Fleetwood Mac – Rumours

Rumours je 11 studio album britansko-američkog rock benda  Fleetwood Mac. Sniman je u Californiji širom1976, produciran je od strane benda kao i Ken Caillata i Richard Dashuta i objavljen je 4 februara 1977 u izdanju Warner Bros. Records. Album je osvojio prvo mjesto i na US Billboard listi i na UK listi albuma. Pjesme “Go Your Own Way“, “Dreams“, “Don't Stop“, i “You Make Loving Fun” su objavljeni kao singlovi. Rumours je Fleetwood Macovo najuspješnije izdanje; uz dobijanje Grammy nagrade za album godine 1978, album se prodao u više od 40 miliona kopija širom svijeta, čineći ga jednim od najprodavanijih albuma svih vremena. Rumours je dobitnik dijamantske verifikacije u nekoliko zemalja, uključujući US, Canadu, i Australiju.

Bend je želio da proširi komercijalni uspjeh albuma iz 1975 Fleetwood Mac, ali su morali da se bore sa raskidima emotivnih veza prije početka snimanja. Rumours studio snimanja su obilježena hedonističkim ponašanjem i međuljudskim sukobima između članova benda; što najbolje pokazuju tekstovi pjesama sa albuma.

Pod uticajem pop muzike, pjesme sa albuma su izvođene kombinacijom akustičnih i električnih instrumenata. Miksovanje je odložilo kompletiranje Rumours, koji je ipak završen 1976. Prateći izdanje albuma iz 1977, Fleetwood Mac su krenuli na veliku svjetsku turneju.

Rumours je garniran velikom podrškom kritičara. Posebno se potencirao kvalitet produkcije kao i harmonije, kombinacije tri vokala. Album je inspirisao razna muzička djela različitih žanrova. Smatra se za najbolje izdanje Fleetwood Maca i u nekoliko publikacija je na listi najbolih albuma 70-tih i najboljih albuma svih vremena (na listi Rolling Stonea najboljih albuma svih vremena nalazi se na 25. mjestu).

2004, Rumours je remasterizovan i reizdan sa dodatkom extra pjesme kao i bonus CD pjesama sa snimanja koje nisu ušle na originalno izdanje. 3 CD-a reizdanje albuma je izdato za Warner Bros. 29 januara 2013. Set uključuje neizdane pjesme i koncertne pjesme koje je bend izvodio na turneji 1977.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *