubav
1972. Valter brani Sarajevo Branko
1973. Hleb
1974. Valter brani Sarajevo (TV serija) Branko
1974. SB zatvara krug Agent Stipe
1974. Derviš i smrt Mula Jusuf
1974. Crveni udar slikar
1975. Pavle Pavlović
1975. Dole sa oružjem Šime Burin
1975. Sinovi Voja
1976. Vrhovi Zelengore Rajko
1976. Čuvar plaže u zimskom periodu Draganov prijatelj
1978. Sudbine Šulc
1978. Stići pre svitanja Doktor
1980.-te
1982. 13. jul Meho
1982. Nepokoreni grad Ivo Lola Ribar
1983. Mahovina na asfaltu
1983. Timočka buna Potpukovnik
1983. Idi mi, dođi mi Marijin kolega
1983. Dani AVNOJ – a (TV serija)
1984. Proka
1984. Opasni trag Inspektor Ramiz
1985. Crvena baraka
1985. Učini to svojski Žika
1987. Vuk Karadžić (TV serija)
1988. Azra Osman
1988. Kuća pored pruge Hasan
1990.-te
1991. Noć u kući moje majke kum Radovan
1991. Operacija Cartier Selim
1991. Srčna dama Azem
1992. Bulevar revolucije Milicajac Živan

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *