Giulietta Masina – Biografija

Giulia Anna (Giulietta) Masina (22. februar 192123. mart 1994) italijanska filmske glumica i supruga režisera Federica Fellinija.

Rodila se u San Giorgio di Piano, od oca Gaetana Masine, violiniste, i majke Anne Flavie Pasqualin, učiteljice. Masina je prvo počela studirati književnost ali se kasnije počela baviti glumom. Dok je bila na Univerzitetu u Rimu pridružila se dramskoj grupi a kasnije se prijavila i u Ateneo Theatre Grupu.

I prije 1943 Masinu su primijetili kao radio glumicu i dobila je ulogu Pauline u Cico e Pallina, radio seriji o mladom bračnom paru koju je napisao Fellini. Uskoro su se, 30 oktobra 1943, ona i Fellini vjenčali. Nekoliko mjeseci nakon vjenčanja Masina je pala niz stepenice i imala spontani pobačaj, a u martu 1945. rodila je Pierfederica ali je i on preminuo mjesec dana kasnije.

Masinaino prvo značajno filmsko ostvarenje je bio film Bez sažaljenja snimljen 1948 sa John Kitzmillerom. Nakon nekoliko filmova dobila je i nagradu filmskog festivala u Cannesu za najbolju glumicu za glavnu ulogu u filmu Noći Kabirije. Glumila je prostitutku koja trpi životne tragedije i prihvata ih dječijom nevinošću.

Umrla je sa 73 godine, nekoliko mjeseci nakon smrti svoga muža. Sahranjeni su zajedno na groblju Rumini, a njen grob je označen spiralnim monumentom kojeg je dizajnirao Arnaldo Pomodoro.

Filmografija

Giulietta Masina u Le notti di Cabiria

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *