Franco Zeffirelli – Čuveni reditelj i jedan od nekolicine ljudi koji vode porijeklo od Leonarda Da Vinčija

Franco Zeffirelli, KBE Grande Ufficiale OMRI (rođen 12 februar 1923) italijanski reditelj i producent opera, filmova i televizije.

Takođe je i bivši senator (1994–2001) italijanske partije Forza Italia.

Nedavno, italijanski istraživači su otkrili da je Franco jedan od nekolicine ljudi koji su istokrvno povezani sa Leonardom da Vinciem, na osnovu porijekla od njegovog brata.

Neki od njegovih operskih produkcija su postali svjetski klasici.

Takođe je poznat po nekoliko filmova koje je režirao, posebno po njegovoj verziji Romeo and Juliet iz 1968 godine, za koju je dobio nominaciju za oskara.

Njegova verzija iz 1967 The Taming of the Shrew sa Elizabeth Taylor i Richardom Burtonom smatra se najboljom adaptacijom tog djela.

Njegova miniserija Jesus of Nazareth (1977) je priznata u još uvijek se prikazuje za božić i uskrs u mnogim zemljama.

 

Grande Ufficiale OMRI italijanske republike postao je 1977.

Zeffirelli je takođe primio počasnu nagradu od britanske vlade 2004 godine kada je nazvan Komandantom vitezova reda britanskog carstva.

Nagrađen je 2009 godine sa Premio Colosseo od grada Rima.

Filmografija

 2017 Zeffirelli's Inferno (Video spot)
 2009 Omaggio a Roma (Kratkometražni)
 1996 Jane Eyre
 1993 Sparrow
 1992 Don Carlo (TV Film)
 1991 The King of Ads (Dokumentarac) (segment “Annabella Pavia commercial”)
 1990 Hamlet
 1989 12 registi per 12 città (Dokumentarac) (segment “Firenze”)
 1986 Otello
 1986 Così È: se Vi Pare (TV Film)
 1982 Cavalleria rusticana (TV Film)
 1982 Pagliacci (TV Film)
 1982 La traviata
 1981 Endless Love
 1979 The Champ
 1977 Jesus of Nazareth (TV Mini-Serija) (2 epizode)

Part 2 (1977)
Part 1 (1977)
 1966 Per Firenze (Dokumentarni tv film)
 1964 Maria Callas at Covent Garden (Dokumentarni tv special)
 1958 Camping

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *